Dodaj do ulubionych

będę robić gołąbki

23.05.07, 15:35
pierwszy raz w życiu... juz isę boję, nie chcialabym spieprzyć czegoś, macie
jakieś rady? I jak robicie sos pomidorowy?
Obserwuj wątek
    • mazia Re: będę robić gołąbki 23.05.07, 16:10
      Kurcze, ile kucharek tyle sposobow na golabki :)
      Zatem kazda z nas zapewne napisz Ci co innego i wszystkie beda zapewnialy, ze golabki sa przepyszne.

PO maziutkowemu jest tak:
      Mielone mieso mieszam z drobno posiekana cebula i zielona pietruszka, dodaje sol, pieprz, ugotowany ryz, jajo.
      Kapuscie wycinam glaba i wrzucam do lekko posolonej i ocukrzonej wody i obgotowuje w szybkowarze. Delikatnie sciagam liscie, odkrawam ostrym nozem te zgrubienia na glownej zyle liscia, posypuje sola, nakladam farsz i zawijam. Farsz nakladam u =samej gory liscia, zakladam na to boki i dopiero zwijam w rulon.
      Na dno garnka daje kawalek planty, na to liscia z kapusty, i ciasno ukladam golabki. Zalewam je rosolem, przykrywam kolejnym lisciem kapusty i gotuje na malym ogniu do miekkosci.

W innej wersji obsmazam je krotko na smalcu lub plancie z kazdej strony na rumiano, ukladam w brytfance, lekko podlewam rosolem, przykrywam i wstawiam do piekarnika.
      Sos pomidorowy robie na bazie beszamelu: z lyzki masla i maki robie zasmazke, zalewam mlekiem, rozprowadzam, zeby nie bylo grudek, dodaje koncentrat pomidorowy, przyprawiam cukrem, sola i pieprzem i gotowe. Ewentualnie dodaje ziol, najczesciej oregano.

Sos robie dla chlopa i synka, bo ja lubie golabki bez niczego :)
      • cilla77 Re: będę robić gołąbki 25.05.07, 10:43
        kurcze, mazia, ale szczegółowy opis produkcji gołąbków, w sam raz jak dla
        głąba, czyli dla mnie ;DDDDD Dzięki, spróbuję według Twoich wskazówek i może
        zaskocze teściową :DDD
        Acha, ja planuję zrobić gołąbki wegetariańskie, ale różnica polega tylko na
        tym, że nie ma mięsa mielonego, wszystko robi się tak samo. Jak już zrobie, to
        zdam relację i podrzucę przepis.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka