jacek1f gotujesz ziemniaki, odcedzasz i odparowujesz 15.02.07, 15:39 na sypko, a obok na patelni robisz skwarki ze słoniny (ostatecznie z boczku..ale to juz nie to..) i okraszasz, cztli polewasz tłuszczem i skwarkami ziemniaki. Mozesz krasic masłem stopionym - generalnie okrasa to tłuszczowy dodatek :-) Ale skwarki pierwotne sa i najmocniejsze:-) Odpowiedz Link Zgłoś
lavazza69 Re: gotujesz ziemniaki, odcedzasz i odparowujesz 15.02.07, 15:41 mogą być skwarki ze sklepowego smalcu? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: gotujesz ziemniaki, odcedzasz i odparowujesz 15.02.07, 16:37 Kraszenie, omaszczanie. Można posypać tartym serem, n.p. parmezanem, doskonałe. Można zrumienioną na maśle tartą bułką (także z dodatkiem rozkruszonych orzechów włoskich!). Można też posiekaną i zrumieniną na maśle natką pitruszki. Jeśli młode to polać zrumienionym masłem i posypać siekanym koperkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f eee nie.. ze smalcu to tylko słaba omasta :-) 15.02.07, 15:47 wyjdzie - skwarki ze słoniny.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: eee nie.. ze smalcu to tylko słaba omasta :-) 15.02.07, 15:51 tak tak-zamiast smalcu ze sklepu,slonina ze sklepu:) Odpowiedz Link Zgłoś
lavazza69 Re: eee nie.. ze smalcu to tylko słaba omasta :-) 15.02.07, 15:53 ale smalec mam w domu a ziemniaki na gazie zaraz wylądują Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f aaaa.. to może przesmaż szynkę lub inna wędliną 15.02.07, 15:56 na tym smalcu, albo lepiej na masle, oczywiscie pokrojone w kosteczkę drobno - dopraw sola - i takie niby skwarki beda? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: aaaa.. to może przesmaż szynkę lub inna wędli 15.02.07, 16:00 na upartego i z takiego smalcu wyjda,tylko smak bedzie nieco inny:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f to wysmażaj, wysmażaj plus drobniutko cebula i 15.02.07, 16:12 niby-kraszone będa;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lavazza69 Re: to wysmażaj, wysmażaj plus drobniutko cebula 15.02.07, 16:13 dzięki:) ach! żurek z tymi ziemniaczkami podam :) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: to wysmażaj, wysmażaj plus drobniutko cebula 15.02.07, 16:16 hihi-stadnie i gromadnie kraszone ziemniaki:)Z zurkiem beda pyszne:) Odpowiedz Link Zgłoś