labondek 04.04.07, 08:34 Jak przygotować mase marcepanową, a może lepiej kupić gotową, jaką firmę polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: masa marcepanowa 04.04.07, 11:55 Gotowa sklada sie glownie z cukru. Lepiej zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: masa marcepanowa 04.04.07, 12:02 domowa masa marcepanowa to stosunek 50%na50% puder migdałowy/cukier a te sklepowe jak pisze linn_linn maja chyba inne proporcje. Sprawdź sobie an opakowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: masa marcepanowa 04.04.07, 12:17 Moze znajdziesz taka maczke migdalowa: www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=29374 To jest najszybszy marcepan. W razie czego, moge przetlumaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisia312 Re: masa marcepanowa IP: *.chello.pl 04.04.07, 15:38 poproszę o tłumaczenie, z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: masa marcepanowa z maczki migdalowej 04.04.07, 15:50 Znalazlam w domu pudelko, wiec podam dokladnie. Do 200 g maczki dodajemy 200 g cukru pudru. 2 bialka ubijamy na sztywna piane. Piane dodajemy powoli / jednorazowo mala ilosc / do cukru z maczka migdalowa. W ten sposob uzyskuje sie paste, ktora mozna modelowac. Mozna ja zabarwic barwnikami spozywczymi. Jesli masa marcepanowa chcemy pokryc np. ciasto, nalezy ja rozwalkowac na papierze do pieczenia / bedzie latwiej przeniesc ja na ciasto /. Z masy tej mozna piec ciasteczka wycinane foremkami / posypac cukrem pudrem /: piec w temperaturze 180°C przez 7 minut / na wyzszym pietrze piekarnika /. Odpowiedz Link Zgłoś