zielona56 31.05.07, 08:07 Moja prośba , może ktoś zna przepisy na wykorzystanie kwiatu czarnego bzu .Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: KrAk Re: Czarny bez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 10:57 Nalewka. Proporcje: 50 baldachów kwiatu czarnego bzu ułożyć w słoju warstwami przekładanymi plasterkami z 4 cytryn, pozbawionymi pestek ale nie skórki. Zalać to przestudzonym syropem 70 dkg cukru + 1 litr wody. Przykryć i trzymać na nasłonecznionym parapecie 7-10 dni, od czasu do czasu przemieszać. Odcedzić syrop dodać do niego litr spirtytusu, sok z dwóch lemonek, łyżkę suszonego arcydzięgla (inne nazwy: litwor, anżelika - jest w sklepach zielarskich)i parę łyżek miodu - ilość zależy od oczekiwanej słodkości. Zakorkować i zostawić w chłodnym, ciemnym miejscu na pół roku. Z tym że przez pierwszy miesiąc codziennie wstrząsnąć słojem czy też butlą, a później to już niech stoi sobie w spokoju. Później zlać znad osadu, a osad odsączyć na bibule. (Oczywiście też przecedzić, żeby pozbyć się kawałków zioła.) Dobre jest tak mniej więcej na Święta Bożego Narodzenia, ale na przechowywaniu zyskuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: Czarny bez 31.05.07, 11:53 zielona56 napisała: > Moja prośba , może ktoś zna przepisy na wykorzystanie kwiatu czarnego bzu .Z > góry dziękuję. Smazone kwiecie w cieście nalesnikowym. Robisz ciasto nalesnikowe, maczasz w tym baldachy i smażysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zołza Re: Czarny bez IP: *.skranetcan.pl 31.05.07, 12:05 ...czyli robisz naleśniki cesarskie - ulubiony deser Franca Josefa. Polecam, na Śląsku Cieszyńskim znane i do dziś w wielu domach robione, właśnie w niedzielę jadłam - pyszne i delikatne! Zobacz tu: mak.nazwa.pl/cm/cesarskibez.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zołza Re: Czarny bez IP: *.skranetcan.pl 31.05.07, 12:15 I jeszcze tu: www.gzc.cieszyn.pl/okladka/okladka.jpgtu: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zołza Re: Czarny bez IP: *.skranetcan.pl 31.05.07, 12:20 Źlesię wkleiło, poprawka www.gzc.cieszyn.pl/okladka/okladka.jpg Czytaj w prawym górnym rogu. Odpowiedz Link Zgłoś
sabrossa Re: Chyćka... 31.05.07, 21:35 Hmm, ja nie pamiętam, ale może ten przepis Tobie coś rozjaśni: www.chefpaul.net/czarny_bez.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Czarny bez IP: *.tsi.tychy.pl 31.05.07, 21:26 A powiedzcie, skąd wziąć takie czyste, nieskażone kwiaty? te, które mijam codziennie, rosną przy ruchliwych ulicach.... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Czarny bez 31.05.07, 21:37 Nie kwiaty, ale jagody: ponoć konfitura z nich jest dobra na wrzody żołądka. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Czarny bez 31.05.07, 22:38 Własnie dzisiaj robiłam syrop z kwiatu bzu. Oto przepis, który dostałam: Ok.50 baldachów kwiatów ułożyć ciasno kwiatami w dół. Rozpuscić 1 kg cukru w litrze przegotowanej wody, ostudzić i zalać kwiaty na 24 godziny. Po tym czasie odcisnąć sok przez podwójną gazę. 3 kg cukru rozpuścić w 3 litrach wody przegotowanej, dodać kwasek lub cytrynę. Ja dodalam 6 cytryn wycisniętych i łyżeczkę kwasku. Zmieszać to z odcedzonym sokiem i przelać do butelek. Pozdrawiam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Czarny bez IP: 84.205.25.* 01.06.07, 07:40 I tak bez pasteryzacji wytrzyma? Jakoś nie chce mi się wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czarny bez muffinki 01.06.07, 17:23 Tlumaczylam ostatnio przepis na muffinki, ale nie zostal jeszcze przetestowany. Wklejam: Sposob wykonania nie jest typowo muffinkowy, ale tlumacze dokladnie. Byc moze ma to znaczenie. MUFFINKI Z KWIATAMI CZARNEGO BZU cuochidicarta.blogspot.com/2006/05/buon-compleanno-walt-whitman.html Skladniki na 12-14 sztuk 100 g maki kukurydzianej / najlepiej tej najdrobniejszej / 100 g maki pszennej 100 g masla 100 g cukru 2 jajka 1/2 torebki proszku do pieczenia / takiej na 500 g maki: pol torebki to 8 g / 150 ml mleka 3 lyzki suszonych kwiatow czarnego bzu - wyjac maslo z lodowki - mleko wlac do garnuszka, dodac kwiaty czernego bzu, zagotowac / wylaczyc jak tylko sie zagotuje / - odstawic do wystygniecia - przefiltrowac / dociskajac kwiaty do sitka: jesli nie, "wypija" za duzo mleka / - utrzec maslo z cukrem, dodajac w kolejnosci jajka, make i mleko aromatyzowane czernym bzem - przelozyc mase do formy muffinkowej / silikonowej lub wysmarowanej maslem i obsypanej maka: moze byc tez taka z papierowymi papilotkami / - piec 20-25 minut w temperaturze 180°C - ostudzic na tzw. kratce d ciast - jesc od razu / lub przechowac w metalowej puszce / Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Czarny bez IP: *.fbx.proxad.net 01.06.07, 22:02 Regularnie dostaje konfitury z owocow czarnego bzu. Sa PRZEPYSZNE. Pare razy podzielilam sie tym prezentem i wszyscy obdarowani przyznawali sie, ze zjadli caly sloiczek na jednym posiedzeniu (ja tez sie nie umialam powstrzymac). Mysle, ze robi sie je jak kazde inne konfiutry. Naprawde warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Czarny bez IP: 84.205.25.* 01.06.07, 22:11 Bardzo dobry jest tez sok z czarnego bzu. Świetny dodatek do deserów: bardzo lubię polany nim mus jabłkowy. A sok robię zwyczajnie - w sokowniku + cukier, gorący do małych słoiczków i do góry dnem pod kocykiem aż do wystygnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilli Re: Czarny bez IP: *.spray.net.pl 02.06.07, 11:47 rewelacyjny przepis na hyćę mam stąd : fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,24619492,24641202,0,2.html?v=2 w tym roku będę robić trzeci raz rozdałam go też po rodzinie i znajomych wszyscy się zachwycają i też robią co do placuszków to jakoś nie mogłam się przemóc do smażenia "gałązek" :) więc wprowadziłam modyfikację: robię ciasto -takie jak naleśnikowe tylko trochę gęściejsze i z kefiru a nie mleka i wsypuję tam same kwiatuszki obskubane z baldachów tak dość dużo 1/4-1/3 objętości ciasta i smażę jak racuszki pychotka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Czarny bez IP: 84.205.25.* 02.06.07, 17:52 A jak robicie konfitury z czarnego bzu? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: Czarny bez 04.06.07, 11:14 ja też się do pytania o konfitury podłączam. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Czarny bez 04.06.07, 11:37 tu jest przepis -czyli jak kazde inne konfitury:) f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=2708 Odpowiedz Link Zgłoś