Dodaj do ulubionych

Impreza domowa

21.02.07, 19:33
Witam,
organizuję imprezę domową. Chciałabym prygotować coś naprawdę super. Myślę o przekąskach zimnych (sałatki, dipy, koreczki itd itp) co ciekawego możecie mi zaproponowac. Nie chciałabym ciągle robić tych samych sałatek i dodatków, bo powiedzą goście, że nic innego nie potrafię robic. Pomóżcie mi!
Obserwuj wątek
    • Gość: zawera Re: Impreza domowa IP: *.globalconnect.pl 21.02.07, 19:40
      Tych samych, to znaczy jakich?
    • Gość: dalloway Re: Impreza domowa IP: *.devs.futuro.pl 22.02.07, 11:52
      oto moje hity - wszyscy lubią, łatwo i szybko się robią, choć to raczej banalne
      menu:
      faszerowane jajka - na ciepło albo na zimno
      faszerowwane zapiekane pieczarki
      pomidorki kotajlowe nadziewane serkiem i bazylią (tylko nie wiem, czy da się
      kupić znośne pomidorki)
      caprese - ale chyba znowu pora roku słaba
      sałata grecka
      sałatka z grliwanych warzyw albo grilowane warzywa na ciepło
      kulki mięsne nadziane na wykałaczki (na ciepło z serem, albo na zimno same)
      crostini z pastą rybną i wątróbkową
      nachosy z kilkoma dipami - u mnie obowiązkowo ostry pomidorowy z jalapeno,
      łagodny jogurtowo-czosnkowy i guacamole
      melon z szynką parmeńską
      roladki z wędzonego łososia z serkiem
      kruche babeczki, ptysie albo krakersy z róznymi pastami
      ślimaczki z ciasta francuskiego z dowolnym farszem
      paluchy z ciasta francuskiego albo serowego obsypane różnościami - sezam,
      kminek, słonecznik, mak
      sałatka z łososiem w sosie midowo-musztardowym
      tarta ze szpinakiem i serem, ew. quiche lorraine (duzo więcej roboty)
      barszczyk albo zupe cebulowa zapiekana z grzanką
      • Gość: goscgosc Re: Impreza domowa IP: *.unizh.ch 22.02.07, 13:26
        dalloway czy moglabys podac przepis na "sałatka z łososiem w sosie
        midowo-musztardowym". Wyszukiwarka nic nie dala a pomysl bardzo mnie
        zaintrygowal. Dzieki.
        • Gość: dalloway Re: Impreza domowa IP: *.devs.futuro.pl 22.02.07, 14:47
          bazę z reguły stanowią różne sałaty, z przewagą lodowej, poszarpane w spore
          kawałki, może być trochę rucoli, ale nie za dużo, bo sałatka ma łagodny smak i
          rucola potrafi ją przyćmić
          do tego trochę ogórka w kostkę, żółta lub czerwona papryka, pomidorek - ilości i
          proporcje w zależności od uznania
          filet z łososia przyprawiam tylko sola i pieprzem i zapiekam, a następnie dzielę
          na dośc małe kawałki i trzymam w cieple
          robię winegret z oliwy i octu balsamicznego i dodaję do niego miód i musztardę w
          proporcji 1:2, kręcę na gęsty majonez - ilośc musztardy i iodu zalezy oczywiście
          od ilościu sosu, a poza tym warto go próbować, bo każdy lubi inną intensywność
          smaku. Ja wolę dodawać ciemne intensywne miody, szczególnie gryczany albo nawet
          spadziowy, mój mąż lubi jasne delikatne, szczególnie rzepakowy. sos trzeba
          somaczyć spora ilością czonsku i ewentualnie odrobiną tymianku
          warzywa mieszam z bardzo niewielką ilością sosu, na tym układam ciepłe kawałki
          łososia i polewam sosem "po łososiu". Lubię jak rybka jest lekko chrupiąca,
          dlatego pod koniec rozchylam folię.
          Można tę sałatkę robić w misce (np. na bufet), ale najbardziej lubię ją robić
          wyporcjowaną.
          Można dodawać niebieski ser pleśniowy, jesli ma być bardziej treściwie.
          • Gość: goscgosc Re: Impreza domowa IP: *.unizh.ch 22.02.07, 15:57
            piekne dzieki za bardzo szczegolowy opis
      • Gość: anna.pl.se Re: Impreza domowa IP: *.bredband.comhem.se 27.02.07, 18:06
        A roladki z wedzonego lososia z serkiem?Brzmi smacznie,moglabys podac przepis?
        • Gość: dalloway Re: Impreza domowa IP: *.devs.futuro.pl 27.02.07, 21:30
          przepisu w zasadzie nie ma
          niezbyt duże ale i nie maleńkie plastry łososia smarujesz ulubionym serkiem - z
          pudełka, lub własnoręcznie ukręconym, ja preferuję ziołowy, klasyczny jest
          koperkowy,zawijasz w roladkę i przewiązujesz gałązką koperku albo cienkiego
          szczypiorku. Mozna pod gałązkę zahaczyć spiralkę ze skórki cytryny. Można do
          środka wkładać kapary lub oliwki.
          • Gość: anna.pl.se Re: Impreza domowa IP: *.bredband.comhem.se 28.02.07, 15:41
            Dzieki wielkie!Tak myslalam,ze to cos prostego ale dzieki,napewno wyprobuje bo
            brzmi apetycznie!Pozdrawiam.Anna
    • mada82 Re: Impreza domowa 22.02.07, 19:56
      dzięki bardzo ciekawe pomysły muszę powiedzieć:)
      • Gość: Lupus Re: Impreza domowa IP: *.31.radom.pilicka.pl 23.02.07, 10:28
        Proponuję sałatkę.

Składniki:
        - woreczek ryżu
        - puszka kukurydzy
        - pestki słonecznika (100g)
        - 1/2 pęczka koperku
        - sos tatarski (bez papryki)

Ryż ugotować na pół twardo i od razu po ugotowaniu wsypać do salaterki i
        wymieszać ze słonecznikiem. Jak przestygnie, dołożyć kukurydzę i drobno
        posiekany koper, potem wszystko wymieszać z sosem tatarskim.

UWAGA !!!
        Przygotowywać wieczorem i wstawić do lodówki - podawać na drugi dzień, wtedy
        jest wyśmienita, bo słonecznik nasiąknie i jest miękki.
        SMACZNEGO...
    • Gość: u Re: Impreza domowa IP: *.opera-mini.net 28.02.07, 16:35
      tortille-goscie niech sami je komponuja a Ty podaj zerstaw skladnikow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka