Gość: N.C. IP: *.satkabel.com.pl 03.06.03, 23:42 Czy znacie ciekawe przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania_76 Re: Jambalaya 04.06.03, 10:58 Dokładnego przepisu nie znam, ale jambalaya to taki mięsno-rybno-owocowomorski śmietnik, więc jeśli pokroisz ugotowane lub upieczone mięso kurczaka, dodasz pokrojoną w kostkę kiełbasę (może być nawet nasza zwykła polska) albo wędzoną szynkę + krewetki + cebulę + selera naciowego + paprykę + pomidory + tymianek + pieprz cayenne + zwykły pieprz + trochę papryki w proszku + ryż długoziarnisty i będziesz to wszystko dusił podlewając systematycznie bulionem z kurczaka, powinieneś otrzymać pyszną jambalayę :-) A ja mam pomysł na piątkową kolację!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Jambalaya IP: *.mos.gov.pl 18.06.03, 12:31 Witam! A ja mam taki przepis na potrawę „Jambalaya – ryż kreolski z warzywami”, wycięty z jakiegoś poradnika kulinarnego: Porcja dla 4 osób ° 1 szklanka ryżu ° 2 ząbki czosnku ° 2 cebule ° 1 papryka ° 4 pomidory ° 4 łyżki oleju ° gruby plaster szynki ° 2 plastry pieczeni wieprzowej ° 20 dkg suchej kiełbasy szklanka bulionu warzywnego z kostki (np.Knorr) Wypłukać ryż na sicie pod bieżącą wodą, zalać go wodą w stosunku 1 do 3, posolić i zagotować. Gdy wchłonie całą wodę, pogotować jeszcze 5 minut i odsączyć. Szynkę i pieczeń pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki. Czosnek obrać i pokroić lub wycisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w krążki. Na dno rondla wlać nieco wody, podgrzać wędlinę, mięso, czosnek i cebulę. Paprykę umyć, przekroić i usunąć środek z pestkami, pokroić w paski i przełożyć do rondla. Dusić 10 min, cały czas mieszając. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórę i pokroić. Do rondla dodać pomidory, ryż i szklankę bulionu. Dusić mieszając od czasu do czasu – aż odparuje cała woda. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć zawartość rondla i lekko podsmażyć. Rada: Doskonałym dodatkiem do tej potrawy jest czerwone wytrawne wino. Kreolskie jedzenie jest bardzo smaczne, a ponieważ są teraz dostępne u nas różne przyprawy (do niedawna tylko znane z lektury egzotycznych przepisów) podaję bardzo ciekawy przepis z książki Aleksandry Ripley (tej od kontynuacji „Przeminęło z wiatrem”). Czytałam inne jej powieści – bardzo ciekawe. Uważam, że lepiej jej się udały, niż druga część słynnej, jedynej i niedoścignionej sagi Południa napisanej przez Margaret Mitchell. A więc, jest to „Lagniappe”, pyszna, gorąca potrawa, sprzedawana na targu w fascynującym Nowym Orleanie. Autorka na zakończenie swojej powieści podaje jej dokładny przepis: Porcja na 6 osób: ° 1 funt czerwonej fasoli (czyli ok. 900 g) ° 2 kwarty zimnej wody (czyli ok. 1,7 litra) ° kawałek kości od szynki lub szynka pokrojona w kostkę ° 1/2 funta ostrej kiełbasy pokrojonej w plasterki (czyli ok. 227 g - może to być cienka salami z ostrymi przyprawami) ° pęczek dymki pokrojony razem ze szczypiorem ° zielony pieprz > do smaku ° 2 niewielkie selery ° 3 średniej wielkości cebule ° 4 listki bobkowe (laurowe), ° tymianek, sól, pieprz > do smaku ° sos tobasco ° biały ryż - ok. 1,5 – 2 szklanki 1. Fasolkę włożyć do dużego żeliwnego garnka. Dodać wodę, szynkę, kiełbasę. Podgrzać bez przykrycia. 2. Podczas, gdy fasola mięknie, pokroić i dodać dymkę, zielony pieprz, seler i cebulę (pokrojone w paski), tymianek i listki bobkowe. 3. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gotować 3 godziny. Mieszać co 20 min. 4. Drewnianą łyżką rozgnieść fasolę, jeżeli nie daje się gładko rozsmarować, gotować jeszcze pól godziny. 5. 40 minut potem doprawić sosem tobasco i pieprzem (nie za dużo, ale ma być dobrze przyprawione – lepiej przyprawiać kilka razy do uzyskania własnego smaku). Gotować jeszcze pól godziny. 6. W tym czasie przygotować ryż (tak jak w przepisie na Jambalaya`ę, tylko zwiększyć jego ilość do 1,5 – 2 szklanek ryżu) 7. Jarzyny powinny być całkowicie rozgotowane. Zmiażdżona fasola ma konsystencję kremu. (Myślę, że można wszystko zmiksować). 8. Polewać ryż potrawką z fasoli i podawać. Potrawa z fasoli jest jeszcze smaczniejsza na drugi dzień, po 1 nocy przechowywania w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Jambalaya IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 18.06.03, 14:03 Serdecznie dziękuję za przepisy, będę próbować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Jambalaya IP: *.mos.gov.pl 18.06.03, 16:13 Posiadam jeszcze inne przepisy na potrawy z tego rejonu. Jednak teraz wyjeżdżam, będę korzystać z dobrodziejstwa tzw. długiego weekendu. Jeśli wyrazisz zainteresowanie, to w następnym tygodniu mogę coś podrzucić. Tymczasem, życzę miłego wypoczynku świątecznego i udanych eksperymentów. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Jambalaya 14.07.03, 13:08 Wyrażam, wyrażam to zainteresowanie :-) Ostatnimi czasy zasmakowały mi dania meksykańskie i wspomniana jambalaja. Chętnie poznałabym inne dania cajuńskie - kreolskie? Pozdrawiam i czekam na przepisy Odpowiedz Link Zgłoś