IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 10:13
Ma ktoś przepis na ciasto w kształcie jeża ,za tydzień mam komunię i chciałam
upiec.Może jakieś zdjęcia?
Obserwuj wątek
    • aquarius1980 Re: jeż 14.05.07, 10:31
      W tym wątku Lunatica podała kilka linków
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,22548774,22574396.html
      Myślę, że możesz upiec dowolny tort, to tylko kwestia dekoracji - wycięcia
      kształtu, polewy i najeżenia ciasta np migdałami.
      • lunatica Re: jeż 14.05.07, 12:24
        to jedno, co napisała Aquarius... sama Nobulshit zrobiła jeża, ale trzeba go
        szukać w Galerii :-)
    • fettinia Re: jeż 14.05.07, 12:33
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,23161940,23161940.html
    • Gość: Matylda Re: jeż IP: 85.112.196.* 14.05.07, 13:37
      Zdjęć niestety nie mam ale jeże robię dość często. Żeby powstał taki duży,
      komunijny potrzebne są dwa biszkopty ze średniej tortownicy. Każdy trzeba
      przekroić na trzy części jak do normalnego tortu, położyć te wszystkie krążki
      jeden na drugim i z tego wszystkiego wyciąć kształt jeża. Takie coś - () -
      rozszerzające się ku dołowi. Krążki po kolei smarować a z resztek biszkoptu
      uformować ryjek. Całość albo polać polewą czekoladową albo posmarować
      czekoladowym kremem. Jeż musi być ciemny. Kolce robi się z migdałów ale lepiej
      się pobawić i każdy migdał rozdzielić na pół a potem jeszcze te połówki
      przeciąc na 2-3 części. Jest z tym trochę zabawy ale warto. Powkładać kolce,
      wyrażnie odznaczając ryjek, zrobić oczka z połówek małych, ciemnych winogron
      albo ostatecznie z rodzynek i gotowe. W przypadku tortu urodzinowego na wierzch
      kładę połówkę czerwonego jabłka i w tym mocuję świeczki. Taki tort jest wysoki
      więc przy krojeniu trzeba podciąć jeża w połowie wysokości i najpierw podawać
      kawałki z góry a potem dół. Te jeże widoczne na podanych w linkach zdjęciach
      robione są z jednego biszkoptu i góra jest bardzo "kombinowana". Góra jest
      przeładowana kremem, lepiej więc wziąć dwa biszkopty i mieć ładne warstwy.
      Takiego jeża układam na owalnej paterze i jako, że dla mnie jest jeszcze za
      mało dekoracyjny, na około układam dekorację z mandarynek, winogron, kiwi.
      • Gość: lolik693 Re: jeż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 08:52
        dzięki Matylda,też myślałam o biszkopcie z tortownicy ale nie byłam pewna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka