nisar 05.03.07, 12:25 Pytam głupio bo chcę zaplanować kolację. Czy są teraz dostępne? I czy cena wali po głowie czy raczej przystępna? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: W Gdyni 15-16 złotych. 05.03.07, 12:33 Cukinia jest droższa...))) Ponad 18,00 - ciekawe nie? Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Re: Za kilogram oczywiście.))) n/t 05.03.07, 12:36 To sporo, cholełka. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: W-wa 10 zł 05.03.07, 12:38 Strasznie drogo w tej Waszej Gdyni!:) W W-wie w Piotrze i Pawle są po 9,99, podejrzewam że Auchan itp jeszcze taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: W-wa 10 zł 05.03.07, 12:40 W Leclercu 7,99 www.hipernet24.pl/katalog.php?kat_id=1871 Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: To cena ze sklepu "pod nogami" 05.03.07, 12:51 , gdzie indziej nie wiem, a na ten to "Delikatesy" ludziska gadają.))) Odpowiedz Link Zgłoś
dalloway Re: Bakłażany. 05.03.07, 12:49 Jak nie mam czasu na ryneczek, to bakłażany i cukinie kupuję w lidlu - są świeże i nieprzerośnięte. Nie pamiętam ceny, zresztą zmienia się, ale w granicach 6-8 zl. Jakość zdecydowanie świetna, nie wiem na czym polega ten fenomen, bo nie spodziewałabym się po tego typu sieci dobrych warzyw. Jest tam też bardzo dobra rucola i z reguły dobre pomidorki koktajlowe, szczególnie gałązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: Bakłażany. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 13:53 kupiłam dzisiaj bakłażana - cena za kilogram to 3,79. Nie ukrywam, że jestem bardzo zadowolona :D Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Bakłażany. 07.03.07, 14:40 Jesteś pewna że za kilogram ? Nie chce mi się wierzyć, żeby taka dokładna końcówka w groszach była za kg. Przypuszczam, że tyle Ci jednak wyszła cena sztuki, bo najtańsze jakie widziałam pod koniec zimy to rząd 7-8 zł za kilo. W razie czego pochwal się, gdzie takie tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga tak, jestem pewna - kupiłam dwie sztuki, cena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:00 - własnie sprawdziłam - za dwie sztuki (0,5 kg) 1.90, cena za kilogram - 3.79. Piotr i Paweł, Poznań Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 No to pięknie, w W-wie nawet w lato tyle nie stoją 07.03.07, 15:13 :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga hmm - wlasnie zaczęłam się zastanawiać, czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:17 w PiP po prostu ktoś się nie "rąbnął" i do bazy wklepał cenę za kg, a nie za sztukę, ale przy stoisku "wagowym" jeszcze się upewniałam, czy bakłażany na wagę - żeby mnie nie odesłali od kasy Odpowiedz Link Zgłoś
legwan4 Re: Bakłażany. 07.03.07, 15:32 A propos bakłażanów,ostatnio udało mi się kupić.Niestety po przyrządzeniu okazały się cholernie gorzkie.Zaliczyły śmietnik,była rozpacz...i zawiedziona rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
patyska a co z nich bedziesz robic? 07.03.07, 15:38 sa wszedzie, chyba kolo 8 zeta/kg - tylko nie wiem jak z ich smakiem. a co bedziesz pichcic? bo troche nie mam pomyslu, ciagle robie albo z ziolami i czosnkiem rozciapane do grzanek, ratatuje albo musake a moze jakos inaczej, fajniej, moze zgrilowane, w srodku oscypek, rukola, no sama nie wiem... poratuj. dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: a co z nich bedziesz robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:45 Mmmm, wlaśnie dzisiaj mam na obiad - jeden z moich ulubionych sosów www.mangiarebene.net/academy/italy/sicilia/norma.html (przy okazji ogromne podziękowania dla linn_linn za link do tej wspaniałej strony) Odpowiedz Link Zgłoś
patyska damn... ;) 07.03.07, 16:01 dzieki. a czy moge nie osaczac, bo bardzo lubie jak sie wszystko w oliwie tapla? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: damn... ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 16:02 jak najbardziej - zresztą, moim zdaniem w tym sosie nie robi to specjalnej różnicy, czy odsączone, czy nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Patysko,a może tym Cię zachęcę ? 07.03.07, 15:47 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,56795915,56795915.html?f=777&w=56795915&a=56795915 To chyba moja najbardziej ulubiona postać bakłażana :) Odpowiedz Link Zgłoś
patyska o w morde, Corrina! 07.03.07, 16:04 serca nie masz! ;))) ten sos musi wymiatac! a czy moge nim po prostu polac plastry zgrillowanego baklazana? bo taki gotowany w calosci to kurcze moze zbyt paciajowaty byc jak do sosu... czy nie? no tak, osiolkowi w zlobie dano ;) Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Corri! 07.03.07, 16:07 a z czym to moge podac? czy grzanki posmarowane czosnkiem beda ok czy jakies mini-pity upiec? a czy z takimi grillowanymi kotletami jagniecymi mielonymi (no wiesz, z cebula, czosnkiem, cynamonem, rozmarynem wymieszane mieso i upieczone na kratce) bedzie dobre? dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Patysko ! 07.03.07, 17:06 >> a czy moge nim po prostu polac plastry zgrillowanego >>baklazana? bo taki gotowany w calosci to kurcze moze zbyt paciajowaty byc jak >>do sosu... czy nie? Ale ten bakłażan ma być własnie bardzo paciajowaty, na tym polega urok tej potrawy, w innych wersjach występuje z samym tahini i cytryną, bez jogurtu. To właściwie ma być rodzaj pasty z bakłażana, więc im drobniej się go kroi, tym lepiej, można nawet w blenderze na miazgę ;) Ale oczywiście możesz sosem polać całego bakłażana upieczonego - smaku na pewno nie straci :) patyska napisała: > a z czym to moge podac? czy grzanki posmarowane czosnkiem beda ok czy jakies mini-pity upiec? a czy > z takimi grillowanymi kotletami jagniecymi mielonymi (no wiesz, z cebula, czosnkiem, cynamonem, rozmarynem wymieszane mieso i upieczone na kratce) bedzie dobre? W krajach arabskich to typowe meze, czyli przystawka i za zwyczaj je się go z chlebem pita, po prostu urywając małe kawałeczki i maczając je w paście, lub nabierając ją pitą jak łyżką :) Kotleciki o których piszesz przywołują miłe wspomnienia lata lub weekend majowy 2006.. Zajrzyj do tego wątku: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,42677268,42677268.html?f=777&w=42677268&a=42677268 Z pewnością idealnie komponują się z takimi kotlecikami, ogólnie z jagnieciną zarówno w postaci kebaba jak i kotleciki np z combra czy żeberek. Notabene w tym linku o majowym grillowaniu są chyba 3 różne zastosowania bakłażana, może komuś się przyda :) A skoro już o grillu była mowa, to może jeszcze coś z tego :fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,49825976,49834541.html?wv.x=1 Tu prawie sama jagnięcina, do kebabów, kotlecików, szaszłyków - baba ganough pasuje idealnie :) SMACZNEGO ! Odpowiedz Link Zgłoś