doral2 16.03.07, 22:24 przepisu mi trza do maszyny chlebowej....nie ukrywam, że na Mazię liczę :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mazia Re: Chałka 16.03.07, 22:35 W morde jeza, gdzies mialam przepis na chalke najlepsza na swiecie :D Pytanie, gdzie??? Ide poszperac w kapowniku! Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Doral, mam, ale juz sie bierz do robienia 17.03.07, 09:47 bo ta chala potrzebuje duzo czasu na rosniecie :) 1/2 kg maki 21 lyzeczka soli 5 g drozdzy (1/4 kostki) 2 zoltka do ciasta oraz dodatkowo 1 zoltko do posmarowania 100 g cukru 75 g stopionego masla 200 ml mleka Make z sola wsypac do maszyny, dodac drozdze rozpuszczone w mleku z dodatkiem cukru. Dodac roztrzepane zoltka i polowe stopionego masla. Maszyne ustawic na wyrabianie ciasta drozdzowego (czyli na 1,5 godziny), po 10 minutach wlac reszte masla. Wyrobione ciasto zostawic najlepiej na minumum 10 godzin w maszynie, potem wyjac, wyrobic chwile reka dosypujac odrobine maki jesli trzeba. Podzielic na 3 kawalki, utoczyc walki i uplesc chale. POsmarowac zoltkiem albo calym roztrzepanym jajkiem i zostawic do wyrosniecia na godzine. Piec w 180°C przez 15-20 minut. Mozna posypac przed pieczeniem kruszonka albo cukrem - krysztalem. Odpowiedz Link Zgłoś
follow_me Re: Doral, mam, ale juz sie bierz do robienia 17.03.07, 12:00 Czy ja dobrze widzę, że to się robi przynajmniej 12 godzin...? :O Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Doral, mam, ale juz sie bierz do robienia 17.03.07, 12:09 Dobrze widzisz, minimum 12 godzin potrzeba :P Najlepiej zaczac dzis wieczor a jutro rano skonczyc i sie zajadac chala na sniadanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Doral, mam, ale juz sie bierz do robienia 17.03.07, 18:08 łosz w dziuplę...to ja się już muszę brać, żeby mieć na poniedziałek.. :(( btw, zioła w oleju już spakowane :) Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Doral, mam, ale juz sie bierz do robienia 18.03.07, 09:55 > btw, zioła w oleju już spakowane :) <salto_do_tylu_i_ladowanie_telemarkiem_z_radosci> :D Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Doral, mam, ale juz sie bierz do robienia 18.03.07, 10:38 i to chyba jest Tymianek :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Doral, mam, ale juz sie bierz do robienia 18.03.07, 11:02 > i to chyba jest Tymianek :))))) O kurnia, co za szczesliwy traf! :DDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Doral, zobacz co znalazlam 18.03.07, 22:03 mojewypieki.blox.pl/2007/03/Chalka-pachnaca-wanilia.html Chyba jutra ja zrobie :) Do tej pory musialam planowac chale duzo wczesniej, bo robilam z innego przepisu. Ale ta jest tak sliczna na zdjeciu, ze sie zlamie i wyprobuje ten nowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Doral, zobacz co znalazlam 19.03.07, 09:04 tylko kupię mleko, to i zrobię.. w sumie mogłabym zrobić z mleka w proszku, ale chłop mi nie daruje, on potrafi pięć litrów mleka za jednym przysiadem wytrąbić....a ta na zdjęciu jest trochę przypalona z wierzchu.. imho... Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 zapomniałam linkę wstawić... 26.03.07, 11:40 gdziekucharek6.blox.pl/2007/03/Chalka-ala-Mazia.html#ListaKomentarzy Odpowiedz Link Zgłoś