Dodaj do ulubionych

jak zrobic kiszona kapuste?

23.03.07, 10:06
pyt j.w.
W wyszukiwarce nie znajduje przepisow.
Chcialabym sama zrobic taka kapuche,a nie bardzo wiem jak:(

Dziekuje za podpowiedzi.
Kaska.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosia Re: jak zrobic kiszona kapuste? IP: *.wa.bigpond.net.au 24.03.07, 01:46
      Ja robie (od dawna)tak:
      Szatkuje sama kapuste (bez mrchwi, cebuli, kminku, itd), sole, odstawiam na 1/2
      godziny. Wkladam do sloja warstwami i kazda mocno uciskam, zeby nie bylo
      pecherzykow powietrza. Nie zamykam sloja, tylko przykrywam talerzykiem. Kapusta
      posolona pusci duzo soku, ale jesli za duzo, to odlewam. Codziennie troche
      uciskam. W cieplym miejscu jest rzeczywiscie gotowa po 4-5 dniach. Przekladam
      do malych sloikow i do lodowki, bez pasteryzowania. Bardzo dobrze wychodzi
      kapusniak i bigos z takiej kapusty.
    • tadek-niejadek Kapusta kiszona 24.03.07, 13:05
      Kasik! Do wielkanocnego bigosu potrzebne:
      - główka (ok.2,5 kg) zdrowej kapusty bardzo białej
      - ok. ćwierć kilo dobrej już ukiszonej
      - dwie ładne marchwie
      - przyprawy: łyżka soli, po łyżeczce pieprzu ziołowego, majeranku, kminku
      i ok. pół łyżeczki zmielonej kozieradki

      oraz, bardzo ważne:

      - pomocnik kuchenny, który kapustę poszatkuje i dobrze wymiesza z kiszoną
      oraz startą na wiórki marchwią i przyprawami. Po tej robocie daj mu odpocząć
      do następnego dnia a gdy sił przez noc nabierze niech spróbuje czy dosolić
      nie trzeba a potem to wszystko ubije w słoju szklanym i docisk jakiś
      wykombinuje, żeby słój nie był szczelnie zamknięty (ważne!) a kapusta dobrze
      ściśnięta (jakieś spodeczki, słoiczki i takie tam między deklem a kapustą)

      Teraz - do "palmowej" święty spokój, a od poniedziałku po niej warzenie bigosu,
      który przez cały Wielki Tydzień będzie dochodził do siebie by w Wielkanoc
      zagościć na Twym świątecznym stole. Ukłony - tn
      • alice0553 Re: Kapusta kiszona 24.03.07, 22:00
        Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na jarzynówce.W misce wymieszać część
        kapusty i marchewki, posolić, dodać kminku.Przełożyć do kamiennego garnka i
        ubijać,aż puści sok.To samo zrobić z następną partią.Przycisnąć talerzykiem i
        zostawić w ciepłym miejscu.Kilka razy dziennie przebijać kapustę
        szpikulcem,żeby ulotniły się gazy.Po 3-4 dniach ciasno ubić w słoikach i do
        lodówki.
    • tekisk Re: jak zrobic kiszona kapuste? 27.03.07, 08:04
      ampolion napisał:

      > W beczkach, proszę Państwa.

      Jeśli ma się swój domek z chłodną piwnicą , to i owszem .
      W beczce można kisić .
      Ale co mają zrobić mieszkańcy bloków z ciepłymi piwnicami ?

      Jedynym wyjściem jest kiszenie kapusty w słojach .
      Polecam słoje typu Wecka - te z gumką i sprężynką .Znowu pojawiają
      się w sklepach . Uważam , że te słoje są najlepsze , ze względu
      na higienę i zdrowie ( nie rdzewieją ) .
      W taki sposób kisimy kapustę już ok . 20 lat .
      Nawet rodzina ze wsi , też zaczęła kisić kapustę w słojach .
      I nie mogą się tego nachwalić
      ( nie trzeba obmywać beczki i nic kapusty się nie zniszczy ) .
      • tekisk Re: jak zrobic kiszona kapuste? 27.03.07, 12:45
        Jeszcze jedna rada .
        Dobrym sposobem na to , aby kapusta nie uciekala ze słoi
        jest zablokowanie jej wygotowanymi listewkami dębowymi
        ( położonymi pod kołnierzem słoja ) .
        Trzeba także pamiętać , aby nad kapustą zawsze znajdował się sok .
        Jeśli po pewnym czasie , kapusta wchłonie sok ,
        można go uzupełniś przegotowaną wodą z solą - zimną .
        Te zabiegi opłacają się . Kapusta jest jędrna i smaczna .
      • ampolion Re: jak zrobic kiszona kapuste? 27.03.07, 16:57
        Kapustę zazwyczaj kisiło się na jesieni. W czasach niedostatku lodówek podczas
        chłodniejszego sezonu jesienno-zimowego wystawiało się na balkon. Beczka też
        sie zmieści. Można nawet przykryć ją blatem i na stół przemienić.
        A tak po prawdzie to nie wszyscy mieszkają w blokowiskach z ciepłymi piwnicami.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka