Gość: gosc IP: *.dsl.club-internet.fr 04.04.07, 08:54 Mnie straszie wkurza jak pani domu krojac np. ciasto z kremem oblizuje sobie palce (niestety, wiekszosc francuzek to robi !!!) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasia de Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 09:09 najgorsze jest jak gospodyni wtyka jedzenie np. bierze sałatkę i wkłada każdemu na talerzyk, nawet temu który sałatek nie jada, i jeszcze mówi jedzcie żeby się nie zmarnowało uch aż mnie zatrzęsło Odpowiedz Link Zgłoś
gingers73 Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d 04.04.07, 09:46 jak mi polewa ziemniaki i pierogi tluszczem chociaż mówię że nie chcę. A potem się obraża jak nie jem. Jak mówi jak to się napracowała i jej nie wyszło - w gardle mi wtedy staje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d 04.04.07, 09:59 Zwykle nie jadam ciast na weselach i przyjęciach - widziałam na własne oczy to oblizywanie palców w trakcie krojenia i mnie zbrzydziło. Nie cierpie również ciągłego namawiania do jedzenia, a w końcu nakładania bez pytania góry jedzenia na talerz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaa Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.07, 13:41 racja, mi też wtedy ręce opadają.... ileż można jeść??? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaa popieram IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.07, 13:40 uuuu ja też tego nienawidzę :/ najgrosze co może być!!! Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d 04.04.07, 10:36 Namawianie do jedzenia. Zabranianie palenia. Ja wiem, że palenie jest niemodne obecnie, ale ja nie pcham się palić przy stole, chętnie gdzieś wyjdę, na balkon, na taras, do ogrodu, wywieszę się przez okno - wkurza mnie to potępiające spojrzenie, mimo moich usilnych starań aby być bezwonną i niewidoczną z tym nieszczęsnym fajkiem. Uważam, że jeśli ktoś świadomie zaprasza osoby palące, to powinien okazać troszkę tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
onkarila1 A Pan domu? 04.04.07, 10:43 Mnie najbardziej wkurza jak Pani domu całe spotkanie spędza w kuchni lub podając do stołu a Pan domu siedzi jak w restauracji. A u gości wkurza mnie jak mnie nie kopmplementują. Pozdrawiam wszystkich wkurzonych i wkurzających Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: A Pan domu? 04.04.07, 10:54 Rzeczywiscie to jest wkurzające, mam taka szwagierkę, która prawie całe przyjęcie ( takie zwykłe rodzinne )spędza w kuchni przygotowując (to jeszcze rozumiem, choć wiele rzeczy można wcześniej zrobić) i o zgrozo! zmywając naczynia i potem chowając je do kredensów, które stoją w salono-jadalni! A jej mąż siedzi przy stole, niezbyt zabawiając gości bo małomówny jest. Żona zasiada dopiero do deseru, a zdarza się,że i po deserze pozmywa i posprząta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: A Pan domu? IP: *.fbx.proxad.net 04.04.07, 13:58 Mnie wkurza jak moj facet leci za mna do kuchni, zeby mi pomoc, a goscie zostaja sami przy stole. W tym czasie z kuchni dolatuja odglosy klotni zwiazanej z wyrzucaniem faceta ;)) Jest to staly element, bo facet jest niereformowalny. Obecnie, "pojedynczy" goscie w czasie uroczystych kolacji tez ida do kuchni, bo nie beda przeciez sami siedziec przy stole... co doprowadza mnie do obledu. PS. W zwiazku z powyzszym mam wszystko przygotowane, zeby miedzy daniami w kuchni spedzac najwyzej pare minut, ale to nic nie zmiena... wszycy pielgrzymuja do kuchni... Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: A Pan domu? 14.04.07, 15:00 Gość portalu: lu napisał(a):> PS. W zwiazku z powyzszym mam wszystko przygotowane, zeby miedzy daniami w > kuchni spedzac najwyzej pare minut, ale to nic nie zmiena... wszycy > pielgrzymuja do kuchni... ===== ...pozazdrościć tylko tak obszernej kuchni ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d 04.04.07, 10:50 te palce mnie tak nie przerażają, jak natarczywe nakłanianie, namawianie gości do zjedzenia tego i owego. Nieprzyjmowanie do wiadomości, że chcesz mała porcję lub wogóle czegoś nie chcesz. Niektóre gospodynie posuwają się wręcz do pakowania neichcianych kąsków na talerze, a gospodarze jeszcze przyklaskują. No i przymusowe nalewanie alkoholu - koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
polcia-kapelusik Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d 04.04.07, 13:17 A ja mieszkam na wsi gdzie mamy jeden -jeden dobrze zaopatrzony sklep miesny i pani szefowa co w nadmiarze ukroi to zjada:/ my juz z mezem patrzec na to nie mozemy, baba wazy ze 100 kilo ale nie ma co sie dziwic jak młóci od rana do wieczora. To jest dopiero odrazające. A paluszki oblizac tez lubi:) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_wandelt mój przyjaciel cierpi na poważny syndrom kieliszka 04.04.07, 13:23 nie toleruje ani pustego ani pełnego - czyli istne Perpetuum Mobile. Jakoś nie krzywdowałem sobie kiedyś z tego powodu. -- Teściowa miała te dokładanie na talerz mimo protestów delikwenta, bo zostało w garnku, ale to jest typowe skrzywienie psychiczne ludzi czujących się jak generał na emeryturze - kiedy wstał od stołu po którymś takim numerze i zostałem wyzwany od chamów i ćwoków, bo nie umiem zachować się przy stole - czyli nie znam reguły koryta: - Gospodyni dokłada do koryta a świński obowiązek żreć ;) -- ale jeśli juz o wadach to chyba najgorszą wadą jest po wyjściu od goszczących nas ludzi obgadywanie ich z innymi biesiadnikami i następnie z domu przez telefon z innym którzy nie doznali zaszczytu :)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d 04.04.07, 13:42 1. kiedy siedzi cały czas w kuchni wpadając tylko zdyszana, żeby cos podać 2. kiedy bez wyczucia czy coś komuś smakuje pcha jakieś gnioty na talerz, ze szczególnym uwaględnieniem ciast tudzież tortów 3. kiedy traktuje gości jak nadopiekuńcza mamuśka a nie jak pani domu, nie tylko w kwestiach jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d IP: *.fbx.proxad.net 04.04.07, 13:59 Znowu na mnie nakrzyczysz albo "nagrodzisz drwina", Gosciu, bo nigdy zadna Franuzka nie oblizala przy mnie palcow przy stole. Takze w czasie krojenia ciasta. Czy my sie obracamy w tak roznym towarzystwie? Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella u goscia w domu 04.04.07, 14:13 nie jada sie wieprzowiny, wiec odpowiedz na twoje pytanie nasuwa sie sama. ja tez nigdy nie spotkalam sie aby ktos oblizywal cokolwiek w porzadnym francuskim domu, ale byc moze ci inni tak maja; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d IP: *.dsl.club-internet.fr 04.04.07, 15:40 nie wiem w jakim towarzystwie sie obracasz... masz sporo szczescia, a moze po prostu tych Francuzek nie ma w twoim kregu az tak wiele... Nie twierdze, ze wszystkie tak robia, w koncu troche szczescia tez mi sie slusznie nalezy, prawda ?;) poza tym, to oblizywanie paluchow to jest nieswiadomy odruch i podobno znak, ze ktos sie doskonale czuje w czyims towarzystwie... a ze ja na to reaguje mdlosciami, to inna sprawa... serio : paluchow nie lize moja tesciowa, ale to tylko dlatego, ze jej nie lubie, wiec nie moze sie swobodnie przy mnie czuc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d IP: *.fbx.proxad.net 04.04.07, 23:45 Zapewniam cie, ze Francuzek i Francuzow jest cala masa. Wiec teoria z nielicznymi odpada :P A co do drugiej polowy twego postu: skoro, jak piszesz, w twoich kregach oblizywanie palcow przy krojeniu ciasta jest nieswiadomym wyrazem dobrych stosunkow i samopoczucia, zycze ci, zeby - w twoim towarzystwie - kolezanki krojace ciasto oblizywaly w trakcie takze noz. Bedzie to dowod szczerej przyjazni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d IP: *.dsl.club-internet.fr 05.04.07, 08:27 wiesz co... sprawdza sie stare przyslowie : co za duzo, to niezdrowo... przegielas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d