Gość: maja IP: *.lodz.msk.pl 24.05.07, 23:21 właśnie taki serek zakupił mi mój nieślubny mąż:)i jestem w kropce. Wyjdzie czy nie wyjdzie? poradźcie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m mozna IP: *.pools.arcor-ip.net 24.05.07, 23:43 google ci pomoze www.google.de/search?sourceid=navclient-ff&ie=UTF-8&rlz=1B2GGGL_deDE177&q=sernik+serek+homogenizowany np ten wyglada mi na smakowity: www.gotowanie.wkl.pl/przepis16662.html chyba sama sprobuje. napisz, czy dobry wyszedl Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella polecam Sernik lekki jak mgielka 25.05.07, 10:34 jest pierwszy na liscie, robie go systematycznie z braku dostepu do bialego sera i wychodzi genialnie dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: polecam Sernik lekki jak mgielka @bagatella IP: *.pools.arcor-ip.net 25.05.07, 12:02 a moge prosic o przepis? mniammniam chce kase za uzytkowanie portalu :-( oj, narobilyscie mi smaku tym sernikiem, dzisiaj wieczorem chyba tez upieke pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: polecam Sernik lekki jak mgielka @bagatella 25.05.07, 12:55 cos mi dzis link nie wchodzi, wiec musisz zrobic sobie na piechote: smaczny.pl/ ciasta i tam znajdziesz sobie sernik lekki jak mgielka:) ja robie na ciescie kruchym i dodatkowo dodaje nieprzyzwoita ilosc skorki pomaranczowej i rodzynek, wczesniej obtoczone w mace kartoflanej i dodaje dwie trzy krople aromatu smietankowego, nie waniliowego. a wierzch polewam polewa kakaowa, moj malzonek Uwielbiaaa zycze udanej mgielki i daj znac jak smakowala, bagatella Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: czy można upiec sernik z sera homogenzowango? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 10:17 Robię od lat. Na 1 kg serka daję bardzo czubatą łyżkę od zupy mąki ziemniaczanej plus 8 żółtek plus piana z 4-5 białek. Cukier, masło - to się w przepisach zmienia, ale jaja i mąka są pewnie najważniejsze, coś musi trzymac ciasto, bo sernik po upieczeniu popłynie, jeśli serek był zbyt wodnisty - zdarzyło mi się tak na marnym gatunku serka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: czy można upiec sernik z sera homogenzowango? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 10:45 Nie wiem jak lekka jest ta "mgiełka", ale "mój" sernik podobny bardzo do tzw. nowojorskiego jest jak leguminka. Bardzo delikatny i nie łupie się jak polskie twarde serniki tylko jest mięciutki. Dodaję jeszcze do ciasta rozmoczone w rumie rodzynki. A ciasto po przejściu przez malakser (najpierw żółtka z cukrem potem masło, a potem serek) jest dośc płynne, ale spokojnie - to się musi upiec i zestalic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m sernik gotowy IP: *.pools.arcor-ip.net 25.05.07, 18:48 maju, dzieki za inspiracje pytaniem. upieklam ciasto wedlug linka, ktory podalam w pierwszym poscie. wyszedl wspanialy, goraco polecam :) bagatelli obiecuje, ze nastepnym wypiekiem bedzie "jej" sernik lekki jak mgielka. dzisiaj nie chcialo mi sie robic ciasta kruchego i czekac pol godziny . poza tym wyszedl mi grysik i maka, a moj przepis tego nie przewidywal. aha, w przepisie ktory wykorzystalam nie ma proszku do poieczenia,ja przez roztargnienie dodalam jakies cwierc do pol lyzeczki i chyba nawet podnioslo to urok gotowego wypieku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: sernik gotowy IP: 212.122.223.* 25.05.07, 19:18 a nie wrzuciłabys zdjęcia sernika do galerii? jestem ciekawa tego przepisu po takiej recenzji:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: sernik gotowy IP: *.pools.arcor-ip.net 25.05.07, 20:01 dobra, wygrzebie kabel od cyfrowki, ale chwilke to potrwa. uprzedzam, ze robilam z pol porcji przepisu w dosc sporej prostokatnj blaszce i dosc plaski wyszedl, co mi nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 link do galerii 25.05.07, 20:38 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,63085674.htmlvoila! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfsdg Re: link do galerii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 23:51 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,63085674.html chyba tak lepiej widać ;>> faajnie wygląda ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: link do galerii IP: *.pools.arcor-ip.net 27.05.07, 00:52 no ba, a jak smakuje :) dzieki, jestem nowicjuszka jesli chodzi o galerie nie wiem, czy w polsce tez mozna dostac takie male pojedynczo porcjowane serniczki-snacki firmy exquisa albo philadelpia. wyglada toto jak batonik w sreberku i lezy w lodowkach kolo serkow na slodko. przynajmniej w niemczech lezy. no wiec ten sernik z serka homogenizowanego ma podobna konsystencjie i smakuje tez bardzo podobnie, a nawet lepiej. przepis dolaczylam do ulubionych i na pewno nie raz z niego skorzystam. nastepnym razem sprobuje zrobic wersje "letnia" smakolyku z sokiem i otarta skorka z limetki. zaloze sie, ze dobre wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: link do galerii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 09:56 Generalnie jest to taki przepis jak mój, ale z budyniem. Lepsza od budymiu jest mąka ziemniaczana plus np. wanilia plus skórka z pomarańczy, bo budynie dodają trochę taki fabryczny smak, czy smak jak z zakładu cukierniczego. Bez budyniu smak jest bardziej domowy - czyli lepszy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: link do galerii IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.07, 12:17 ha,zapomnialam nadmienic, iz uzywam do wypiekow bardzo dobrego, niestety dosc drogiego proszku budyniowego, z prawdziwa wanilia w srodku. w niemczech ma taki dr oetker i chyba firma eden, ktora dostaje w sklepach ze zdrowa zywnoscia. przyznaje sie jednak bez bicia, ze czasami uzywam do zageszczania maka ziemniaczana budyniu o smaku smietankowym tez oetkera. te taniutkie budynie wanilinowe faktycznie bardzo chemia jada i najlepsze ciasto zepsuja. za to budyniu jako wlasciwego deseru budyniowego z jakiegokolwiek proszku wlasciwie nigdy nie robie. Odpowiedz Link Zgłoś
kumpelstefcia serniki 28.05.07, 17:57 Serki homogenizowane najlepiej nadaja sie do sernikow przygotowanych na zimno. Te pieczone sa najlepsze z twarogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: serniki - do kumpla 29.05.07, 11:54 mariso, kumplustefcia, czy jak wam tam.... ludzie, to jest watek o SERNIKU!!!! a nie watek bluzgania na innych uzytkownikow forum :) po cholere te komentarze? nie umiecie CZYTAC? jezeli kilka osob dyskutuje o serniku z serka homogenizowanego i wymienia sie naprawde sprawdzonymi przepisami a potem przychodzi madrala typu kumpeljaroslawa i stwierdza, ze " serki homogenizowane sa najlepsze do sernikow na zimno i ze nalezy piec tylko z twarogu.." to sorry, ale albo stan umyslu cos nie hallo, albo brak umiejetnosci czytania ze zrozumieniem. wiec jeszcze raz powooooli dla niekumatych: jak udowotnilismy w tym watku,z serka homogenizowanego wychodza wspaniale serniki. moim wypiekiem pochwalilam sie w galerii potraw i jeszcze raz powtarzam, ze jest po prostu wspanialy - najlepszy sernik ever. powtarzanie jak papuga staroswoieckich pogladow z archaicznych ksiazek kucharskich PO owocnej dyskusji na temat w tytule watka powoduje sluszna niechec niektorych innych urzytkownikow tego forum. jako pierwszy post, bylaby taka wypowiedz calkiem zrozumiala, ale jako nasta jest po prostu BEZ SENSU i osmiesza takiego autora. mariso, nela rubinstein namawia do produkcji zupek na kostkach knorra - zaiscie elegancka to kuchnia, biblioteka poradnika domowego traci mi latami 50tymi i "poradnikiem oszczednej gospodyni wiejskiej", ale oczywiscie moge sie mylic. "kuchnia polska" byla "biblia" polskich gospodyn tak do konca lat 80tych. sztuka pichcenia idzie do przodu i wiele pogladow zostalo juz dawno zweryfikowanych. polecam zamiast dalszej polemiki po prostu wyprobowac przepis na taki sernik z serka homogenizowanego a POTEM sie ewentualnie wypowiedziec. pozdrawiam serdecznie i zycze wielu sukcesow w kuchni Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria serniki 29.05.07, 22:20 Pieke serniki z sera homogenizowanego na kruchym spodzie z pokruszonych ciastek. Skladniki: 1 kg sera / robie z waniliowych /, 3 jajka, 3 lyzki masla lub oleju, po 1 czubatej lyzce kaszy manny i budyniu do wyboru / smietankowy lub waniliowy /, 1 op. cukru waniliowego, 1 lyzeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka pokrojonych bakalii / kandyzowane skorki z cytrusow, suszone morele, zurawiny, rodzynki i in./ obtoczonych w mace. Upieczony i ostudzony sernik polewam ciepla czekoladowa polewa lub pokrywam roznymi owocami i zalewam tezejaca galaretka. Dobry, ale nie ma porownania z prawdziwym tlustym twarogiem. W lecie zawsze robie serniki na zimno ze swiezymi owocami. Ps. Post k.stefcia widzialam jeszcze wczoraj poznym wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś