Gość: felicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 12:29 Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na pyszne zupy? Moje dzieci uwielbiają zupy. Jeżeli tak to chętnie skorzystam, w zamian polecę coś dobrego: www.forum.rodzinna.eu/index.php?topic=77.0 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tadek-niejadek Zupa pomidorowa 04.03.07, 02:16 Felicjo! W mojej prywatnej "Wielkiej Księdze Jedynie Słusznych Przepisów Kulinarnych" pod hasłem "Zupa pomidorowa" umieściłem za uprzejmą zgodą Vandikii jej przepis na tę zupę. Polecam: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35293&w=46630476&a=51133245 W "Księdze.." setki innych propozycji, tylko po jednej dla każdej potrawy. Wszystkie sprawdzone i przez smakoszy ocenione. Zapraszam na e-m. Pzdr - tn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Zupa pomidorowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 19:31 Fajne przepisy, również chętnie skorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
mmgos Re: Zupa pomidorowa 25.05.07, 19:56 Pomidorówka, mniam... moje dzieci uwielbiają tą zupę :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Pyszne zupy 06.03.07, 11:31 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24121&w=16813880 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala zupa meksykanska IP: *.pr.radom.net 06.03.07, 21:37 60-70dag miesa wołowego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli ( koniecznie przepłukać na durszlaku) puszka białej fasoli 2 cebule 1 papryka 1-2 łyżeczki koncentratu 2-3 ogorki konserwowe Mieso w drobną kostkę, podsmażyć , dodac cebulę , poddusic , dolać wody + kostka rosołowa. Dusic ,aż mięso bedzie miękkie, Dodać soli , pieprzu,Odcedzoną kukurydzę , obie fasole, papryke w kostkę , ogórki w kostkę Jak kto przyprawic na ostro I znowu dusić.Dodac koncentrat. Zupa ma być gesta ( jak bef Strogonow). Zupa jest pyszna Jest jeszcze wersja z miesem mielonym , ale tamta mi nie smakuje Zupa jest pyszna Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Pyszne zupy 06.03.07, 22:03 hm zup u nas dostatek:)Ale problem w tym,ze kazda zawsze smakuje inaczej w zaleznosci od nastroju:)Preferujemy zupy"smietniczki"-przerozne warzywa z fasola na czele,dodatki kluskowe badz chlebowe,mnostwo ziol,cebuli,czosnku,czasem sery,boczki itp:)Moge sprobowac ktoras odtworzyc na zyczenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Pyszne zupy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 21:42 Hmmm, zupy śmietniczki ? A niby jak zrobić nieśmietniczkę ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Pyszne zupy 17.03.07, 22:15 Powściągliwie,też smaczna,a nawet pyszna;jadłam u kolezanki taką powściągliwą pomidorową,skład zdaje się był taki;marchewka,odrobina selera,ciut masła i koncentrat,do tego troszke ugotowanego osobno ryżu.Pychota!Chciałam odtworzyć ją w domu, ale nie umiem poskromić chęci dorzucenia czegoś jeszcze. U mnie sa smietniki,i tak dobrze,że zrezygnowałam z zup typu stojaca łyżka na miesiwie,np krupnik na golonce :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Pyszne zupy 18.03.07, 18:20 Gość portalu: Asia napisała: > Hmmm, zupy śmietniczki ? A niby jak zrobić nieśmietniczkę ?? Ano tak: 1 i 1/2 litra wrzątku, 3 kostki bulionowe warzywne + półlitrowy kartonik przecieru pomidorowego Podravki np. nie doprowadzać do wrzenia i na talerz z makaronem, mozna łyzke śmietany i troche natki z pietruszki albo jeszcze lepiej kolendry i... smacznego! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
superbasiunia Zupa pani ze szkolnej kuchni 19.03.07, 19:32 Pokroić w kostkę ziemniaki, marchewkę, pora, selera, pietruszkę i gotować na wodzie. Gdy warzywa półmiękkie dorzucić przyprawy (listek, ziele, pieprz, vegeta), makaron (najlepiej - rurki ) i podsmażony, drobno pokrojony boczek z cebulką. Gdy wszystko miękkie zaprawić zupę majerankiem, kwaśną śmietaną, posolić do smaku i posypać zieloną pietruszką. Polecam - zupa sycąca, rozgrzewająca a dzieciaki bez dolewki od stołów nie odchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzielny wojak Grochówka wojskowa z Grudziądza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 21:19 Groch (najlepszy - cały z łuską) przepłukać, namoczyć , ugotować na parze. Osobno uwarzyć dobry bulion na wędzonych kościach i warzywach z przewagą marchwi. W odcedzonym bulionie ugotować pokrojone ziemniaki z kawałkami kiełbasy, potem wrzucić do niego groch, posiekaną marchew, przyprawy (majeranek, liść, ziele,pieprz ziołowy),całość krótko zagotować, posolić i zaprawić cebulą usmażoną na sporej ilości boczku. W wersji poligonowej zamiast kości - wędzony boczek, za ziemniaki - makaron i podwójna ilość kiełbasy. Odpowiedz Link Zgłoś
aptus Re: Grochówka wojskowa z Grudziądza 21.03.07, 13:12 Studencka i na szybko.Bardzo zdrowa bez zdnych mies i smietan. Oliwa 100 ml, zmixowane warzywa; brokuly,pomidory(moze byc spokojnie pomidory do pizzy z puszki),czosnek,aubergine etc, etc. Do tego na goracy chleb tostowy posmarowac maslem ziolowym Smak super CZAS PRZYGOTOWANIA 1O minut Odpowiedz Link Zgłoś
mmgos Re: Grochówka wojskowa z Grudziądza 04.04.07, 20:10 za grochówką nie przepadam, ale taką domową chętnie spróbuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
edavenpo Re: Grochówka wojskowa z Grudziądza 04.04.07, 23:02 Przepis na pyszna super prosta i szybka zupe z cieciorki (ciecierzycy) i pora. Na dwie osoby 5 lub 6 porow 2 zabki czosnku Jedna lub dwie kostki bulionu warzywnego rozpuszczone w 600 ml wody Garsc peczaku Oliwa z oliwek Swiezo mielony czarny pieprz Puszka cieciorki lub 200g suszonej cieciorki ugotowanej na miekko Pory przekroic najpierw wzdluz, potem posiekac na drobno w poprzek. Rozgrzac oliwe z oliwek w glebszym garnku na zupe, wrzucic posiekane pory, wycisnac do tego dwa zeby czosnku, pomieszac przez minute tak zeby czosnek ladnie zaczal pachniec, zmniejszyc gaz na minimalny, przykryc i pozwolic sie tej mieszance zeszklic przez jakies 5 minut. Dorzucic kasze, cieciorke, i rozpuszczony bulion, gotowac na malym ogniu przez jakies 20-25 minut az kasza bedzie miekka. Zdjac z ognia, dodac pieprzu, odlac polowe zupy do miski, reszte w garnku zmiksowac na gladka mase, dodac poprzednio odlana porcje (to zeby zupa nie byla zbyt plynna). B. wazne - przed podaniem polac zupe oliwa z oliwek - nieduzo, kilka takich mazgai, to naprawde dopelnia smak. Pycha! Przepis jest Jamiego Olivera zmodyfikowany przezemnie ;-) Zamiast kaszy mozna dac ze dwa spore ziemniaki i gotowac az zmiekna. Mozna tez zupe posypac startym parmezanem Odpowiedz Link Zgłoś