Gość: lolik693 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 10:13 Ma ktoś przepis na ciasto w kształcie jeża ,za tydzień mam komunię i chciałam upiec.Może jakieś zdjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aquarius1980 Re: jeż 14.05.07, 10:31 W tym wątku Lunatica podała kilka linków fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,22548774,22574396.html Myślę, że możesz upiec dowolny tort, to tylko kwestia dekoracji - wycięcia kształtu, polewy i najeżenia ciasta np migdałami. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: jeż 14.05.07, 12:24 to jedno, co napisała Aquarius... sama Nobulshit zrobiła jeża, ale trzeba go szukać w Galerii :-) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: jeż 14.05.07, 12:33 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,23161940,23161940.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: jeż IP: 85.112.196.* 14.05.07, 13:37 Zdjęć niestety nie mam ale jeże robię dość często. Żeby powstał taki duży, komunijny potrzebne są dwa biszkopty ze średniej tortownicy. Każdy trzeba przekroić na trzy części jak do normalnego tortu, położyć te wszystkie krążki jeden na drugim i z tego wszystkiego wyciąć kształt jeża. Takie coś - () - rozszerzające się ku dołowi. Krążki po kolei smarować a z resztek biszkoptu uformować ryjek. Całość albo polać polewą czekoladową albo posmarować czekoladowym kremem. Jeż musi być ciemny. Kolce robi się z migdałów ale lepiej się pobawić i każdy migdał rozdzielić na pół a potem jeszcze te połówki przeciąc na 2-3 części. Jest z tym trochę zabawy ale warto. Powkładać kolce, wyrażnie odznaczając ryjek, zrobić oczka z połówek małych, ciemnych winogron albo ostatecznie z rodzynek i gotowe. W przypadku tortu urodzinowego na wierzch kładę połówkę czerwonego jabłka i w tym mocuję świeczki. Taki tort jest wysoki więc przy krojeniu trzeba podciąć jeża w połowie wysokości i najpierw podawać kawałki z góry a potem dół. Te jeże widoczne na podanych w linkach zdjęciach robione są z jednego biszkoptu i góra jest bardzo "kombinowana". Góra jest przeładowana kremem, lepiej więc wziąć dwa biszkopty i mieć ładne warstwy. Takiego jeża układam na owalnej paterze i jako, że dla mnie jest jeszcze za mało dekoracyjny, na około układam dekorację z mandarynek, winogron, kiwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolik693 Re: jeż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 08:52 dzięki Matylda,też myślałam o biszkopcie z tortownicy ale nie byłam pewna Odpowiedz Link Zgłoś