Dodaj do ulubionych

masło oszukane

02.03.07, 21:55
Zostałam "szczęśliwą" posiadaczką 6 kostek masła pomieszanego z margaryną.
Podam firmę dla ostrzeżenia - Laktopol z Łosic. Na opakowaniu napisane ,że
masło 82% a w środku śmierdząca margaryną masa. Czy z takiego cósia można
zrobić masło sklarowane? I przy okazji dajcie linke do przepisu na takowe:)
Wiem wiem..... wyszukiwarka .... ale po przewerowaniu 20 stron nic nie
znalazłam a tych stron miliony:)
Obserwuj wątek
    • maialina1 Re: masło oszukane 02.03.07, 22:01
      Hmmm, zrobic maslo nie tak latwo.
      Moja babcia robila, ale:
      - miala wlasne krowy
      - miala taką ręczną "ubijarke" do masla (moze teraz wymyslili jakies "domowe"
      maszyny do robienia masla? Ale z takiego mleka z supermarketu to raczej masla
      ie zrobisz)
      - to wcale nie bylo latwe zadanie, ubiajala to maslo przez godzine jak nie
      wiecej!
      • Gość: Marta50 Re: masło oszukane IP: *.pools.arcor-ip.net 04.03.07, 00:30
        Odpowiadasz na :

maialina1 napisał:

> Hmmm, zrobic maslo nie tak latwo.
        > Moja babcia robila, ale:
        > - miala wlasne krowy
        > - miala taką ręczną "ubijarke" do masla (moze teraz wymyslili jakies "domowe"
        > maszyny do robienia masla? Ale z takiego mleka z supermarketu to raczej masla
        > ie zrobisz)
        > - to wcale nie bylo latwe zadanie, ubiajala to maslo przez godzine jak nie
        > wiecej!
        Nie trzeba recznej ubijarki do masla wystarczy kupic smietane i wlac do
        wiekszego sloika i tak dlugo szelatac tym sloikiem az zrobi sie maslo. Maslo sie
        wyjmuje, daje do czystej zimnej wody i wyrabia sie tak dlugo w czesto zmienianej
        wodzie az woda nie bedzie mentna. Smakuje o wiele lepiej jak te kupione w
        sklepie w kostce. Skoro ktos chce je jeszcze bardziej uszlachetnic smakowo
        polecam dodac do smietany soku z startej marchewki, maslo jest wtedy lekko
        slodkie i ma bardzo ladny kolor. Stare metody czasami sa bardzo przydatne jak
        chce sie miec cos czego nie maja inni (smak) i jak chce sie miec cos
        naturalnego, zdrowego.
      • nieskorzanka Re: masło oszukane 27.03.07, 09:42
        I tu się mylisz, ja podczas wakacji na wsi wyrabiam duże ilosci masła ( trudno
        nam przejeść), codziennie kupuję 5 l mleka od krowy, z tych pięciu
        litrów zbieram ok 0,8- 0,9 l śmietany, schładzam ją, przelewam do dzbanka,
        wkładam blender brauna, włączam na max obroty, 8 min i masełko gotowe, trzeba
        je tylko wypłukać w zimnej wodzie i dobrze odcisnąć z tej wody
        Takie masło jest pyszne, choć nietrwałe, bez chemii jełczeje już po 4-5 dniach

Hmmm, zrobic maslo nie tak latwo.
        > Moja babcia robila, ale:
        > - miala wlasne krowy
        > - miala taką ręczną "ubijarke" do masla (moze teraz wymyslili jakies "domowe"
        > maszyny do robienia masla? Ale z takiego mleka z supermarketu to raczej masla
        > ie zrobisz)
        > - to wcale nie bylo latwe zadanie, ubiajala to maslo przez godzine jak nie
        > wiecej!

• ampolion Re: masło oszukane 27.03.07, 17:05
        Ta "ubijarka" nazywa się maselnica i tak wygląda (wciąż można kupić):
        justyn.tele2.pl/Depo/Dom/Maselnica.jpg
    • maialina1 Re: masło oszukane 02.03.07, 22:01
      Aha, sorki, nie doczytalam :))
      Nie do konca o to pytalas ;)
    • ba_nita Re:Chipcia masz link do GP, krok po kroku: 02.03.07, 23:10
      tnij.org/ghee
      • chipcia13 Re:Chipcia masz link do GP, krok po kroku: 02.03.07, 23:16
        O dzięki ci wielki banito;) ale chyba nic z tego! To masło ewidentnie śmierdzi
        margaryną a w przepisie jest masło bez domieszek.
        Może ktoś z was próbował z takiego masła jak moje próbował robić ghee i
        podzieli się doświadczeniami. Normalnie to bym jakieś ciasta z tego uczyniła
        ale teraz usiłuję schudnąć nieco i nie da rady.
        • ba_nita Re:Te wszystkie świństwa, łącznie z zapachem odejd 02.03.07, 23:27
          ą - spróbuj co Ci szkodzi?Najwyżej i tak wywalisz. Tylko bardzo, bardzo mały
          ogień a potem parę razy (jak nie więcej skoro to takie) przecedzanie.I nie lituj
          się nad tym co będzie na dnie.)))
          • chipcia13 Re:Te wszystkie świństwa, łącznie z zapachem odej 02.03.07, 23:37
            Pewnie tak zrobię bo inaczej to musiałabym toto zużyć do smarowania osi w
            kołach wozu drabiniastego.
            • ba_nita Re:Jak masz taki to podaruj mi koła.))) 02.03.07, 23:39
              Spoko - cierpliwość się liczy a ilość tego "masła" pewnie się skurczy o 3/4 ale
              warto.
              • chipcia13 Re:Jak masz taki to podaruj mi koła.))) 02.03.07, 23:43
                No właśnie nie mam wozu drabiniastego, dlatego muszę przetopić to masło :P
                • ba_nita Re:Będzie dobrze!!!! n/t 03.03.07, 00:00

