Gość: dusia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 16:36 moje to tuńczyk z makaronem, zawsze wychodzi świetny, uwielbiam przyzadzac a i tak jem sama bo nikt w domu nie chce.... a wasze? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katyy31 Re: popisowe danie ktore nikomu nie smakuje :) 06.03.07, 16:41 A jak robisz to swoje popisowe danie? Odpowiedz Link Zgłoś
loginka11 Re: popisowe danie ktore nikomu nie smakuje :) 06.03.07, 16:43 U mnie jest to gulasz z żołądków z warzywkami.Dla mnie pycha,reszta się krzywi (jak pomyślą,że to żołądki):-)) Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 hhehehe, fajny watek :) 06.03.07, 16:49 U mnie takie popisowe danie ktore nikomu nie smauje to ryba zapiekana w szpinaku. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dusia Re: hhehehe, fajny watek :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 16:52 makaron spaghetti+tunczyk w oleju na patelnie, podgrzac+ sos pomidorowy+ulubione przyprawy Odpowiedz Link Zgłoś
kit_kat_chunky Re: hhehehe, fajny watek :) 06.03.07, 17:00 też tak kiedyś zrobiłam:) ale wybrzydzali jak usłyszeli, że to zjadłam ze smakiem hahaha sphaghetti z tuńczykiem mniam :] Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: makaron z tunczykiem 06.03.07, 17:45 Sprobuj dodac kapary albo groszek / wtedy na koniec troche natki /. Zacznij od czosnku i oliwy, do przecieru pomidorowego / nie koncentratu / dodaj szczypte cukru. Ja lubie obie wersje z kaparami i z groszkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: makaron z tunczykiem 06.03.07, 17:45 Do kaparow mozesz tez dodac oliwki. Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: makaron z tunczykiem 06.03.07, 18:44 Ja robię prościej: spaghetti, rozdrobniony widelcem tuńczyk w oliwie, trochę parmezanu i "buon appetito"! Co do dań popisowych, których nikt nie jada, u mnie nie jada tylko Szacowny Pan Mąż, za to ja i Córka się zajadamy. Są to następujące dania: w/w spaghetti z tuńczykiem, jaja przepiórcze na miękko, pstrąg pieczony w folii, gotowany bób, brukselki. Mężowi za to wystarczy zaserwować Ulubiony-Zestaw-Na-Każdą-Okazję - suchy chleb na talerzu, w jednej ręce myśliwska, w drugiej sarepska. Do tego ukochany browar. Sukces kulinarny gwarantowany :-D Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: makaron z tunczykiem 07.03.07, 08:02 Parmezanu sie nie daje do tunczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: makaron z tunczykiem 07.03.07, 08:53 Prawda, nie daje się. Ale kiedyś już o tym pisałam, że mój były, Włoch i dyplomowany kucharz notorycznie popełniał to "wykroczenie". W sumie smakuje mi zarówno wersja tradycyjna, jak i jego "interpretacja" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: makaron z tunczykiem 07.03.07, 11:58 A to on byl z tej drugiej szkoly :))) Rzadkiej jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: makaron z tunczykiem IP: 212.160.172.* 09.03.07, 15:27 Wyszlo, ze mamy tego samego meza ( co prawda nie musi byc mysliwska, moze byc inna kielbasa , zwana ogolnie doręczną) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: putanesca Re: moje to makaron z tuńczykiem IP: *.lodz.mm.pl 06.03.07, 21:40 Trochę oleju na patelnie, na to rozgnieciony ząbek czosnku i pokrojona cebula, jak się lekko zeszkli, na to tuńczyk, uważać, zeby nie przypalić, niech się trochę przegryzie, na to śmietana, można jeszcze dognieść trochę czosnku, dorzucić ugotowany makaron, ewentualnie dodać pietruszki, wymieszać i wcinać. Pysszotka:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: moje to makaron z tuńczykiem 06.03.07, 22:31 Albo tuńczyka, albo makaron... A danie to jest dobrze znane w Ameryce. Warto dodać jakiegoś ostrego sera, a i posiekanej natki pietruszki. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: popisowe danie ktore nikomu nie smakuje :) 06.03.07, 22:33 Bardzo lubię wszelkie podroby, ale wielu mówi iiiiiiiiiiii....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atykto Re: popisowe danie ktore nikomu nie smakuje :) IP: *.pp.com.pl 07.03.07, 11:22 U mnie w domu nawet wątróbki nie tkną. Z moimi smakami blizej mi do kota :) Ale najgorsza rozpacz mnie ogarnia, gdy nikt w domu nie tknie mojej zupy bananowej z kurczakiem i cytryną. Zachwyceni znajomi wynoszą ją w słoikach, a bliższa i dalsza rodzina odsuwa z niechęcią talerze. Cos z genami ? ? Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: popisowe danie ktore nikomu nie smakuje :) 07.03.07, 11:35 A daj przepis na tę zupę :) Odpowiedz Link Zgłoś
ajla Re: Lustroo-piatka-juz 2 chetne:))n/t 11.03.07, 20:54 zupa bananowa z kurczakiem - dołączam się do prosby o przepis Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: popisowe danie ktore nikomu nie smakuje :) 07.03.07, 11:37 hihi-moze:)A moge sie zachwycic twoja zupa?:)Lubie eksperymenty:)Podasz przepis?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdokan Re: popisowe danie ktore nikomu nie smakuje :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 11:46 Moja ukochana sałatka - paluszki krabowe ze szpinakiem i czosnkiem. Jemy tylko ja i mój Mąż, a reszta gości zamartwia się jak pozbyć się tego z talerza:) Od jakiegoś czasu nie robię jej na przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aykto Re: popisowe danie ktore nikomu nie smakuje :) IP: *.pp.com.pl 07.03.07, 12:19 Zupa bananowo-kurczakowa to przepis, który otrzymałam od dziewczyny, która tu pisze jako "pischinger" (niestety rzadko:( Mam nadzieję, że się nie obrazi:) Ona lubi "pokopane" przepisy i czasami jak coś mi podeśle, to mogę zabłysnąć :) A teraz zupa : posiekać cebulkę i zeszklić na roztopionym maśle, dodać łyżkę maki, wymieszać zasmażkę. Wlać 1,5 l rosołu z kury (ja tam używam z kostki). Osobno na patelni zrumienić pierś kurzą drobno pokrojoną. Mięsko przerzucić do zupy, a na tym samym masełku lekko przesmażyc dwa zielone ogórki ze skórką pokrojone w zapałkę. I tez dodac do gara. Chwilę pogotować, dodać łyżkę curry (taaak), ja dodaję przyprawę tandoori i jest też OK, i trochę gałki muszkatołowej. Pod koniec wrzucić do zupy 2-3 banany pokrojone w półplasterki i cytrynę b/skórki bardzo drobno pokrojoną Zagotować I już. jesli trzeba doprawić, to odrobiną cukru. Kompozycja jest fenomenalna. Co najśmieszniejsze rodzina "piszingera" tez tego nie trawi, a znajomi wręcz przeciwnie, czego jestem dowodem :) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia oo dziekuje-do wyprobowania:) 07.03.07, 12:49 a Pischinger sie pewno nie obrazi:)No i pewnie bede tez jesc sama hehe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: popisowe danie ktore nikomu nie smakuje :) IP: 212.160.172.* 09.03.07, 15:28 oj ja tez... krokieciki z pluckami...mniam, gulaszyk z zoladkow albo serduszek kurczaczych, cynaderki. jeno mozdzek mnie odstrasza. Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: popisowe danie ktore nikomu nie smakuje :) 07.03.07, 15:43 parowki w pomidorach ;) jak robie, to sama zjadam, bo wszyscy ostentacyjnie odwracaja sie tylem do rondla i robia aluzje co do miejsc, w ktore parowke mozna sobie wetknac zamiast ja jesc (racje maja niestety). a takie pyszne sa, idealnie wywazam ilosc parowek, cebuli, pomidorow i przypraw... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_43 Re: popisowe danie ktore nikomu nie smakuje :) 07.03.07, 21:11 Ozorki w galarecie - z chrzanem , albo bez ! Rodzina uważa , ze nie będzie brała do ust czegoś , co ktoś miał w gębie! Polecam szczególnie miłośniczkom żołądków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geny Re: popisowe danie ktore nikomu nie smakuje :) IP: 217.11.129.* 08.03.07, 08:42 Uwielbiam kaszę perłową zapiekaną ze smażonymi pieczarkami i dużą ilością cebulki. I podlane sosem sojowo-grzybowym. Ale tylko ja :( Za to można toto odgrzewać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika13 Re: popisowe danie ktore nikomu nie smakuje :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 12:58 Witam!!! poprosze przepis na zapiekankę z kszy perłowej. Uwielbiam wszelkie kasze więc na pewno się skuszę. Dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geny Re: popisowe danie ktore nikomu nie smakuje :) IP: 217.11.129.* 08.03.07, 16:13 A proszę bardzo. Ale wszystko "na oko", bo do własnego smaku. Kaszę gotujemy normalnie, na sypko, z tym że do wody dodajemy kostkę bulionu grzyboego. Smażymy posiekane pieczarki, dużo. Osobno cebulę w kostkę, sporo. Mieszamy, doprawiamy sosem sojowo-grzybowym, solą , jeśli trzeba, pieprzem i , jeśli gorące , na 10 min do piekarnika (przykryte), jeśli nie, na dłużej. Czasami nie wsadzam do piekarnika w ogóle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika13 Re: popisowe danie ktore nikomu nie smakuje :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 14:04 Dziękuje i moze dzisiaj zrobie bo nie mam żadnego pomysłu na coś szybkiego.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piszinger Re: popisowe danie ktore nikomu nie smakuje :) 08.03.07, 09:22 hmmm mówiono tu o mnie. Podziałało jak ostroga :))) Mam takie danie, na które wszyscy spoglądają z odrazą - chleb, masełko, na to b. czosnkowa i pieprzna wiejska kiełbaska, chrzan i ... góra dżemu śliwkowego. Takiego kupnego, broń Boże domowego cuda. Ktos mi opowiadał, ze uwielbia wnętrzności karpia, czyli flaki, obmyte i smażone jak frytki. Tego bym nie tknęła. Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: popisowe danie ktore nikomu nie smakuje :) 08.03.07, 09:33 Zupa grzybowa - najzwyklejsza z suszonych z makaronem odstrasza rodzine a ja kocham ja niezmiennie choc rzadko niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: popisowe danie ktore nikomu nie smakuje :) 08.03.07, 09:38 Ach mialo byc popisowe, a ja tu z grzybowa wyskakuje: jest jeszcze kurczak w karmelu ktory na sama mysl wywraca ze tak powiem wnetrznosci domownikom, moja mama tez ma takie znienawidzone przez reszte rodziny: zupa brukwiowa na gesinie - koszmar z dziecinstwa brr. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: popisowe danie ktore nikomu nie smakuje :) 08.03.07, 11:46 To co jemy tę zupę :) raany dziwny, przepis dzięki, zaraz sobie zapiszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Lustroo:) 08.03.07, 11:52 tak ale zmniejsze proporcje-bo pewnie dzieciarnia nie ruszy:) Odpowiedz Link Zgłoś
burencja Re: Lustroo:) 08.03.07, 13:06 Słuchajcie - ugotowałam ją wczoraj wieczór !!! Miałam wszystko oprócz ogórków, ale to teraz nie problem - mąż, siata itepe :) Jest niesamowita. Najbardziej wzdrygałam sie przed posiekaniem tej cytryny. Ale jej się jako konsystencji w zupie nie wyczuwa, a zupa ma taki smak orzeźwiający, i korzenny. Pycha. A na drugi dzień jeszcze lepsza. Warto ją zrobić. I jak można jej nie lubić ???? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Lustroo:) 08.03.07, 16:19 no bo ty jestes "znajoma"Piszinger a nie rodzina:)Dzieki za rekomendacje-sprobuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Popisowe danie 09.03.07, 13:15 Niestety nie mam tego szczęścia jakim są dzieci. Jak powiedziałam połówkowi o zupie, to powiedział. "To może ja będę gotować" :) Nic z tego, zupę i tak zrobię, tylko z mniejszej porcji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atykto Re: Popisowe danie IP: *.pp.com.pl 10.03.07, 15:04 Ni i co ? Jak zupka ? jestem ciekawa po ktorej stronie sie opowiadasz :) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Popisowe danie 10.03.07, 15:10 dzisiaj bedzie proba generalna:)Wrazenia opisze:) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Zrobilam!:) 11.03.07, 16:51 ale dopiero dzisiaj:)Wyobraz sobie,ze corka srednia zjadla ze smakiem pelna miche:)Ja tez:)Tylko M.zapytal,czy nie dodac mi dzemu do tej zwariowanej kompozycji:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atykto Re: Zrobilam!:) IP: *.pp.com.pl 11.03.07, 21:53 Hurra - jeszcze jedna po właściwej stronie :))) Pokażę to mojemu małzonowi. On za każdym razem, kiedy przygotowuję tą zupę syczy jadowite komentarze. Ale co wymagać od człowieka, który na okrągło jadłby sztukę mięsa w sosie chrzanowym. (nie mówię broń Boże, ze to niedobre, ale na dłuższą metę nudne :)) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Zrobilam!:) 11.03.07, 21:58 no coz-widac nasi malzonkowie tradycyjny sposob pozywienia foruja i jak czlek pierwotny tylko miecho i miecho:)..(tego mu ale nie pokazuj:D) Odpowiedz Link Zgłoś