IP: *.fbx.proxad.net 04.04.07, 14:03 Zemdlilo mnie raz: pan gotujacy w programie "Slodki dran" wmieszal mase na tiramisu... lapami. Do tej pory mnie robi mi sie niedobrze jak sobie to przypomne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani ela rączki IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.07, 14:12 nie widzę nic złego w przygotowywaniu jedzenia rękoma (a czasem to chyba wręcz oczywiste - np. wyrabianie ciasta) lubię także jeść rękoma (raczej w mniej oficalnych sytuacjach) ale podawanie dań (komuś) palcami zwłaszcza oblizanymi to faktycznie ohyda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: rączki IP: *.dsl.club-internet.fr 04.04.07, 16:02 wyobrazacie sobie program o gotowaniu prowadzony przez Zygmunta Kaluzynskiego ? (s.p. , niestety...snif) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Odwrotna strona medalu 04.04.07, 19:20 Byłem na moim pierwszym "proszonym" obiedzie w Ameryce. Przygotowałem się na porządne polski podjedzenie, a tu jakaś przystawka w rodzaju surówki, danie główne, jakiś deser i... to wszystko. w dodatku amerykańskim zwyczajem gospodyni usługiwała gościowi sama mu na tależ nakładając. Wstałem od stołu raczej głodny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: "Genialne!" - no comment. btxt IP: 212.122.223.* 04.04.07, 21:56 ty się, banita, z sarkazmem tutaj nie rzucaj do innych, bo akurat przyjęcie w Twoim domu sobie można łatwo wyobrazić (przystawka: wątróbka podana w łupinach grejpfruta, danie główne: pierogi ze szpinakiem firmy Virtu, zakupione w Tesco, deser: babka drożdżowa z dodatkiem ŁYŻeĆŻKI kurkumy, matkobosko) to ja już wolę pana Kurta, niech sobie nawet te palce oblizuje i wyciera Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: "Genialne!" - no comment. btxt 04.04.07, 22:25 A ja tego prostaka wykasowalam i nie muszę czytać jego arcy-durnych wypowiedzi, ktore zresztą niepotrzebnie wypisuje bo przeciez moze sobie poszukac w wyszukiwarce. Mimo ze nie widze twoich wypwiedzi i tak ci powiem: spadaj! Zresztą już ci to mowilam i niestety widze (po wypowiedziach innych) ze nadal sie tu kręcisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Genialna ! ... ta watrobka w lupince :))) IP: *.dsl.club-internet.fr 05.04.07, 08:44 i cala reszta tez :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: Genialna ! ... ta watrobka w lupince :))) IP: 212.122.223.* 05.04.07, 16:12 że genialna, to pal diabli, najgorsze, że to autentyczne wyczyny kulinarne "miszcza": sophisticated wątroba: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,35277171,35277171.html kluchy z Tesco, zaserwowane jako własny wyrób: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,40802388,41017223.html?f=777&w=40802388&a=41017223 kuriozum z kurkumą: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=60236746&a=60236891 Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Genialna ! ... ta watrobka w lupince :))) 14.04.07, 12:29 Dlaczego uważasz, że babka drożdżowa z kurkumą to kuriozum. Kurkuma jest bardzo dobrym naturalnym barwnikiem. Używam jej bardzo dużo, nie tylko do ciasta ale też i do drobiu. Poza tym z tego co czytałam to jest bardzo zdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: Genialna ! ... ta watrobka w lupince :))) IP: 212.122.223.* 15.04.07, 00:36 chodziło mi o ilość - podana przez banite świadczy o tym, iz człowiek ten nie wie, o czym pisze - przeszukanie wiki[pedii i google i wklejanie tam znalezionych informacji ma tę wadę, że informacje te czasem sa bzdetne kurkuma nie jest może najintensywniejszą przyprawą na swiecie, tym niemniej smak i aromat posiada; dodanie takiej ilości do babki zmieniloby jej smak niby net jest dla wszystkich (a niektórzy po protu MUSZĄ tu zaistnieć), ale wkurza mnie, gdy ktos głupie rady daje, bo komus innemu może w ten sposób zepsuć potrawę a propos kurkumy: też ja lubię, dodaję do dań pikantnych do barwienia babki uzyłabym szczypty szafranu, rozpuszczonej w mleku lub w wódce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Genialna ! ... ta watrobka w lupince :))) IP: *.dsl.club-internet.fr 15.04.07, 21:55 kurkuma jest podstawowym skladnikiem curry, wiec smak ma bardzo wyrazny :) takze zastapilabym ja szafranem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aalq70 a szafran niby nie ma smaku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 22:59 myslalby kto, ze nie uzywaliscie nigdy szafranu a sie wymadrzacie... on tez wyraznie zmienia smak potraw jakby co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: a szafran niby nie ma smaku? IP: *.dsl.club-internet.fr 16.04.07, 23:11 szafran ma bardzo subtelny zapach i smak, a niektore jego rodzaje (te tansze) nadaja sie tylko do zabarwiania. szczypta szafranu wystarcey do zabarwienia calej potrawy. kurkumy trzeba dac duzo wiecej, wiec i smak potrawy sie zmienia. lyzka kurkumy w babce drozdzowej to straszny zjazd...ale czemu nie ? taka babke mozna podawac do miesa zamiast chleba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co_za_bzdury Re: a szafran niby nie ma smaku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 23:44 PRAWDZIWY szafran ma bardzo intensywny smak i aromat, ale niektorzy nie maja o tym zielonego pojecia. a banity tez nie trawie, delikatnie mowiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: a szafran niby nie ma smaku? IP: 212.122.223.* 16.04.07, 23:55 dlatego mowa jest o dodaniu SZCZYPTY szafranu, jesli ktos ma fanaberie zabarwic potrawę na żółto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: a szafran niby nie ma smaku? IP: *.dsl.club-internet.fr 17.04.07, 11:27 wlasnie : szczypty ! o szafranie pojecie jakies tam mam, bo uzywam do niektorych potraw i skoro juz mowa o tej przyprawie, to moja rada jest nastepujaca : unikajcie szafranu w torebkach. kosztuje niedrogo, ale i tak zbyt drogo jak na procent szafranu w szafranie. ja kupuje wylacznie szfran w kapsulkach, a w jednej kapsulce jest dokladnie szczypta :) Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re: Eeee tam, nie znacie się 17.04.07, 12:46 w sensie że taka turpistyczna? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d IP: *.adsl.alicedsl.de 04.04.07, 22:37 Nie czytalam wszystkich postow, ale najbardziej mnie wkurza maz jak przychodzi do kuchni jak gotuje i wszystkiego kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d 05.04.07, 00:59 kiedy zamiast siedziec z goscmi przy stole jest caly czas w kuchni..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc a najbardziej mnie wkurza IP: *.dsl.club-internet.fr 05.04.07, 08:33 jak pani domu patetycznie podaje kawior (z przemytu), a do kawioru lyzeczki (z Ikei)... Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re: a najbardziej mnie wkurza 05.04.07, 17:49 Nie chodzę do tych co mnie wkurzają, a jeśli już, to nie obgaduję. Odpowiedz Link Zgłoś
ultraviolet6 Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d 05.04.07, 19:20 Mój mąż ma w rodzinie taką ciotkę, która zawsze przy stole bacznie obserwuje, czy aby coś komuś nie spadło na obrus, śledzi ruch ręki od stołu aż do ust. I kiedy nie daj Boże spadnie jakiś okruszek, od razu przybiega ze ścierką i sprząta ;) Wkurza mnie też u gospodyni, jak wmawia mi, że coś na pewno będzie mi smakowało i muszę koniecznie spróbować, kiedy ja nie dość że jestem najedzona, to w dodatku szczerze nie cierpię tego "specjału" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: Lu, daj spokoj, to jest zwykla 05.04.07, 21:26 i nie oblizuje przy niej noza, co jak wszyscy we francji wiedza jest oznaka wielkiej sympatii i zazylosci, mon dieu co za baba,i skad ona to wytrzasnela? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc milo jest przeczytac od czsu do czasu post IP: *.dsl.club-internet.fr 05.04.07, 21:52 tak kulturalnej osoby jak bagatella... lu jest zarozumiala, ale zarzucic jej chamstwa i prostactwa nie mozna - w przeciwnienstwie do ciebie, rozjuszona, zawistna kobieto... (kobieto ?:)))) A na koniec, bo nie mam zamiaru podtrzymywac rozmowy z nieinteresujacymi osobami, klike banity, bagatelli prosze o odrobine (odrobine, w koncu jestem czlowiekiem i rozumiem, ze niektorym moze to sprawic trudnosc) bon sens i powstrzymanie sie od naduzywania obrazliwych epitetow pod moim adresem. Ja was nie obrazam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d IP: *.fbx.proxad.net 06.04.07, 10:18 Nie wiem w jakim srodowisku gosc sie obraca ale ja mimo ze mieszkam we Francji od wiekow jakos nie zauwazylem, zeby kobiety oblizywaly sobie rece krojac tort. A moze ona pisze o sobie ? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_wandelt właśnie skończyłem kręcic pasztet... przyznam się, 06.04.07, 21:56 że przy drugim kręceniu oblizywałem palce i nie tylko ;)))) zeby juz całkowicie zawalić szacunek dla rodu, michy i resztki z maszynki dałem do wylizania psu - no może nie tyle gniecie mnie sumienie, że poczyniłem nieestetycznie, ale zawaliłem post po "knedlach nie knedlach" i jeszcze do tego samego zmusiłem niewinnego psa... ale pasztet będzie pycha ;) okazało się ze zabrakło w domu galki bo jechalismy przez 20 lat na zapasach węgierskich :)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: właśnie skończyłem kręcic pasztet... przyznam IP: 212.160.172.* 18.04.07, 15:40 Dzieki Krzystofie obsmialam sie serdecznie. Chelnie zalapalabym sie na ten pasztet , nawet podany na naczyniach wylizanych przez psa ( co u mnie w domu nie jest zadnym kuriozum i nie zamierzam sie kajac z tego powodu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.07, 15:42 Przecież to zapowiedź, że po torcie będzie dopiero właściwy deser... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa anna magdalena Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d IP: *.flashnet.pl 07.04.07, 18:26 Mnie straszie wkurza jak pani domu krojac np. ciasto z kremem oblizuje sobie palce (niestety, wiekszosc francuzek to robi !!!) A mnie nie. Nigella np. oblizuje palce. I za to ją kochają. Ja lubię:) Czyli, ze Nigelli wolno, a paniom domu z Fracji i Polski juz nie? Albo w telewizji wolno a w domu, przy gościach nie wypada? Jak to jest? Mnie wnerwia np. przymuszanie do jedzenia, kiedy grzecznie mowie dziekuję, ale jestem najedzona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d IP: *.jachpol.net 07.04.07, 22:49 U znajomych - nic istotnego, bo nie byliby znajomymi, u mało znajomych (czego od dawna unikkam jak ognia) - przyjęć z interesem. Gdy ktoś przedstawia mnie moim tytułem i stanowiskiem służbowym z pracy ścina mnie z nóg i wyrywam po krótkim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Femme Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d IP: *.chello.pl 10.04.07, 00:34 No przykre, ale tez nie jestem zachwycona publicznym oblizywaniem palcow... Hm...moze to moja wada, bo sama nigdy tego nie robie... Nie wiem dlaczego, wole zawsze splukac pod biezaca woda.. ALE! Co innego, gdy danie wymaga jedzenia rekami, albo robienie surowki z kapusty: niestety, by puscila sok, trzeba pomietoszyc recznie, oczywiscie idealnie czystymi.... Zawsze zastanawiam sie wtedy, kurcze, jak by ktos to zobaczyl, to czy mial by ochote zjesc ta surowke:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Femme Re: Co was najbardziej wkurza w zachowaniu pani d IP: *.chello.pl 10.04.07, 00:39 Aha, zauwazylam, ze czesto w programach kulinarnych kucharze podcieraja lniana scierka brzegi talerza przed podaniem...Zeby bylo idealnie... Absolutnie mnie to odrzuca... Rozumiem, gdyby to byl kawalek papierowego recznika kuchennego, a (w ostatecznosci), ktory zaraz sie wyrzuci, a tak to nie wiadomo, ile talerzy oni ta scierka powycierali i kiedy ostatnio byla prana:))) Odpowiedz Link Zgłoś