mmamucha 24.03.07, 01:08 Jak zrobić galaretkę i inne rzeczy, które bez tejże się rozpadną? Macie jakies sposoby? Żelatynę odrzucam, bo zwierzęca. Przez to w ogóle nie jadam galaretek itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaja78 Re: Bez żelatyny - jak? 24.03.07, 01:12 Dodać oleju roślinnego i wsadzić do zamrażarki ? ;))) A tak na serio to by trzeba jakiegoś chemika zapytać ... Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Agar-agar 24.03.07, 01:21 to chyba jest słowo-klucz w tym przypadku wegekucharz.zh.pl/jarz_paszt/215.html Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 a tu link do substancji żelujących 24.03.07, 01:29 www.mediweb.pl/nutrition/wyswietl_vad.php?id=466 Mmamucha ale fajny temat rzuciłaś - taki akurat do pobuszowania po googlach o 1:30 w nocy ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
psychogirl Re: Bez żelatyny - jak? 24.03.07, 10:37 trzeba użyć Agar zamiast żelatyny. Nie używałam osobiście, ale jest do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością zapewne. W końcu się przejdę do pobliskiego, bo jakoś mi zawsze nie po drodze i zobacze co ciekawego jest :o) Odpowiedz Link Zgłoś
mmamucha Re: Bez żelatyny - jak? 24.03.07, 23:15 Gaja - miło, że udało mi się Ciebie zająć w bezsenną noc;) Agar rzeczywiście do tego służy. Jak znam życie, to będzie nieludzko drogi. Jeszcze poszperam, czy może pektyna występuje w używalnej postaci. Gdybyście znalazły gotowe galaretki - w torebkach - bez żelatyny, to podrzućcie nazwę producenta. Kiedyś była taka jedna (nie pamietam jaka), ale nie jestem pewna, czy fakt, że nie jest na opakowaniu napisane "żelatyna", mówi o prawdziwej zawartości. Odpowiedz Link Zgłoś
green_shamrock Re: Bez żelatyny - jak? 26.03.07, 02:14 ja robiłam z mąki ziemniaczanej galaretki na słodko ,sok zageszczony z wodą ,lub owoce jakieś ,zagotowujesz i tak jak kisiel ,mąke roztrzepać z wodą i do gara merdać az sie zagotuje ,jak troche maki to wychodzi kisiel a jak wiecej to po wystygnięciu jest galaretka ,ale proporcji ni epodam bo ja na oko robie ;P Odpowiedz Link Zgłoś