Dodaj do ulubionych

Surówka z kiszonych warzyw

IP: *.tktelekom.pl 25.05.07, 15:07
Zdarzyło mi się kiedyś w pewnej wegetariańskiej restauracji jeść surówkę z kiszonych warzyw (głównie młoda kapusta, czerwona papryka, ogórki, marchewka, chyba jabłka). Wszystko to było lekko ukiszone. Czy ktoś wie, jak to się robi?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Surówka z kiszonych warzyw 25.05.07, 15:36
      Bierzesz marynowane warzywa, mieszasz i możesz jeszcze do nich dodać winegret.
      • Gość: Anica Chodziło mi o kiszone, a nie o marynowane! IP: *.tktelekom.pl 25.05.07, 15:45
        Przecież napisałam wyraźnie, że to były kiszone warzywa. W dodatku nie była to mieszanka stworzona z warzyw ukiszonych osobno, tylko to wszystko najprawdopodobniej kisiło się razem.
        • Gość: li // Re: Chodziło mi o kiszone, a nie o marynowane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 17:32
          Hej,
          mnie się to skojarzyło z kiszonkami makrobiotycznymi. Przepis z tej strony:
          www.gotowanie.v9.pl/diety/6.php
          "Posiłki kończ zawsze kiszonką (możesz ją przygotować z poszatkowanej kapusty,
          selera, ogórków, sałaty - warzywa umieszcza się na przemian z solą w kamiennym
          naczyniu - 1/2 szklanki soli na 7,5 kg warzyw; całość przykryj i dociśnij np.
          kamieniem; na kiszonkę trzeba poczekać ok. 4 dni), która jest niezwykle ważnym
          składnikiem menu w makrobiotyce."

:)
          • Gość: Anica Re: Chodziło mi o kiszone, a nie o marynowane! IP: *.tktelekom.pl 25.05.07, 17:48
            Dzięki za radę, spróbuję sama coś takiego zmajstrować. Tamta surówka była naprawdę pyszna, nie wiem czy uda mi się uzyskać taki efekt.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka