korniz 12.03.07, 08:33 Kto piekł i co? Zaczne od siebie :W-Z etka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilekobietamalat Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto 12.03.07, 08:57 szarlotka, ale do niedzieli niewiele zostalo;) szarlotka oczywiscie babciowa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zołza Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto IP: *.skranetcan.pl 12.03.07, 09:36 Babka piaskowa i tiramisu (ale to z powodu małego święta). Odpowiedz Link Zgłoś
agatka43 Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto 12.03.07, 10:11 U mnie była karpatka. Odpowiedz Link Zgłoś
diegosia Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto 12.03.07, 10:56 ja wykorzystalam po raz pierwszy przepis na torcik Esterhazy, ale nie zachwycil mnie niestety. Tzn. przepis mnie nie zachwycil, bo torcik (w oryginale) jest pyszny. Dlatego przed nastepna proba, bede musiala go niestety zmodyfikowac. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto 12.03.07, 12:35 A cóż to za torcik?? nazwa mnie zafrapowala? :-) u mnie byl sernik mamy mojej kolezanki - przepyszny i nie opadał - nie wiem jakim cudem udalo jej sie dokonac tego wyczynu. Odpowiedz Link Zgłoś
diegosia esterhazy 12.03.07, 17:19 Torcik jadlam pewnego pieknego lata w Salzburgu i od tej pory szukalam przepisu. Znalazlam w sobote w ksiazce austriackiego cukiernika, ale jak juz pisalam wg mnie przepis nie byl doskonaly. A torcik sklada sie z 5-6 cienkich blatow (w przepisie wlasciwie mieszanka bialek, cukru i migdalow) przelozonych kremem, gora posmarowana marmolada morelowa i pokryta fondantem. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: esterhazy 12.03.07, 17:28 takie?:) members.aon.at/mehlspeisen/schnitt_torten/images/Esterhazy.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
diegosia Re: esterhazy 12.03.07, 18:10 Dokladnie, wzor dekoracji ten sam, tylko ja robilam Schnitte nie Torte, ale <wstyd> nie wiem jak po polsku sie mowi na Schnitte :( Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: esterhazy 12.03.07, 20:57 HIHI:)Sznita po slasku to kromka:)W tym wypadku to kawalek-sztuka-pojedyncze ciastko nie calosc jak tort:) Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: esterhazy 13.03.07, 11:52 Brzmi zabójczo!!! czy jest jakas szansa na dokladniejszy przepis??? Odpowiedz Link Zgłoś
diegosia spozniony przepis 18.03.07, 15:56 Przepraszam za opoznienie, ale juz podaje przepis: CIASTO (na ciasto o rozmiarach 7x20 cm) 4 bialka 120 g cukru 130 g zmielonych migdalow ze skorka szczypta cynamonu konfitura morelowa Bialka ubic na sztywno z polowa cukru, nastepnie dosypac reszte cukru. Migdaly wymieszac z cynamonem i deliatnie wmieszac w mase. Mase rozprowadzic na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Powinna miec rozmiar 35x20 cm i grubosc 3 mm. Piec w rozgrzanym do 220°C piekarniku ok. 7 minut. Po wyjeciu natychmiast pociac w paski grubosci 7 cm (= 5 paskow po 7x20 cm) i delikatnie zdjac papier ze spodu. KREM MASLANY w przepisie robiony z 500 g masla, ale na te ilosc ciasta wystarczy wg mnie 1/4 ! 500 g masla 4 zoltka 1 jajko 200 g cukru 4 lyzki Kirschwasser maslo utrzec z 100 g cukru na puszysta mase; zoltka utrzec z jajkiem i 100 g cukru w kapieli wodnej, potem schlodzic, dodac Kirschwasser (wodka wisniowa) i dodac calosc do masy maslanej. krem jest jak latwo sie domyslic bardzo maslany - no i chyba nie do konca w moim guscie niestety... 4 przygotowane platy posmarowac cienko kremem, polozyc jeden na drugim i przykryc ostatnim platem (bez kremu). Zagrzac w rondlu troche marmolady morelowej z lyzeczka soku z cytryny i lyzeczka cukru, pogotowac chwile, az sie dokladnie polacza i plyn troche odparuje. Posmarowac gorny plat. Teraz kolej na FONDANT ktorego sama nie zrobilam, bo jak sie okazalo to troche bardziej skomplikowana sprawa i mi sie nie chcialo :( - juz wtedy wiedzialam, ze to nie bedzie ten esterhazy, ktorego szukalam... Doczytalam, ze mozna gotowy fondant kupic w sklepach (ale gdzie???) ale mozna tez i samemu sprobowac zrobic: FONDANT 1000 g cukru 100 g glikozy (?) 400 g wody wymieszac cukier z woda i zagotowac, zdjac ew. piane i dodac glikoze. Calosc gotowac az osiagnie temp. 115 °C (powinno byc juz dosc geste) Wylozyc na zwilzona plyte marmurowa, calosc skropic woda i schlodzic do 37°C Teraz zagniatac (raczej zakladac, nakladac na siebie) mase od zewnatrz do wewnatrz. Masa powinna zrobic sie najpierw lekko mleczna a potem calkowicie nieprzejrzysta i dosc twarda. Przykryc wilgotna sciereczka i zostawic by 'odpoczela' - powinna zmieknac w tym czasie. Nastepnie ugniesc ja az bedzie elastyczna i gladka. Przykryc folia by nie wytworzyla sie skorupa. To jest fondant. Z tego co wyczytalam bierze sie kawalek tej masy, podgrzewa (z woda?) i Kirschem np. i tym smaruje ostatni blat. jednoczesnie przygotowuje sie tez troche fondantu czekoladowego i nim natychmiast kresli sie cienkie paski na bialym i przeciaga np. patyczkiem by uzyskac typowy wzor (patrz foto fettiny) Oto przepis. Niestety jak juz pisalam to nie jest TEN przepis. Bede sie nadal rozgladala, probowala i w razie powodzenia dam znac. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: spozniony przepis 20.03.07, 08:57 Przepis wyglada obłędnie - obawiam sie tylko, ze zbyt trudny jak dla mnie. Piszesz, ze to i tak nie jest to o co ci dokladnie chodzilo, to w takiem razie jakie pyszne musi byc to 'wlasciwe' ciacho? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
diegosia wymagajaca 20.03.07, 09:35 Wbrew pozorom przepis nie jest trudny, no moze pomijajac historie z fondantem :-) Moze bylam troche niesprawiedliwa mowiac, ze nie smakuje, bo tak nie jest... Ale wg mnie bylo troche zbyt... rustykalne, no i wlasnie nie takie jak byc POWINNO. Ale ja ogolnie jestem wymagajaca jesli chodzi o ciasta :-) W weekend robilam Sachera i tez sie zloscilam, bo wyprobowalam nowy przepis (co mnie podkusilo!!!) i oczywiscie nie dorastal do piet staremu :-( Ale nic to, dzis mam wolne i zrobie andaluzje z GP na poprawienie humoru :-D Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: wymagajaca 20.03.07, 10:37 Powodzenia!! wg mnie andaluzja to kwintesencja wytwornego ciasta - mam nadzieje, ze zdjecie pojawi sie w GP :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANDZIA Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto IP: 212.182.31.* 13.03.07, 12:45 U mnie był deser w postaci babki z kaszy mannej przepis mojej Babci. 6 jaj ubitych ze szklanka cukru (b. dobrze) a nastepnie dodane dwie szklanki kaszy mannej. Wlać do garnka wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą i piec w 180 C. Po upieczeniu wlać gorące mleko tyle ile babka go wypije. Podawać z konfiturą z wisni lub jaka kto lubi.Dzieci tym sie zajadaja ale nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba255 Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto 13.03.07, 21:20 Interesuje mnie ciasto z kaszą manną - jak wlewa się na ciasto mleko i ile w przybliżeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc132 Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto IP: *.starnettelecom.pl 12.03.07, 11:18 krazki biszkopta ( od Delecty) przelozone bita smietana (laciata) z smietan fix ubita i z dodatkiem jagod ze sloiczka ( z Zabki za 3.90zl) pyszne, polecam A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto IP: 213.134.181.* 12.03.07, 11:55 a co było w niedziele? święto jakieś? :}}} Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto 12.03.07, 15:10 U nas sernikobrownies i torcik grylażowy.Sernika to właściwie w niedziele już nie było.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabushka Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto IP: *.proxy.aol.com 12.03.07, 15:43 A u mnie placek biszkoptowy z jablkami - jedzony na cieplo z odrobina bitej smietany. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto 12.03.07, 16:08 Żadne - poszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
katyy31 Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto 12.03.07, 17:30 u mnie pleśniak; tydzień temu drożdżówka; w przyszlum tygodniu chyba nic, czekam do Świąt, żeby wtedy zajadać się z apetytem Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto 13.03.07, 19:03 U mnie też pleśniak, jeszcze odrobinę zostało, ale dosłownie na ząb. Odpowiedz Link Zgłoś
mama5555 Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto 20.03.07, 09:33 jeśli macie sprawdzony przepis na plesniaka to poproszę na adres marek280@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awoccado Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 18:50 ciasto rafaello własnej roboty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negest Żadne, bo od tego się tylko tyje, a życie i tak IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.07, 20:37 dostarcza wielu innych okazji do tycia. Lepiej sałatki, surówki itd. A ciasto jakoś tak raz na rok, na Boże Narodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mroofka2 Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto 12.03.07, 21:15 jadłam u kolegi piernik;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anew Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.07, 22:07 Ja piekłam budyniowe z jabłkami,ale znikneło już i dziś mufinki. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto 12.03.07, 23:26 Wielkie drożdżowe z kruszonką :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara03 Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto IP: *.lanserwis.net 13.03.07, 10:46 sernik na zimno Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto 13.03.07, 11:32 Dieta, niestety, ale amoniaczki za mną chodzą Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto 18.03.07, 21:41 Sernikobrownies z wiśniami zamiast malin. Mmmmmmm....:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anew Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.07, 21:45 Dzisiaj mufinki z tym co znalazłam czyli;kokos,jabłka,kiwi i ser biały,Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
trufla3 miodownik:)zdjecie 18.03.07, 22:53 i przepis znajdziecie w sygnaturce. ....... Trufla i jej kuchnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto IP: *.fbx.proxad.net 20.03.07, 11:34 Tocik z musu w stylu pinacolada (ananasy, kokos i drobina rumu). Wlasnej roboty i wg. wlasnej inwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.g21 Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto 20.03.07, 11:38 drożdżowe z kruuuszonką, duuużo kruszonki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Jakie ciasto gościło u Was na niedzielnym sto IP: *.gprspla.plusgsm.pl 20.03.07, 18:12 tiramisu-pierwszy raz.pyszne Odpowiedz Link Zgłoś