Dodaj do ulubionych

zafascynowała mnie żytnia mąka i wszystko z niej

13.04.07, 20:43
Żytnia, zmielona z otrębami. Ma kolor ziemisty, bardzo apetyczny. Potrawy
(różne) z niej - mniam. Wyraziste w smaku i takie oryginalne na talerzu nie
jak te inne: białe.
W Warszawie można kupić przeróżne makarony z takiej mąki. Dziś mój ślubny
zrobił w 5 minut pyszne leniwe. Mniam.
Eeee ja tak tylko napomknęłam. Nie jestem TU częstym bywalcem. I dobrze.

Ale może zmienię zdanie ;-D.
Żyra
Obserwuj wątek
    • zyrafa46 Re: zafascynowała mnie żytnia mąka i wszystko z n 13.04.07, 23:55
      Oooo! Widzę, że jestem JEDYNĄ fascynatką szarej mąki. He he :-D
      • Gość: ulka Re: zafascynowała mnie żytnia mąka i wszystko z n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 00:33
        ja z żytniej only żurek, i to ten z butelek, ze sklepu. Pierogi tez u mnie
        zajężdzaja gotowizną:( jak i makarony. Co robisz z tej mąki?
        • zyrafa46 Re: zafascynowała mnie żytnia mąka i wszystko z n 14.04.07, 01:53
          ...już nie dziś, przepraszam. Późna pora - to nic. To raczej popsuty kręgosłup
          nie pozwala mi dłużej siedzieć. Na stojąco lub leżąco kiepsko obsługuje się
          komputer.
          Na początek tyle: zamieniłam białe na szare. Białej używam jedynie do cyszcenia
          patelni z nadmiaru tłusczu. Czasem do robienia masy solnej...ale to F-m Kuchnia.
          Nie wiem tylko, dlaczego szara żytnia jest droższa od białej pszenicznej.
          Przecież pszenica jest raczej bardziej wymagająca (klasa gleby) od żyta juz nie
          mówiąc o procesie oczyszczania. Dziwne to wszystko.
          Żyra
    • Gość: Gość Re: zafascynowała mnie żytnia mąka i wszystko z n IP: *.pronet.lublin.pl 14.04.07, 08:53
      W domu używamy też tylko ciemnej mąki. Do ciast, makaronów, pieczywa. Sprawa
      tym łatwiejsza, że obok mamy sklep z różnego rodzaju mąkami:
      amarantusową,grochową, graham, kukurydziana. Tak że jest z czego wybierać.
      • jagoda85 Re: zafascynowała mnie żytnia mąka i wszystko z n 14.04.07, 12:07
        Piekłeś(aś), kiedyś może chleb z samej mąki żytniej? Marzy mi się taki chleb.
        Nigdy nie próbowałam, ale robiła to moja koleżanka i wyszło jej straszne
        badziewie. Może ktoś ma sprawdzony przepis. Będę wdzięczna.
        • linn_linn Re: forum chleb domowy 14.04.07, 12:12
          Zajrzyj na to forum:
          domowe.forumer.pl/
          domowe.forumer.pl/viewforum.php?f=3&sid=00e2507a97b5d7682da912fc292daae6
          • jagoda85 Re: forum chleb domowy 14.04.07, 12:40
            Dzięki, znam to forum. Zaglądam tam, ale tam jest przepis na chleb żytni na
            zakwasie, a drugi z mąką żytnią i mąką pszenną. Mój mąż nie przepada za chlebem
            na zakwasie i tu mam problem. Chciałaby przepis na chleb tylko z mąki żytniej i
            na drożdżach. Ale dzieki za informacje.
            • ba_nita Re: forum chleb domowy 14.04.07, 12:45
              Jeśli masz maszynę do chleba to nie ma problemu - dajesz trochę więcej wody -
              ciasto musi być "lejące" - potem na piecz i już.Zwykle dodaję wędzoną suszoną
              śliwkę.
              • jagoda85 Re: forum chleb domowy 14.04.07, 12:54
                Niestety nie mam maszyny do pieczenia chleba. Zawsze wyrabiam ciasto ręcznie i
                piekę w normalnym piekarniku.
            • linn_linn Re: chleb razowy orkiszowo-zytni 14.04.07, 15:42
              Ja pieklam taki:
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,37889566,37889566.html?f=777&w=37889566&a=37889566
          • zyrafa46 Re: forum chleb domowy 14.04.07, 14:25
            Linn_linn, wspaniałe wyglądają chleby z podanych linków. Jak tylko wyzdrowieję
            zabieram sie za ten kminkowy (na początek).
            Pomysł z razową żytnią mąką niedawno nam przyszedł do głowy. Akurat w czasie
            mojej "niemocy". Potraw wobec tego zrobiliśmy niewiele - ale jakże różne od
            "białych". Maka ta ma tyle smaku, że nawet solić nie trzeba. Przykład: Kluski
            leniwe kładzione łyżką: Biały zmielony ser + mąka + całe jajo wymieszać tak, by
            powstała odpowiednio gęsta masa. Na wrzącą wodę wkładać nabrane łyżką. Tę za
            każdym razem trzeba zamoczyć we wrzątku by odchodziło ciasto. (Nie wiem po co to
            piszę, każdy to wie). Gotuje sie krótko. Podaje z czym kto lubi. U nas z masłem.
            Pycha. Normalne leniwe też by wyszły ale trzeba więcej zachodu... Jak
            wyzdrowieję to pogadamy ;-)).

Lubiłabym F. KUCHNIĘ i częściej TU bywała ale... jedzenie to jest coś co mi się
            kojarzy z sympatycznymi uczuciami panującymi w miejscu jego tworzenia (kuchni).
            Natomiast złośliwości, podgryzania i takie tam inne bywalców Naszej kuchni
            przynoszą szkodę. Nic dobrego, potrzebnego nie dają.
            W KUCHNI TO POWINNA PANOWAĆ ATMOSFERA CIEPŁA. CIEPŁA - w przenośni i w
            rzeczywistości. Jeśli ktoś tego nie potrafi stworzyć to panuje w kuchni SAM.
            Echch, mam dość i chyba nie tylko ja ;-)
            Żyra
    • Gość: Matylda Re: zafascynowała mnie żytnia mąka i wszystko z n IP: 85.112.196.* 14.04.07, 13:12
      Kiedys zapytałam właścicielkę piekarni, w której kupuję wspaniały chleb jak to
      jest z tym żytnim chlebem. Powiedziała, że z samej żytniej mąki chleba sie nie
      da upiec bo będzie mokry i się nigdy nie sklei. Musi być z pszenną.
      • Gość: g Re: zafascynowała mnie żytnia mąka i wszystko z n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 13:33
        nie musi
      • jagoda85 Re: zafascynowała mnie żytnia mąka i wszystko z n 14.04.07, 13:35
        Też tak właśnie słyszałam, ale nie wiem czy to faktycznie jest prawda. Moja
        koleżanka raz próbowała zrobić chleb z samej mąki żytniej, i wyszedł jej
        straszny gniot, ale ona nie ma specjalnego talentu do chleba, i lubi zmieniać
        przepisy tak jej to odpowiada, dlatego szukam kogoś, kto zna sprawdzony przepis.
        • Gość: Matylda Re: zafascynowała mnie żytnia mąka i wszystko z n IP: 85.112.196.* 14.04.07, 15:19
          Nigdy jeszcze nie piekłam chleba (żadnego) ale próbowałam z mąki żytniej z
          pełnego przemiału zrobić kluski kładzione. Coś tam wyszło ale rodzina jakoś
          dziwnie patrzyła i więcej sie o taki przysmak nie dopominają. Chętnie
          zrobiłabym coś z tej mąki bo mam jeszcze ze 4 kilogramy ale nie mam pomysłu no
          i żeby nie było obrzydliwe. Może ktoś coś zaproponuje?
    • roseanne Re: zafascynowała mnie żytnia mąka i wszystko z n 14.04.07, 17:29
      make zytnia dodaje do chleba, srednio 1/3 objetosci maki ogolnie
      wtedy czesto wzbogacam glutenem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka