Dodaj do ulubionych

żurek wielkanocny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 15:58
Kiedy podajecie żurek?
Na obiad zamiast zupy, czy popołudniu, jako samodzielne danie?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: żurek wielkanocny 27.03.07, 16:06
      w Poniedzialek, pozne sniadanie
      • Gość: sara441 Re: żurek wielkanocny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 17:37
        ....na śniadanie???
        • Gość: Basia Re: żurek wielkanocny IP: *.t2.ds.pwr.wroc.pl 27.03.07, 18:01
          Nooo:) Bardzo popularna tradycja- u mnie też barszczyk biały na śniadanie:)
          • Gość: evro44 Re: żurek wielkanocny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 11:20
            oczywiście , że rano i to w niedzielę.To tak jak w Wigilię najważniejszy
            posiłek jest kolacją a w Zmartwychwstanie śniadanie w stylu obiadu
            • Gość: sara441 Re: żurek wielkanocny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 13:30
              czyli najpierw żurek, a zaraz potem reszta śniadania wielkanocnego: wędliny,
              jajka itd?
              • Gość: evro44 Re: żurek wielkanocny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 13:43
                do sary-zaczynamy od żurku ze śwęconym jajem a potem biała kiełbasa z
                charzanem,sałatki,wędliny, ciasto. Obiad póżnym popołudniem jednodaniowy (o
                kolacji nikt nie chce słyszeć)
    • marghot Re: żurek wielkanocny 28.03.07, 13:32
      spotkałam się z podawaniem zurku na śnaidanie.
      U mnie w rodzinie podaje się jako zupę obiadową, później "wjeżdża" drugie danie
    • roseanne o kolejnosci potraw :) 28.03.07, 14:02
      w Niedziele wszyscy zli i glodni czekaja na pozne sniadanie - w mojej okolicy
      swiecenie jedzenia jest po mszy niedzielnej
      wtedy na stlo wlezdzaja hurtem - koszyk z bochenekiem chelba, jajami ,wedlina itd
      salatki, miesiwa, sosy, dzban herbaty itd itp

w jakies 2 godziny po sniadaniu wchodza ciasta i kawa

obiadokolacja jest uroczysta tez- czesto z zaproszonymi goscmi, ktorzy by sie na
      sniadanie niewyrobili - pieczyste + salaty

w Poniedzialek zurek+ jajka i wedliny, do tej pory rozrkojone i niezdjedzone,
      jak ktos ma ochote to moze z zurku oczywiscie zrezygnowac

obiad - resztki z niedzieli lub bigos

w tradycji rodzinnej od strony babci, poznanskie, gotowalo sie wszystko, pieklo,
      smazylo z wyprzedzeniem, na cale 2-3 dni, tak by jedynie potrawy podgrzac i
      wstawic wode na herbate
      jak swieta to swieta
    • twojahanus Re: żurek wielkanocny 28.03.07, 20:17
      U mnie- świetokrzystkie- śniadanie wielkanocne jest w niedzielę. Wtedy jemy
      żurek i białą kiełbasę. Chrzan i jajka.
      • dankaszklanka Re: żurek wielkanocny 28.03.07, 20:20
        żurek na śniadanie niedzielne. Zwyczaje jedzeniowe w różnych regionach są różne
        ale święcenie w niedzielę po prostu mnie wmurowało.
        • veto12 Re: żurek wielkanocny 28.03.07, 20:29
          Centralna Polska ,święcenie w sobote ,żurek na wielkanocne śniadanie z jajkiem
          i białą kiełbasą.A potem wędliny wszelakie,sałatki ,jajka faszerowane na zimno
          z sosem chrzanowym,i na gorąco jajka faszerowane po polsku nasze ulubione,na
          koniec ciasta.Żurek znajduje też chętnych na drugi dzień na kaca.
        • roseanne bo to zagramanica jest , wiec spoko nt 28.03.07, 21:14

• tekisk Re: żurek wielkanocny 29.03.07, 08:36
      Gość portalu: sara441 napisał(a):

> Kiedy podajecie żurek?

Obowiązkowo - śniadanie niedzielne .
      • Gość: Radecque Re: żurek wielkanocny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 14:44
        Warszawa - śniadanie niedzielne. Żurek podawany z białą kiełbasą, jajkiem na
        twardo, zaprawiony chrzanem. Zakwas nastawiony wczoraj.
        A o święceniu żarełka w niedzielę to pierwsze słyszę... Czy aby to na pewno
        nasza matka kościół rzymski katolicki...?
        Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka