cien_wiatru 02.05.07, 16:33 Zaciekawil mnie ten watek o jajecznicy. Jako ze mi sie ostatnio jajecznicy znudzila, prosze o pomysly na omlet . Ja do tej pory glownie produkuje omlety na pomidorach suszonych, oliwkach i papryce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
naura Ooo ...już miałam odpisać, że na oliwie, gdy 02.05.07, 17:16 zorientowałam się, że chodzi o to, Z CZYM,a nie na czym! Głównie z dżemem ... Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: na czym omlet ? 02.05.07, 17:18 Dzieci tez z dzemem:)A moj M.lubi wariacje omletowe-np z serano lub z kurkami:) Odpowiedz Link Zgłoś
anuteczek Re: na czym omlet ? 02.05.07, 17:25 z serem, wędliną, mój hit popisowy to szynka parmeńska, ser kozi i szpinak, suszone pomidorki nie zaszkodzą Odpowiedz Link Zgłoś
cien_wiatru Re: na czym omlet ? 02.05.07, 17:43 o, serrano, tak, jak najbardziej, mam wlasnie w domu a powiedzcie dokladnie jak wy te omlety przyzadzacie Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne jak? 02.05.07, 18:21 w miseczce mieszam po 2 jajka na osobe, tak by dokladnie rozbic zoltko z bialkiem ale niekoniecznie przy tym spienic calosc patelnie rozgrzac, wlac jajka, po jakis 2 minutach dolozyc "smaczek" teraz dwie metody - przykryc pokrywka i czekac ok 2-3 minut az gora przestanie sie przelewac, nie scinam jajek do konca druga metoda, to lekko podwazac brzeg omleta do okola patelni i zlewac mase jajeczna - nie do koncawygloda to potem elegancko, bo wychodzi pofaldowane, ale jest szybciej :) zsuwam na talerz Odpowiedz Link Zgłoś
ola787 na slono, na slodko 04.05.07, 19:58 na slodko: -2 jaja rozbic w naczyniu, plaska lyzka maki, 2 lyzki smietany,pol lyzki cukru pudru. -sos-2 pomarancze zetrzec na tarce w calosci,ale wczesniej zostawic kilka plastrow do dekoracji.powstaly mus zagotowac z lyzeczka cukru waniliowego,zeby sie skarmelizowalo i odparowac,z tym musem podac omleta omlet pikantny: 2 jajka+ 3 lyzki smietany tluszcz do smazenia 1.wersja z cebula-podsmazam na tluszczu cebule w krazkach- az sie zeszkli-na to wylewam mase jajeczna i jakzetnie sie wierzch skladam na pol 2.z tunczykiem-na mase jajeczna z dodatkiem ziol prowansalskich i czarnych oliwek w plasterkach nakladam tunczyka z puszki i skladam na pol 2. z szynka-na mase jajeczna z dodatkiem groszku konserwowego nakladam szynke pokrojona w drobna kostke i skladam PYCHA Odpowiedz Link Zgłoś
sathi1983 Re: na czym omlet ? 02.05.07, 17:59 szynka, pieczarki, cebulka, groszek :) albo pomidory, feta, mnóstwo bazylii :) z kurkami na maśle pomidory, salami, oliwki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: na czym omlet ? IP: 81.210.69.* 05.05.07, 07:22 1)Przysmażone na maśle ziemniaki posypane tąpyszną przyprawą do ziemniaków. 2)Duszone na maśle pomidory z cebulką i czoskiem+ szczypior,bazylia,rzerzucha do wyboru+ feta 3) Podsmażone kurki (mogą być mrożone) 4)Standard:pieczarki , groszek,kukurydza. 5) Sam omlet posypane serem i prażonymi orzechami włoskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: na czym omlet ? 02.05.07, 18:11 zielona cebulka - nie ten tradycyjny drobny szczypiorek, ten tylko do posypania :) plasterki pieczarek, lekko zrumienione plasterki pomidorow swiezych szparagi mieszanka - papryka, najlepiej czerwona i bekon Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: na czym omlet ? 04.05.07, 23:10 Omlet biszkoptowy - z domowymi konfiturami albo z syropem klonowym. W sezonie na maliny, truskawki, jagody - z jogurtem naturalnym i powyższymi owocami :) Inne omlety: z oliwą truflową, z kurkami, z cukinią (zieloną albo żółtą), z pomidorami, bazylią i parmezanem, z szynką i pomidorami, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: na czym omlet ? 05.05.07, 11:09 zoltka separuje od bialek, bialka ubijam dodaje lyzke lub dwie maki, troche cukru, troszke soli, dodaje delikatnie zoltka, dobrze ale delikatnie mieszam i smaze z obu stron na zloty kolor. ubjam smietane z cukrem... niammm niammm. lubie tez takie zwykle w srodku z zoltym serem. cheddar. dobre jest tez z pokrojonymi wczorajszymi ziemniakami i boczkiem. Venus Odpowiedz Link Zgłoś