• maialina1 ba-nita 03.03.07, 08:39
      A moze ty bys chodciaz raz napisal cos innego niz durnowatą czepialską krytykę?
      Po co ty w ogole jestes na tym forum?
      Jak przejrzec twoje posty, to tylko na jeden temat sie wypowiadasz: CZEPIC SIE
      KOGOS I WALNĄĆ DURNĄ WYPOWIEDZ.
      Wszyscy na ciebie narzekają, zacznij sie moze nad sobą zastanawiać, bo to chyba
      jednak z tobą jest cos nie tak.
      Zreszta w twoim przypadku to juz chyba jakas obsesja, bo zazuwazylam ze nawet
      po sobie samym poprawiasz, ale co? LITEROWKI!:)
      hahahaha :)
      ba_nita, weź ty sie zrelaksuj, mowie serio!
    • Gość: znawczni_masel Re: masło oszukane IP: *.aster.pl 03.03.07, 11:00
      znam to maslo i jest OK (i nawet cene ma sensowna) - wcale nie smierdzi
      margaryna, a jestem na tym punkcie bardzo przewrazliwiona. moze to co uznalas za
      zapach margaryny to barwnik? owo maslo ma prawidlowa konsystencje i jest twarde
      po wyjeciu z lodowki (w przeciwienstwie do mixow margaryny i masla). moim
      skromnym zdaniem nie ma potrzeby ostrzegania przed laktopolem. w skladzie nie ma
      nic o dodatku margaryny poniewaz jej tam autentycznie nie ma. to chyba problem
      urojony.
      • chipcia13 Re: masło oszukane 03.03.07, 12:20
        Ja go nie znałam ale mam doskonały węch i czuję magarynę, zresztą reszta
        rodziny też odmówiła spożycia tego smarowidła. Zdarzało mi się juz wcześniej
        kupic podobne masło ale z Łukowa. Nabrałam się kilka razy na nie w Tesco
        (prmocja była - cena poniżej 2 zł - chytry 2 razy traci).Oczywiście miało na
        opakowaniu napisane, że czyste masło bez domieszek i ma 82% tłuszczu.
        • Gość: lisia312 Re: masło oszukane IP: *.chello.pl 03.03.07, 13:29
          zużyj do ciasta np kruchego, nie będzie czuć
          • kocia_noga Robienie masła 03.03.07, 20:18
            Raz sama zrobiłam masło,a było to tak:na wędrówkę po górach wzięłam ze sobą
            spory słoik smietany do plecaka.W schronisku zobaczyłam,że ze smietany w
            cudowny sposób zrobiła się grudka masła i maslanka.
        • Gość: Ewa Re: masło oszukane IP: *.chello.pl 04.03.07, 10:41
          Co do Łukowa zgodzę się - rzeczywiście bardzo oszukane masło za niską cenę (w
          Carrfour zakupione), choć na opakowaniu zapewniają, że 82% tłuszczu bez
          domieszek (chyba tłuszczu roślinnego, jak się okazało po spróbowaniu).
          Natomiast z Lactopolem mam dobre doświadczenia-kupuję je regularnie, smak
          porównywalny z innymi nieoszukanymi masłami (Kosów, Mlekovita).Dobre mają
          zwykłe extra, jak i Staropolskie.Może Lactopol doczekał się już podróbek ;)?
          • Gość: Ewa Re: masło oszukane IP: *.chello.pl 06.03.07, 11:35
            Przepraszam, muszę sprostować swoją wcześniejszą wypowiedź. Pomyliłam Laktopol
            z Lacpolem (coś mi podejrzanie podobne te nazwy teraz się wydają). O Laktopolu
            z Łosic nie mogę się wypowiadać, nie znam jego produktów. Natomiast moja dobra
            opinia dotyczyła Masła z Lacpolu z Piotrkowa Kujawskiego. Mają rzeczywiście
            bardzo smaczne masło. Wiem co mówię, pochodzę ze wsi, a moja babcia do dziś
            robi swojskie masełko w maselnicy :)
      • Gość: Ana Re: masło oszukane IP: 84.205.172.* 03.11.23, 21:40
        Ja lubię maselko ostatnio gustuje w sklepie Dino maslo extra F Krasula Mala firanka robi ,jest orginalne i cena fajna,dużo masel się popsuło,lakpol,czy Rolmlecz nie kupuje już dawno,kiedyś kupowałam laciate,zambrowskie,czeladzkie,niestety czuć olej w nich brr,lubię jeszcze Ryckie Pilos,No i Britagebi Milsani czy Lurpak ,ale te mają zagestniki nie posmakuje wam,a czasem zwyczajnie Polskie ,to mojbranking masla co polecam i nie
    • ampolion Oto ghee 03.03.07, 21:37
      Kopiuję ze starego przepisu, który ongis tutaj zamiesciłem.
      • chipcia13 Re: Oto ghee 03.03.07, 22:02
        O dzięki Ci wielki Ampilionie!!!!! Teraz mądram jest ( przynajmniej jeśli
        chodzi o masło ghee)
        Swoje masło uczyniłam już korzystając z przepisu Banity.
    • Gość: jj Re: masło oszukane IP: *.cplus.com.pl 04.03.07, 11:21
      Tak przy okazji dyskusji o masłach.
      Zauważyłem ostatnio, że masło które dotąd kupowałem i było na nim
      napisane "Masło śmietankowe" ostatnio zmieniło nazwę na "Śmietankowe" z
      dopiskiem małym druczkiem poniżej "tłuszcz mleczny do smarowania".
      Szata graficzna produktu niemal identyczna, na pierwszy rzut oka nie do
      odróżnienia.
      Cena ta sama, skład ten sam - dodatek B-ta karoten w obu przypadkach, jedynie
      zawartość tłuszczu spadła z 73% do 70%. Firma Olmlek z Olsztyna.
      Czy to nie jest oszustwo - "manipulo-marketing". A może są jakieś nowe przepisy
      o zawartości tłuszczu w maśle? Wiecie coś o tym?
      • Gość: Dorna Re: masło oszukane IP: *.lublin.enterpol.pl 06.03.07, 15:49
        masło z Laktopolu jest o.k.Nie wiem dlaczego Ci nie smakuje.
        Poza tym w Polsce NIE znajdziesz takiego masła jak było 15-20 lat temu.
        Wszyscy dodają oleje.W mniejszym albo większym stopniu.
        • mama04 Re: masło oszukane 26.03.07, 23:15
          zgadzam sie: trudno trafić na masło takie prawdziwe... wiec jak i tak
          jest zmieszane to ja wybieram margaryne,od dłuższego czasu stosuje flore i mogę
          ja polecić , przynajmniej nie muszę bać sie zbyt wysokiego cholesterolu :P
    • ampolion Re: masło oszukane 27.03.07, 17:07
      A ja DOBRE mieszanki lubię bo można nimi smarować prosto z lodówki. Masłem nie.
      • Gość: joma Re: masło oszukane IP: *.gprspla.plusgsm.pl 27.03.07, 22:08
        tylko "oselkowe " :) najlepsze
        • kundelburry Re: masło oszukane 27.03.07, 23:55
          Maslo? - tylko Warlubie!
    • horsthauke Re: masło oszukane 23.04.25, 23:03
      Oszukane świństwo, sprzedawane jako masło, choć koło masła nigdy nie stało. Nadaje się co najwyżej do smarowania osi wozów konnych.
      • kobalt_x Re: masło oszukane 25.06.25, 22:34
        Ja już zrezygnowałam z masła. Nadziałam się na takie dziwolągi, że dziękuję. Do smarowania używam Finuu. Dużo wygodniejsze, bo się rozsmarowuje prosto z lodówki nie mając oleju palmowego o który podejrzewam "masło". Do smażenia ryby biorę klarowane. Finansowo jak bywa ciężej to margarynę Kasie. Wiem, że ma palmowy ale smaży się na niej jak na maśle. Pracując zdalnie starałam się jeść owsiankę na śniadanie i omijać kanapki. W tamtym roku wróciłam do trybu "dojazd do pracy" i niestety najłatwiej i najszybciej jest przygotować kanapki. Lubię kanapki ale ani to tanio nie wychodzi ani to faktycznie zdrowe. Do masła nie wrócę.
        • summerland Re: masło oszukane 08.11.25, 15:25
          Margaryna tez jest szkodliwa
          • smutas13 Re: masło oszukane 03.12.25, 17:07
            Tylko masło. Wolę poczekać kilka minut zanim się ogrzeje i pozwoli się rozsmarować, niż jeść jakieś erzace.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka