Dodaj do ulubionych

Bakłażany.

05.03.07, 12:25
Pytam głupio bo chcę zaplanować kolację.
Czy są teraz dostępne? I czy cena wali po głowie czy raczej przystępna?

Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: W Gdyni 15-16 złotych. 05.03.07, 12:33
      Cukinia jest droższa...))) Ponad 18,00 - ciekawe nie?
      • ba_nita Re: Za kilogram oczywiście.))) n/t 05.03.07, 12:34

• nisar Re: Za kilogram oczywiście.))) n/t 05.03.07, 12:36
          To sporo, cholełka.
          Dzięki.
      • corrina_f1 Re: W-wa 10 zł 05.03.07, 12:38
        Strasznie drogo w tej Waszej Gdyni!:)
        W W-wie w Piotrze i Pawle są po 9,99, podejrzewam że Auchan itp jeszcze taniej.
        • corrina_f1 Re: W-wa 10 zł 05.03.07, 12:40
          W Leclercu 7,99
          www.hipernet24.pl/katalog.php?kat_id=1871
          • ba_nita Re: To cena ze sklepu "pod nogami" 05.03.07, 12:51
            , gdzie indziej nie wiem, a na ten to "Delikatesy" ludziska gadają.)))
    • dalloway Re: Bakłażany. 05.03.07, 12:49
      Jak nie mam czasu na ryneczek, to bakłażany i cukinie kupuję w lidlu - są
      świeże i nieprzerośnięte. Nie pamiętam ceny, zresztą zmienia się, ale w
      granicach 6-8 zl. Jakość zdecydowanie świetna, nie wiem na czym polega ten
      fenomen, bo nie spodziewałabym się po tego typu sieci dobrych warzyw. Jest tam
      też bardzo dobra rucola i z reguły dobre pomidorki koktajlowe, szczególnie
      gałązkowe.
      • Gość: daga Re: Bakłażany. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 13:53
        kupiłam dzisiaj bakłażana - cena za kilogram to 3,79. Nie ukrywam, że jestem
        bardzo zadowolona :D
        • corrina_f1 Re: Bakłażany. 07.03.07, 14:40
          Jesteś pewna że za kilogram ? Nie chce mi się wierzyć, żeby taka dokładna
          końcówka w groszach była za kg. Przypuszczam, że tyle Ci jednak wyszła cena
          sztuki, bo najtańsze jakie widziałam pod koniec zimy to rząd 7-8 zł za kilo.
          W razie czego pochwal się, gdzie takie tanie.
          • Gość: daga tak, jestem pewna - kupiłam dwie sztuki, cena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:00
            - własnie sprawdziłam - za dwie sztuki (0,5 kg) 1.90, cena za kilogram - 3.79.
            Piotr i Paweł, Poznań
            • corrina_f1 No to pięknie, w W-wie nawet w lato tyle nie stoją 07.03.07, 15:13
              :))
              • Gość: daga hmm - wlasnie zaczęłam się zastanawiać, czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:17
                w PiP po prostu ktoś się nie "rąbnął" i do bazy wklepał cenę za kg, a nie za
                sztukę, ale przy stoisku "wagowym" jeszcze się upewniałam, czy bakłażany na wagę
                - żeby mnie nie odesłali od kasy
    • legwan4 Re: Bakłażany. 07.03.07, 15:32
      A propos bakłażanów,ostatnio udało mi się kupić.Niestety po przyrządzeniu
      okazały się cholernie gorzkie.Zaliczyły śmietnik,była rozpacz...i zawiedziona
      rodzina.
    • patyska a co z nich bedziesz robic? 07.03.07, 15:38
      sa wszedzie, chyba kolo 8 zeta/kg - tylko nie wiem jak z ich smakiem. a co bedziesz pichcic? bo troche
      nie mam pomyslu, ciagle robie albo z ziolami i czosnkiem rozciapane do grzanek, ratatuje albo musake a
      moze jakos inaczej, fajniej, moze zgrilowane, w srodku oscypek, rukola, no sama nie wiem... poratuj.
      dzieki.
      • Gość: daga Re: a co z nich bedziesz robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:45
        Mmmm, wlaśnie dzisiaj mam na obiad - jeden z moich ulubionych sosów
        www.mangiarebene.net/academy/italy/sicilia/norma.html (przy okazji
        ogromne podziękowania dla linn_linn za link do tej wspaniałej strony)
        • patyska damn... ;) 07.03.07, 16:01
          dzieki. a czy moge nie osaczac, bo bardzo lubie jak sie wszystko w oliwie tapla? ;)
          • Gość: daga Re: damn... ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 16:02
            jak najbardziej - zresztą, moim zdaniem w tym sosie nie robi to specjalnej
            różnicy, czy odsączone, czy nie :)
      • corrina_f1 Patysko,a może tym Cię zachęcę ? 07.03.07, 15:47
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,56795915,56795915.html?f=777&w=56795915&a=56795915

To chyba moja najbardziej ulubiona postać bakłażana :)
        • patyska o w morde, Corrina! 07.03.07, 16:04
          serca nie masz! ;))) ten sos musi wymiatac! a czy moge nim po prostu polac plastry zgrillowanego
          baklazana? bo taki gotowany w calosci to kurcze moze zbyt paciajowaty byc jak do sosu... czy nie?
          no tak, osiolkowi w zlobie dano ;)
        • patyska Corri! 07.03.07, 16:07
          a z czym to moge podac? czy grzanki posmarowane czosnkiem beda ok czy jakies mini-pity upiec? a czy
          z takimi grillowanymi kotletami jagniecymi mielonymi (no wiesz, z cebula, czosnkiem, cynamonem,
          rozmarynem wymieszane mieso i upieczone na kratce) bedzie dobre?
          dzieki!
          • corrina_f1 Patysko ! 07.03.07, 17:06
            >> a czy moge nim po prostu polac plastry zgrillowanego
            >>baklazana? bo taki gotowany w calosci to kurcze moze zbyt paciajowaty byc jak
            >>do sosu... czy nie?

Ale ten bakłażan ma być własnie bardzo paciajowaty, na tym polega urok tej
            potrawy, w innych wersjach występuje z samym tahini i cytryną, bez jogurtu. To
            właściwie ma być rodzaj pasty z bakłażana, więc im drobniej się go kroi, tym
            lepiej, można nawet w blenderze na miazgę ;)

Ale oczywiście możesz sosem polać całego bakłażana upieczonego - smaku na pewno
            nie straci :)

patyska napisała:

> a z czym to moge podac? czy grzanki posmarowane czosnkiem beda ok czy jakies
            mini-pity upiec? a czy
            > z takimi grillowanymi kotletami jagniecymi mielonymi (no wiesz, z cebula,
            czosnkiem, cynamonem, rozmarynem wymieszane mieso i upieczone na kratce) bedzie
            dobre?

W krajach arabskich to typowe meze, czyli przystawka i za zwyczaj je się go z
            chlebem pita, po prostu urywając małe kawałeczki i maczając je w paście, lub
            nabierając ją pitą jak łyżką :)
            Kotleciki o których piszesz przywołują miłe wspomnienia lata lub weekend majowy
            2006..
            Zajrzyj do tego wątku:
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,42677268,42677268.html?f=777&w=42677268&a=42677268

Z pewnością idealnie komponują się z takimi kotlecikami, ogólnie z jagnieciną
            zarówno w postaci kebaba jak i kotleciki np z combra czy żeberek.

Notabene w tym linku o majowym grillowaniu są chyba 3 różne zastosowania
            bakłażana, może komuś się przyda :)

A skoro już o grillu była mowa, to może jeszcze coś z
            tego :fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,49825976,49834541.html?wv.x=1
            Tu prawie sama jagnięcina, do kebabów, kotlecików, szaszłyków - baba ganough
            pasuje idealnie :)

SMACZNEGO !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka