Dodaj do ulubionych

kraszone ziemniaki

15.02.07, 15:35
jak się je robi?
Obserwuj wątek
    • jacek1f gotujesz ziemniaki, odcedzasz i odparowujesz 15.02.07, 15:39
      na sypko, a obok na patelni robisz skwarki ze słoniny (ostatecznie z
      boczku..ale to juz nie to..)
      i okraszasz, cztli polewasz tłuszczem i skwarkami ziemniaki.

Mozesz krasic masłem stopionym - generalnie okrasa to tłuszczowy dodatek :-)

Ale skwarki pierwotne sa i najmocniejsze:-)
      • lavazza69 Re: gotujesz ziemniaki, odcedzasz i odparowujesz 15.02.07, 15:41
        mogą być skwarki ze sklepowego smalcu?
      • ampolion Re: gotujesz ziemniaki, odcedzasz i odparowujesz 15.02.07, 16:37
        Kraszenie, omaszczanie.
        Można posypać tartym serem, n.p. parmezanem, doskonałe. Można zrumienioną na
        maśle tartą bułką (także z dodatkiem rozkruszonych orzechów włoskich!). Można
        też posiekaną i zrumieniną na maśle natką pitruszki. Jeśli młode to polać
        zrumienionym masłem i posypać siekanym koperkiem.
    • jacek1f eee nie.. ze smalcu to tylko słaba omasta :-) 15.02.07, 15:47
      wyjdzie - skwarki ze słoniny.:-)
      • fettinia Re: eee nie.. ze smalcu to tylko słaba omasta :-) 15.02.07, 15:51
        tak tak-zamiast smalcu ze sklepu,slonina ze sklepu:)
        • lavazza69 Re: eee nie.. ze smalcu to tylko słaba omasta :-) 15.02.07, 15:53
          ale smalec mam w domu a ziemniaki na gazie zaraz wylądują
          • jacek1f aaaa.. to może przesmaż szynkę lub inna wędliną 15.02.07, 15:56
            na tym smalcu, albo lepiej na masle, oczywiscie pokrojone w kosteczkę drobno -
            dopraw sola - i takie niby skwarki beda?
            • fettinia Re: aaaa.. to może przesmaż szynkę lub inna wędli 15.02.07, 16:00
              na upartego i z takiego smalcu wyjda,tylko smak bedzie nieco inny:)
              • ba_nita Re: Można dodać jeszcze cebulę.n/t 15.02.07, 16:06

• lavazza69 baleron mam :) 15.02.07, 16:12
                • jacek1f to wysmażaj, wysmażaj plus drobniutko cebula i 15.02.07, 16:12
                  niby-kraszone będa;-))
                  • lavazza69 Re: to wysmażaj, wysmażaj plus drobniutko cebula 15.02.07, 16:13
                    dzięki:) ach! żurek z tymi ziemniaczkami podam :)
                    • fettinia Re: to wysmażaj, wysmażaj plus drobniutko cebula 15.02.07, 16:16
                      hihi-stadnie i gromadnie kraszone ziemniaki:)Z zurkiem beda pyszne:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka