Gość: sara441 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 15:58 Kiedy podajecie żurek? Na obiad zamiast zupy, czy popołudniu, jako samodzielne danie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sara441 Re: żurek wielkanocny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 17:37 ....na śniadanie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: żurek wielkanocny IP: *.t2.ds.pwr.wroc.pl 27.03.07, 18:01 Nooo:) Bardzo popularna tradycja- u mnie też barszczyk biały na śniadanie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re: żurek wielkanocny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 11:20 oczywiście , że rano i to w niedzielę.To tak jak w Wigilię najważniejszy posiłek jest kolacją a w Zmartwychwstanie śniadanie w stylu obiadu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara441 Re: żurek wielkanocny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 13:30 czyli najpierw żurek, a zaraz potem reszta śniadania wielkanocnego: wędliny, jajka itd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re: żurek wielkanocny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 13:43 do sary-zaczynamy od żurku ze śwęconym jajem a potem biała kiełbasa z charzanem,sałatki,wędliny, ciasto. Obiad póżnym popołudniem jednodaniowy (o kolacji nikt nie chce słyszeć) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: żurek wielkanocny 28.03.07, 13:32 spotkałam się z podawaniem zurku na śnaidanie. U mnie w rodzinie podaje się jako zupę obiadową, później "wjeżdża" drugie danie Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne o kolejnosci potraw :) 28.03.07, 14:02 w Niedziele wszyscy zli i glodni czekaja na pozne sniadanie - w mojej okolicy swiecenie jedzenia jest po mszy niedzielnej wtedy na stlo wlezdzaja hurtem - koszyk z bochenekiem chelba, jajami ,wedlina itd salatki, miesiwa, sosy, dzban herbaty itd itp w jakies 2 godziny po sniadaniu wchodza ciasta i kawa obiadokolacja jest uroczysta tez- czesto z zaproszonymi goscmi, ktorzy by sie na sniadanie niewyrobili - pieczyste + salaty w Poniedzialek zurek+ jajka i wedliny, do tej pory rozrkojone i niezdjedzone, jak ktos ma ochote to moze z zurku oczywiscie zrezygnowac obiad - resztki z niedzieli lub bigos w tradycji rodzinnej od strony babci, poznanskie, gotowalo sie wszystko, pieklo, smazylo z wyprzedzeniem, na cale 2-3 dni, tak by jedynie potrawy podgrzac i wstawic wode na herbate jak swieta to swieta Odpowiedz Link Zgłoś
twojahanus Re: żurek wielkanocny 28.03.07, 20:17 U mnie- świetokrzystkie- śniadanie wielkanocne jest w niedzielę. Wtedy jemy żurek i białą kiełbasę. Chrzan i jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
dankaszklanka Re: żurek wielkanocny 28.03.07, 20:20 żurek na śniadanie niedzielne. Zwyczaje jedzeniowe w różnych regionach są różne ale święcenie w niedzielę po prostu mnie wmurowało. Odpowiedz Link Zgłoś
veto12 Re: żurek wielkanocny 28.03.07, 20:29 Centralna Polska ,święcenie w sobote ,żurek na wielkanocne śniadanie z jajkiem i białą kiełbasą.A potem wędliny wszelakie,sałatki ,jajka faszerowane na zimno z sosem chrzanowym,i na gorąco jajka faszerowane po polsku nasze ulubione,na koniec ciasta.Żurek znajduje też chętnych na drugi dzień na kaca. Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: żurek wielkanocny 29.03.07, 08:36 Gość portalu: sara441 napisał(a): > Kiedy podajecie żurek? Obowiązkowo - śniadanie niedzielne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radecque Re: żurek wielkanocny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 14:44 Warszawa - śniadanie niedzielne. Żurek podawany z białą kiełbasą, jajkiem na twardo, zaprawiony chrzanem. Zakwas nastawiony wczoraj. A o święceniu żarełka w niedzielę to pierwsze słyszę... Czy aby to na pewno nasza matka kościół rzymski katolicki...? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś