Dodaj do ulubionych

Proste i SZYBKIE kluski

22.02.07, 15:11
Zamiast makaronu/ryżu/kaszy/kopytek do drugiego dania.
Istnieją takie?
Obserwuj wątek
    • truscaveczka Robiłyście coś takiego? 22.02.07, 15:15
      Daragaluska - kluski z kaszy manny

4 łyżeczki masła
      2 jajka
      szczypta soli
      200g kaszy manny
      bulion z kostki lub trochę rosołu

Masło rozetrzeć z jajkami, aż do otrzymania mieszaniny o jednolitej
      konsystencji. Posolić i powoli dodać kaszę manną. Dokładnie wymieszać i odstawić
      na pół godziny do lodówki. Zagotować bulion z jednej kostki lub wywar mięsny. Do
      gotującego się wrzucać drobne kluseczki oderwane od ciasta za pomocą małej
      łyżeczki. Są gotowe, gdy wypłyną, ale przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić, czy
      na pewno są dobrze ugotowane. Daragaluska jest doskonałym dodatkiem do zup.

Kluseczki te gotuje się oddzielnie (nie w zupie), ponieważ wchłaniają bardzo
      dużo wody.
    • truscaveczka I takie znalazłam 22.02.07, 15:22
      Szybkie kluski do pieczeni

(4 porcje) 3 jajka, 1/2 szklanki śmietany, szklanka przesianej mąki, sól
      1. Do miseczki włożyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. 2. Kłaść kluski
      łyżką na osolony wrzątek, podobnie jak kluski kładzione, po ugotowaniu odcedzić
      i podawać z pieczenią.
    • mazia Re: Proste i SZYBKIE kluski 22.02.07, 16:34
      Truskaveczka, a kluski na parze? a gnocchi, a spaetzli? O takie Ci chodzi moze? Bo jak tak, to mam sprawdzony przepis na kluchy na lachu, na gnocchi tez. A na spaetzle mam przepis, ale nie probowalam robic jeszcze.
      • truscaveczka Re: Proste i SZYBKIE kluski 23.02.07, 12:42
        Maziulek, o czym ty do mnie rozmawiasz?
        Matko, ja nawet nie jadłam takich rzeczy, nie mówiąc o gotowaniu...
        • mazia Szpecle 23.02.07, 13:17
          Nie robilam, bo co sie przymierze, to sie chlopu odwidzi :) Ale jadlam robione w Niemczech przez moja mame, pyszne z sosem miesnym.

25 dag mąki
          3 jajka
          10 łyżek wody
          szczypta soli

Skladniki dokladnie wyrobic, powinno wyjsc dosyc twardawe ciasto cos jak na makaron. I teraz albo mozna zetrzec na posmarowanej tluszczem tarce wprost na posolona i naolejona wrzaca wode, albo przecisnac przez taka duza praske do ziemniakow tez wprost na wrzatek, albo ciasto rozwalkowac na desce i ostrym nozem skrawac po malym kawaleczku wprost do wrzatku.
          Gotowac do wyplyniecia na wierzch.
        • mazia Kluchy na łachu 23.02.07, 13:22
          Tak mowila moja SP. babcia :)
          A przepis mam z Galerii Potraw, ale skopiowalam go i wrzucilam sobie do Worda, bez autora, niestety :( Czyli przepraszam za naruszenie praw autorskich jakby co :) Przepis wyprobowany wielkokrotnie - super!

40 dag mąki
          2 jajka
          szklanka mleka
          2 dag drożdży
          5 dag cukru
          5 dag masła
          szczypta soli

Żółtka utrzeć z cukrem. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Oba wymienione
          składniki połączyć z mąką. Wyrobić, dodać stopione masło, wyrobić. Odstawić do
          wyrośnięcia. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozpłaszczyć, wyciąć kółka, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia.
          Następnie gotować na parze około 5 minut każdą porcję.

Chlop i dziecko uwielbiaja z sosem gulaszowym, ja jem z kwasnia i gesta smietana. Latem robie dla siostry i jej meza ze smietana i truskawkami albo ze sliwkami w sosie waniliowo-cynamonowym.
          Ugotowane kluchy swietnie sie przechowuja kilka miesiecy w zamrazarce, potem wystarczy zamrozone wylozyc na pare na kilka minut i obiad gotowy w kilka chwil :)
        • mazia Gnocchi (nokki) 23.02.07, 13:38
          4 duze ziemniaki
          1 duze zoltko lub 2 male ewentualnie jedno cale jajo
          parmezan
          szczypta galki muszkatalowej
          sol, pieprz,
          garsc maki plus maka do podsypywania

Ugotowac ziemniaki i odparowac. Gdy ostygna, rozgniesc praska lub tluczkiem razem ze wszyskimi skladnikami z wyjatkiem sera. Jesli ciasto bedzie zbyt luzne to dosypac maki.
          Uformowac walek okolo 2 cm srednicy i odcinac 2 cm kawalki. Gotowac w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzic i posypac serem.

Mozna dodac ser do ciasta, mozna dodac szpinak do ciasta, mozna dodac uduszone pomidory do ciasta, mozna dodac prawdziwki do ciasta, mozna dodac szafranu do ciasta, mozna dodac curry do ciasta :)
          Wszystko mozna dodac do ciasta :)
          Swietnie oblepiaja sie sosem!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka