Dodaj do ulubionych

czy można upiec sernik z sera homogenzowango?

IP: *.lodz.msk.pl 24.05.07, 23:21
właśnie taki serek zakupił mi mój nieślubny mąż:)i jestem w kropce. Wyjdzie
czy nie wyjdzie? poradźcie proszę.
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m mozna IP: *.pools.arcor-ip.net 24.05.07, 23:43
      google ci pomoze
      www.google.de/search?sourceid=navclient-ff&ie=UTF-8&rlz=1B2GGGL_deDE177&q=sernik+serek+homogenizowany
      np ten wyglada mi na smakowity: www.gotowanie.wkl.pl/przepis16662.html
      chyba sama sprobuje.
      napisz, czy dobry wyszedl
      • bagatella polecam Sernik lekki jak mgielka 25.05.07, 10:34
        jest pierwszy na liscie, robie go systematycznie z braku dostepu do bialego
        sera i wychodzi genialnie dobry.
        • Gość: ania_m Re: polecam Sernik lekki jak mgielka @bagatella IP: *.pools.arcor-ip.net 25.05.07, 12:02
          a moge prosic o przepis?
          mniammniam chce kase za uzytkowanie portalu :-(
          oj, narobilyscie mi smaku tym sernikiem, dzisiaj wieczorem chyba tez upieke
          pozdrawiam
          • bagatella Re: polecam Sernik lekki jak mgielka @bagatella 25.05.07, 12:55
            cos mi dzis link nie wchodzi, wiec musisz zrobic sobie na piechote:
            smaczny.pl/ ciasta i tam znajdziesz sobie sernik lekki jak mgielka:)
            ja robie na ciescie kruchym i dodatkowo dodaje nieprzyzwoita ilosc skorki
            pomaranczowej i rodzynek, wczesniej obtoczone w mace kartoflanej i dodaje dwie
            trzy krople aromatu smietankowego, nie waniliowego. a wierzch polewam polewa
            kakaowa, moj malzonek Uwielbiaaa
            zycze udanej mgielki i daj znac jak smakowala, bagatella
    • Gość: zadumana Re: czy można upiec sernik z sera homogenzowango? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 10:17
      Robię od lat. Na 1 kg serka daję bardzo czubatą łyżkę od zupy mąki ziemniaczanej
      plus 8 żółtek plus piana z 4-5 białek. Cukier, masło - to się w przepisach
      zmienia, ale jaja i mąka są pewnie najważniejsze, coś musi trzymac ciasto, bo
      sernik po upieczeniu popłynie, jeśli serek był zbyt wodnisty - zdarzyło mi się
      tak na marnym gatunku serka.
      • Gość: zadumana Re: czy można upiec sernik z sera homogenzowango? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 10:45
        Nie wiem jak lekka jest ta "mgiełka", ale "mój" sernik podobny bardzo do tzw.
        nowojorskiego jest jak leguminka. Bardzo delikatny i nie łupie się jak polskie
        twarde serniki tylko jest mięciutki. Dodaję jeszcze do ciasta rozmoczone w rumie
        rodzynki. A ciasto po przejściu przez malakser (najpierw żółtka z cukrem potem
        masło, a potem serek) jest dośc płynne, ale spokojnie - to się musi upiec i
        zestalic.
    • Gość: ania_m sernik gotowy IP: *.pools.arcor-ip.net 25.05.07, 18:48
      maju, dzieki za inspiracje pytaniem. upieklam ciasto wedlug linka, ktory podalam
      w pierwszym poscie. wyszedl wspanialy, goraco polecam :)
      bagatelli obiecuje, ze nastepnym wypiekiem bedzie "jej" sernik lekki jak
      mgielka. dzisiaj nie chcialo mi sie robic ciasta kruchego i czekac pol godziny .
      poza tym wyszedl mi grysik i maka, a moj przepis tego nie przewidywal.
      aha, w przepisie ktory wykorzystalam nie ma proszku do poieczenia,ja przez
      roztargnienie dodalam jakies cwierc do pol lyzeczki i chyba nawet podnioslo to
      urok gotowego wypieku
      • Gość: anita Re: sernik gotowy IP: 212.122.223.* 25.05.07, 19:18
        a nie wrzuciłabys zdjęcia sernika do galerii? jestem ciekawa tego przepisu po
        takiej recenzji:-)
        • Gość: ania_m Re: sernik gotowy IP: *.pools.arcor-ip.net 25.05.07, 20:01
          dobra, wygrzebie kabel od cyfrowki, ale chwilke to potrwa. uprzedzam, ze robilam
          z pol porcji przepisu w dosc sporej prostokatnj blaszce i dosc plaski wyszedl,
          co mi nie przeszkadza.
          • ania_m66 link do galerii 25.05.07, 20:38
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,63085674.htmlvoila!
            • Gość: dfsdg Re: link do galerii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 23:51
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,63085674.html
              chyba tak lepiej widać ;>>

faajnie wygląda ;>
              • Gość: ania_m Re: link do galerii IP: *.pools.arcor-ip.net 27.05.07, 00:52
                no ba, a jak smakuje :)
                dzieki, jestem nowicjuszka jesli chodzi o galerie
                nie wiem, czy w polsce tez mozna dostac takie male pojedynczo porcjowane
                serniczki-snacki firmy exquisa albo philadelpia. wyglada toto jak batonik w
                sreberku i lezy w lodowkach kolo serkow na slodko. przynajmniej w niemczech lezy.
                no wiec ten sernik z serka homogenizowanego ma podobna konsystencjie i smakuje
                tez bardzo podobnie, a nawet lepiej.
                przepis dolaczylam do ulubionych i na pewno nie raz z niego skorzystam.
                nastepnym razem sprobuje zrobic wersje "letnia" smakolyku z sokiem i otarta
                skorka z limetki. zaloze sie, ze dobre wyjdzie.
                • Gość: zadumana Re: link do galerii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 09:56
                  Generalnie jest to taki przepis jak mój, ale z budyniem. Lepsza od budymiu jest
                  mąka ziemniaczana plus np. wanilia plus skórka z pomarańczy, bo budynie dodają
                  trochę taki fabryczny smak, czy smak jak z zakładu cukierniczego.
                  Bez budyniu smak jest bardziej domowy - czyli lepszy:)
                  • Gość: ania_m Re: link do galerii IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.07, 12:17
                    ha,zapomnialam nadmienic, iz uzywam do wypiekow bardzo dobrego, niestety dosc
                    drogiego proszku budyniowego, z prawdziwa wanilia w srodku. w niemczech ma taki
                    dr oetker i chyba firma eden, ktora dostaje w sklepach ze zdrowa zywnoscia.
                    przyznaje sie jednak bez bicia, ze czasami uzywam do zageszczania maka
                    ziemniaczana budyniu o smaku smietankowym tez oetkera. te taniutkie budynie
                    wanilinowe faktycznie bardzo chemia jada i najlepsze ciasto zepsuja.
                    za to budyniu jako wlasciwego deseru budyniowego z jakiegokolwiek proszku
                    wlasciwie nigdy nie robie.
                    • kumpelstefcia serniki 28.05.07, 17:57
                      Serki homogenizowane najlepiej nadaja sie do sernikow przygotowanych na zimno.
                      Te pieczone sa najlepsze z twarogiem.
    • ania_m66 Re: serniki - do kumpla 29.05.07, 11:54
      mariso, kumplustefcia, czy jak wam tam....
      ludzie, to jest watek o SERNIKU!!!! a nie watek bluzgania na innych uzytkownikow
      forum :) po cholere te komentarze? nie umiecie CZYTAC?
      jezeli kilka osob dyskutuje o serniku z serka homogenizowanego i wymienia sie
      naprawde sprawdzonymi przepisami a potem przychodzi madrala typu kumpeljaroslawa
      i stwierdza, ze " serki homogenizowane sa najlepsze do sernikow na zimno i ze
      nalezy piec tylko z twarogu.." to sorry, ale albo stan umyslu cos nie hallo,
      albo brak umiejetnosci czytania ze zrozumieniem. wiec jeszcze raz powooooli dla
      niekumatych: jak udowotnilismy w tym watku,z serka homogenizowanego wychodza
      wspaniale serniki. moim wypiekiem pochwalilam sie w galerii potraw i jeszcze raz
      powtarzam, ze jest po prostu wspanialy - najlepszy sernik ever.
      powtarzanie jak papuga staroswoieckich pogladow z archaicznych ksiazek
      kucharskich PO owocnej dyskusji na temat w tytule watka powoduje sluszna niechec
      niektorych innych urzytkownikow tego forum. jako pierwszy post, bylaby taka
      wypowiedz calkiem zrozumiala, ale jako nasta jest po prostu BEZ SENSU i osmiesza
      takiego autora.
      mariso, nela rubinstein namawia do produkcji zupek na kostkach knorra - zaiscie
      elegancka to kuchnia, biblioteka poradnika domowego traci mi latami 50tymi i
      "poradnikiem oszczednej gospodyni wiejskiej", ale oczywiscie moge sie mylic.
      "kuchnia polska" byla "biblia" polskich gospodyn tak do konca lat 80tych. sztuka
      pichcenia idzie do przodu i wiele pogladow zostalo juz dawno zweryfikowanych.
      polecam zamiast dalszej polemiki po prostu wyprobowac przepis na taki sernik z
      serka homogenizowanego a POTEM sie ewentualnie wypowiedziec.
      pozdrawiam serdecznie i zycze wielu sukcesow w kuchni
    • wanda-maria serniki 29.05.07, 22:20
      Pieke serniki z sera homogenizowanego na kruchym spodzie z pokruszonych
      ciastek.
      Skladniki:
      1 kg sera / robie z waniliowych /,
      3 jajka, 3 lyzki masla lub oleju, po 1 czubatej lyzce kaszy manny i budyniu do
      wyboru / smietankowy lub waniliowy /, 1 op. cukru waniliowego, 1 lyzeczka
      proszku do pieczenia, 1 szklanka pokrojonych bakalii / kandyzowane skorki z
      cytrusow, suszone morele, zurawiny, rodzynki i in./ obtoczonych w mace.

Upieczony i ostudzony sernik polewam ciepla czekoladowa polewa lub pokrywam
      roznymi owocami i zalewam tezejaca galaretka.

Dobry, ale nie ma porownania z prawdziwym tlustym twarogiem.

W lecie zawsze robie serniki na zimno ze swiezymi owocami.

Ps. Post k.stefcia widzialam jeszcze wczoraj poznym wieczorem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka