venus22 28.04.07, 10:21 ... na czym lubicie jajecznice? bo ja na oliwce :) i do tego pomidorek. niam niam.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aptus Re: Na czym jajecznica-mozna totalnie bez tluszczu 28.04.07, 12:27 Mozna zrobic super jajecznice na mleku(wzcesniej w mikserze spreparowac, sczczypi0rek, papryke, chili, cebule i podusic wlac mlek0) Czyli wyeliminowac tluszcz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: Na czym jajecznica-mozna totalnie bez tluszcz IP: *.radom.pl 28.04.07, 13:12 Na boczku obowiązkowo :( Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Na czym jajecznica-mozna totalnie bez tluszcz 28.04.07, 14:07 Kiedyś miałam na wakacjach piecioletnią siostrzenicę. Pytam: -Aniu, usmażyć ci jajecznicę na masełku czy na boczku? Ona na to: - Ciociu, ale mama zawsze smaży na patelni. Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re: Na czym jajecznica... 28.04.07, 14:43 good girl! :-) choc o "smażeniu" jajecznicy na mleku tak, jak kolega wyżej pisze, słyszałam od przyjaciółki -a raczej o gotowaniu na parze, trzeba spróbować Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Na czym jajecznica... 28.04.07, 14:53 na masle, ze szczypiorkiem i salsa albo omlet , na masle , np ze szparagami i potem koniecznie truskawka do przegryzienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aptus Re: Na czym jajecznica... IP: *.dip.t-dialin.net 28.04.07, 18:33 No ok, ale po czyms takim sie nie mozna ruszyc. Jesli juz jem jajecznice to staram sie nie na tluszczu. Dla mnie zdrowie najwazniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Na czym jajecznica... 28.04.07, 18:35 Przez dzióbek by mi jajeczniczka na oliwce nie przeszła jajecznicę jadam wyłacznie na maśle smnażoną SKĄD te wszystkie zdrowbienia, czy ktoś moze mi to wyjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Na czym jajecznica... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 20:03 W wielu przypadkach macham ręką na zdrobnienia - trudno, niektórzy tak mają, że muszą, że się uduszą, jeśli nie zdrobnią... I niech im tam już będą te pomidorki, kapustka, mięsko. Ale w tym przypadku jednak nie sposób nie zwrócić na "oliwkę" baczniejszej uwagi, bo samo na usta ciśnie się dopytanie: ...Bambino czy Johnson&Johnson ta oliwka??? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Na czym jajecznica... 28.04.07, 21:33 Na masle z oliwa, zeby sie nie spalilo. Dzis wrzucilam do jajecznicy pare plastrow brie i byla przeswietna. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Na czym jajecznica... 28.04.07, 22:24 ho ho niby taka prosciutka jajeczniczka a tyyyyyyle pomyslow :) musze poprobowac. dziekuje koteczki :)) Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Na czym jajecznica... IP: *.acn.waw.pl 28.04.07, 23:11 na parówczece jest pyszniutka.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Na czym jajecznica... 29.04.07, 04:35 :D :D :D a i owszem :) ""SKĄD te wszystkie zdrowbienia, czy ktoś moze mi to wyjaśnić?"" z brzuszka napelnionego pyszna jajeczniczka :) nie da sie byc w zlym humorku po takich pysznosciach ... Venus Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 I jeszcze JEDNO... 29.04.07, 10:15 a kto lubi jajecznice na przypalonym masle?? JA!!! musi byc przypalone do brazowego. niammmm niammmmm... Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin oliwka, chcesz, czy nie... IP: *.bpb.bigpond.com 29.04.07, 12:35 zawsze bedzie sie kojarzyc ze smarowidlem do ciala twego pieknego no wyglada na to ze ty nie na forum kucnia powinnas przebywac ;)) moze raczej na Cosmo.. czy 'piekna byc' (jesli takiego jrszcze nie ma to daj cynk, zalozymy) Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 na maśle 29.04.07, 11:51 Na maśle, tylko i wylącznie. Z dodatkiem cebuli. Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee32 Re: Na czym jajecznica... 29.04.07, 12:02 1. ze szczypiorem na masle 2. moja ulubiona bez zadnego tuszczu (nikomu poza mna to nie smakuje ;-) pomidora bez skorki podsmazam na patelni, wbijam w to jajko, doprawiam i finito! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin a tak naprawde ... IP: *.bpb.bigpond.com 29.04.07, 13:43 to o co ci chodzi??? widze jakies hang ups? nie polece leczenia, bron boze, bo sugerowalo by to ze mam problemy z soba sama ;) nie mniej jednak... o co ci wlasciwie chodzi???? bo nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin jestem prekursorka... IP: *.bpb.bigpond.com 29.04.07, 13:54 kuchni orientalnych na tym forum ... i tyle czyzbys mieszkal/a w Perth (zachodnia australia)??? ludzie w tym rejonie doprawdy nie sa w stanie poradzic sobie z problemem izolacji... ja mieszkam, na wschodnim wybrzezu... queensland.. whitsundays, cairns itd no wiesz te klimaty ;))) o wiele latwiej leczyc tutaj imigrancka chanrde ... i wiecej pracy dla niewykwalifikowanych :) polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Na czym jajecznica... IP: *.leon.com.pl 29.04.07, 14:08 To ja na boczusiu. Odpowiedz Link Zgłoś
lilivampire Re: Na czym jajecznica... 29.04.07, 14:15 na pomidorkach, na pieczareczkach, na cebulce, na mięsku średnio lubię Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Na czym jajecznica... 29.04.07, 23:17 jezusku ale co wam chodzi ??? co zescie tak rzucili na mnie o te jajecznice? przede wszystkim - mieszkam ponad 20 lat w Kanadzie i na smierc zapomnialam ze po polsku Oil of Oilve to oliwa nie oliwka- nie wiem czemu tak mi sie skojarzylo natychmiast z oliwa ale dopiero dzisiaj zorientowalam sie ze wam chodzi o zdrobnienie oliwy a nie pomidora!! czego nawet niezauwazylam - ze zdrobnilam nie to co trzeba. i bylam tylko ciekawa czy ja jestem taki wyjatek czy inni tez. sheesh. wiecej luzu ludkowie. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
slawuuusia Re: Do Venus22 30.04.07, 00:30 A ja chyba wiem dlaczego Ci sie tak skojarzylo- w Polsce (za moich czasow-oj dawno) na Olive oil mowilo sie Oliwa z oliwek-no i pewnie dlatego tak wyszlo-tu oliwka, tam oliwka!:-) Pozdrawiam Slawa Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Do Venus22 30.04.07, 10:07 dokladnie!!! masz racje!! :) dzieki za rowiazanie zagadki lingwistycznej :) przy okazji uprzytomnilam sobie ze ja chyba od dawna juz mowie oliwka nie oliwa.. ale nadal olej, nie olejek :) Venus Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: Do Venus22 30.04.07, 20:01 Venus, jako nowa na tym forum nie wiesz, ze kiedys przetoczyla sie tu burzliwa dyskusja o zdrobnieniach. Oto watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20408184&v=2&s=0 Ja lubie jajecznice na masle lub smalcu (ze skwareczkami). Na oliwie tez moze byc. Oleju w jajecznicy sie brzydze, nie wiem czemu. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Do Venus22 30.04.07, 22:13 hehe, dyskusja rzeczywscie burzliwa :) no ale ja napisalam "oliwka" przez pomylke. pomidorek natomiast mi sie tak 'cieplo' dodalo. a wiec powinno bylo byc: jajecznica na oliwie, do tego pomidorek - niam niam no a na jajecznice na PRZYPALONYM masle nie ma amatorow? dobra jest! ma specyficzny smak. zaloze sie ze kto sprobuje ten polubi. tylko musi byc maslo, nie margaryna. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja na przypalonym 01.05.07, 22:31 venus22 napisała: > > > no a na jajecznice na PRZYPALONYM masle nie ma amatorow? nie mam odwagi. Jesli sie zagapie i przypale maslo, wylewam. Odpowiedz Link Zgłoś
naura Jajeczniczkę można też zrobić z dodateczkiem 30.04.07, 20:14 ziemniaczków, boczusiu, grzybków ; usmażyć na patelence i lizać paluszki. Ciekawi mnie zawsze, czy to piszą prawdziwe dzieci, czy infantylni dorośli ... i boję się, że to drugie. Pozdrawiam, popijając rosołkiem z kubeczka na podstaweczce :)) Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone eee banita, nie badź taki skromny- 01.05.07, 23:20 banita&ziemniaczki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20363749&a=20363824 banita&pytanko: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20334628&a=20363123 banita&nóżka: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20334628&a=20362836 banita&"pyfeczko": forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20354694&a=20362091 banita&jajeczka (jakże tutaj wysmiane,...): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20357960&a=20361846 banita&masełko (hłe hłe): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20331512&a=20334158 banita, żońcia&gooopie pomysły: (oczywiscie to cytat) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20307609&a=20333927 Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone jeszcze w temacie wątku... 01.05.07, 23:31 chciałabym oddać należny honor poniższemu fragmentowi prozy lirycznej: "Uda zostały pozbawione skóry i tłuszczu, natępnie wymerdolone w tandori i odstawione na godzinkę do lodówki. Potem na patelni podsmażony kurczak został obrzucony cebula, czosnkiem i imbirem. Gdy już nabrało wszystko kolorków przytuptał sobie bulion drobiowy. wszystko bulgotało sobie na małym ogniu przez pół godzinki zanim doturlał się groszek, sos sojowy i reszta przypraw. Na samym końcu "wmagmił" się do całości jogurt. Pobulgotał sobie z całością 5 minutek i zostanie za chwilę wchłonięty na obiad z ryżem i surówkami... " AUTOR!! AUTOR!! Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Na czym jajecznica... 30.04.07, 22:32 ja lubie jajecznice pod kazda postacia ale jestem zmuszana robic taka: wielka łycha masła, skrojone ok 8 pieczarek i 2 duże cebule- podsmażone, do tego ok 15 dkg jakiejs wędliny, ew. długa laska kiełbasy - podsmażone, do tego 8-10 jajek.. wierzch posypany szczypiorem. porcja na 2 osoby. lubie taką, ale moja ulubiona wersja jest: jajka na masełku plus pomidor w kostke na talerzu posypany świeżą cebulką :) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia na gęstej śmietanie też dobra jest 30.04.07, 22:34 babcia mi taką robiła zawsze.. ale jej można mało zjeść, bo zamula strasznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek2 Re: na gęstej śmietanie też dobra jest IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 01.05.07, 21:11 Bedac na Wegrzech jadlem ichnia jejecznice na sloninie !!!! Do tej pory pamietam jej smak by wysmienita. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: na gęstej śmietanie też dobra jest 02.05.07, 10:19 no to na zakonczenie - nie bojta sie, usmazcie jedno jajko na przypalonym masle. posolic troszke i do tego buleczka z maselkiem ;) bedziecie zaskoczeni! do odwaznych swiat nalezy :) a przy tym tak sie zlozylo ze wczoraj mialam milych gosci i zamowilismy chinskie. w tym jakis chinski omlet- taka jajecznica z chinskimi przyprawami, glwonie imbir, i troche schabu pokrojonego w paseczki, w srodku. tyz ciekawe... Venus Odpowiedz Link Zgłoś
cien_wiatru Re: na gęstej śmietanie też dobra jest 02.05.07, 16:31 a ja najbardziej lubie jajecznice na pieczarkach albo na papryce do jajecznicy koniecznie musze miec swieze pieczywo !! Odpowiedz Link Zgłoś
ola787 na kurkach z natka 04.05.07, 19:49 cebule, kurki na patelnie-przysmazyc, na to wylac maser jajeczna wzbogacona o 2 lyzki posiekanej natki--rewelacja. przysmazac mozna na oliwie, ale ja na maselku robie-wtedy ma to "rece i nogi"> Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: Na czym jajecznica... 05.05.07, 13:27 venus22 napisała: > ... na czym lubicie jajecznice? Rtadycyjnie , po wiejsku - na słoninie lub smalcu z drobno pokrojoną kiełbasą , lub na boczku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Tylko na masełku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 22:45 Na wszystkim innym jajecznica jest twarda, tylko masło daje jej delikatnośc. I lubię taką na mokro :) Wysuszone wiury fuj. Odpowiedz Link Zgłoś