Dodaj do ulubionych

Czekoladowy Chrystus

07.04.07, 03:46
Ciekawam co Wy na to:

www.abc.net.au/news/newsitems/200703/s1886493.htm
Dla pozadku pragne zauwazyc, ze mieszkancy Canberry w 1994 roku byli mniej swietoszkowaci niz
mieszkancy
Nowego Jorku w roku panskim 2007.
Wtedy bowiem student filozofii, Richard Manderson wyprodukowal (i sprzedal) setke czkoladowych
(z malinowym nadzieniem) Jezuskow. Gdy w USA pojawily sie komentarze na ten temat zatytylowane
"Creep sells chocolate Jesus" Manderson nabyl 25 kg kuchennej czekolady, wykonal gipsowa
(wielkosci naturalnej) forme Chrystusa i wypelnil ja stopiona czekolada. Gotowe dzielo nazwal
Trans-substantiation 2, umiescil na drewnianym krzyzu i wystawil w Nolan Gallery w okresie swiat
wielkanocnych jako protest przeciwko czekoladowej komercjalizacji tychze. Po swietach mieszkancy
Canberry zostali zaproszeni do skonsumowania czekoladowego Jezusa (co tez uczynili).

Wesolych Swiat!
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Dla niektórych to szczyt wyrafinowania. 07.04.07, 08:27
      Chociaż Mikołajów, baranków i zająców (na czasie) w różnego rodzaju "pazłotkach"
      nic nie prześcignie.
      • squirrel9 Re: Dla niektórych to szczyt wyrafinowania. 07.04.07, 15:21
        Mnie zaszokowała "ekspozycja" (MUzeum Narodowe we Wrocławiu) Eugeniusza Get-
        Stankiewicza "Zrób to sam" składająca się z 4 elementów :
        drewniamy krzyż
        figurka Jezusa z rozłożonymi rękami
        młotek
        3 gwoździe
        • ba_nita Re:No co?Podręczny zestaw "Zrób to sam". 07.04.07, 15:45
          A w czasie produkcji dewocjonaliów to jak to robią?
    • podyanty Re: Czekoladowy Chrystus 07.04.07, 08:47
      PoRZadku, oczywiscie, chyba swiateczne poRZadki mnie tak wyczerpaly, ze rozum i wzrok mi sie
      przycmily ;))))
    • lunatica więcej 07.04.07, 15:27
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070331/swiat/swiat_a_2.html
      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,4026506.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka