Gość: lila IP: *.eranet.pl 24.05.07, 08:23 Gdzie kupić? Dziekuję za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: evro44 Re: miód lawendowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 09:42 w Chorwacji na Hvarze :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tu 24.05.07, 10:04 vitamarket.pl/sklep/p812-Miod-lawendowy.html podaje internetowy sklep, bo sprytnie nie podalas miasta:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek Re: miód lawendowy 24.05.07, 11:01 Gość portalu: evro44 napisał(a): > w Chorwacji na Hvarze :) Ha, ha, tylko ten z Hvaru nie jest z lawendy tylko z lewandy :-) Zawsze mnie to smieszyło :-) Pozdrawiam zielony_Listek Odpowiedz Link Zgłoś
korek1000 Re: miód lawendowy 25.05.07, 02:12 Co to lewanda, panie listek? Pytam poważnie Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek lawanda :-) 25.05.07, 15:45 korek1000 napisał: > Co to lewanda, panie listek? Pytam poważnie To lawenda po chorwacku :-) W każdym razie taki jest napis (Lavanda) na etykietkach miodu domowej roboty z Hvaru. Miód jest na pewno lawendowy, pyszny bardzo, przywieźliśmy sobie kiedyś kilka słoików :-) Juz dawno oczywiście zjedzony :-( Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: miód lawendowy 24.05.07, 20:49 yavorius napisał: > Na Mickiewicza. Gdzie na Mickiewicza? A w Warszawie jest sklep na skrzyzowaniu Belwederskiej, Dolnej, Chełmskiej i Sobieskiego ciutkę wgłąb Belwederskiej po tej stronie co kwiaciarnia Pietrzaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: miód lawendowy IP: *.chello.pl 24.05.07, 21:54 Ja kupiłam w Londynie. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: miód lawendowy 25.05.07, 00:33 Gość portalu: Aga napisała: > Ja kupiłam w Londynie. a ja zrobie wlasnoręcznie w Warszawie! :-))) O! Odpowiedz Link Zgłoś
panistrusia Re: miód lawendowy 25.05.07, 10:28 A może chodzi o miód wrzosowy? Ten choć rzadki, to jednak występuje w Polsce. Lawendowy to raczej będzie tylko aromatyzowany miód wielokwiatowy... Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: miód lawendowy 25.05.07, 10:59 panistrusia napisała: > A może chodzi o miód wrzosowy? Ten choć rzadki, to jednak występuje w Polsce. > Lawendowy to raczej będzie tylko aromatyzowany miód wielokwiatowy... Nie nie, nie masz racji; ten watek juz byl kiedys, dobrze poszukaj ze dwa lata temu przy okazji miodu tymiamkowego i kasztanowcowego. Ela wyjasnila ze pola lawendy w Prowansji są tak ogromne ze miejscowi pasiecznicy zbieraja setki ton lawendowego! normalnie - nektarowego midy z pozytkow lawendowych. Np kolo mnie miedzy Wilanowem i Skarpą Puławską pod kobiec lata wykwiecaja sie wrotycze i nawłocie i cala ogromna łąka - 4 km kwadratowe - są żółte i z tego ja i miedzy innymi mam na całą zime cudownie i charakterystycznie pachnace goryczką miody wrotyczowe! Tak samo jest z lawendą... A miod wrzosowy jest w ogole super!!! to miód miłości... :-))) Nasza kolezanka forumowa ma pasiekę pasiekakrasnowo.evernet.com.pl/ radze zajrzeć... Odpowiedz Link Zgłoś
panistrusia Re: miód lawendowy 03.06.07, 10:04 Też mam pasiekę i kilku mistrzów pszczelarskich w rodzinie. O tym, że istnieją kwiaty lawendy nie trzeba mnie przekonywać:) Chodziło po prostu o to, że czasem pszczelarze wciskają klientom takie kity(nomen omen;)), że uczciwym ludziom aż się przykro robi. Nawet nie chodzi o to, że ktoś aromatyzuje gotowy miód - są też tacy(słynna na południu Polski technika), którzy "poją" pszczoły różnymi aromatycznymi wywarami i w ten sposób uzyskują pożądany, rzadko spotykany "naturalnie" smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: miód lawendowy IP: *.acn.waw.pl 27.05.07, 20:16 Miod lawendowy, to jeden z najlepszych i najbardziej poszukiwanych miodow na swiecie. Nawet we Francji nie kupi sie go w supermarkecie. Trzeba szukac w sklepach z artykulami luksusowymi/delikatesowymi. I cieszyc sie jak sie znajdzie poza Prowansja ;)) Ale to naprawde niebo w gebie, wiec warto. Jest ok. trzykrotnie drozszy niz dobry normalny miod. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: miód lawendowy homemade 28.05.07, 11:46 lucullian.blogspot.com/2006/06/lavender-honey.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: miód lawendowy homemade IP: *.acn.waw.pl 28.05.07, 21:14 Miod lawendowy produkuja pszczoly mieszkajace w ulach ustawionych na bajecznych, bezkresnych polach lawendy, naprawde warto to zobaczyc: www.saultenprovence.com/ProduitsDetail.asp?IdProduit=2 Ale to ciekawe, co powstanie przez dodanie kwiatow lawendy do miodu akacjowego. Miod aromatyzowany lawenda? A jakby go tak aromatyzowac roza? Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: miód lawendowy homemade 29.05.07, 00:37 Gość portalu: lu napisał(?a): > Ale to ciekawe, co powstanie przez dodanie kwiatow lawendy do miodu akacjowego Czy masz jakies sugestie? Moge w tym roku sprobowac ale w ogole jest pytanie o dodawanie kwiatu lawendy do czegokolwiek, nie tylko do miodów i jesli tak to w jakiej postaci? mnie sie wydaje ze lepszy bylby kwiat utarty na b. drobny proszek; > Miod aromatyzowany lawenda? A jakby go tak aromatyzowac roza? jaką różą i jaką czescia róży bo ja od dawna dodaje do "wielokwiatu" utarte na proszek wysuszone nasiona dzikiej róży, tzw. "ecie-pecie" - nadają miodowi lekko kwaskowy posmak (ogromne ilości kwasu askorbinowego!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: miód lawendowy homemade IP: *.fbx.proxad.net 01.06.07, 22:15 Po prostu zastanawiam sie, co da wrzucenie kwiatow/platkow do miodu. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: miód lawendowy homemade 29.05.07, 10:43 Jak sie nie ma, co sie lubi... A poza tym nie wiem, czy miod lawendowy jest zawsze produkowany prze pszczoly. Moze byc aromatyzowany podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: miód lawendowy homemade IP: *.fbx.proxad.net 01.06.07, 22:12 Myslisz o oszuscie, ktory sprzedaje jakies badziewie? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: miód lawendowy homemade 02.06.07, 10:59 Ty nigdy nie masz watpliwosci do tego, co kupujesz? Ja im dluzej zyje, tym mam ich wiecej. Niestety nie zawsze mozna polegac na etykiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: miód lawendowy homemade IP: *.fbx.proxad.net 02.06.07, 22:48 Jasne, ze mam. Odpowiedz Link Zgłoś