Dodaj do ulubionych

Proste i eleganckie - co?

IP: 80.55.99.* 05.06.03, 15:27
kochani, jutro wieczorem przychodza do mnie tacy eleganccy goscie. Co ja mam
im podac, zeby nie bylo skomplikowane, zeby sie udalo i zrobilo nienajgorsze
wrazenie? chinszczyzna na wynos raczej odpada ;-)

Poradzcie, prosze.
kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: kaska Re: Proste i eleganckie - co? IP: *.tele2.pl 05.06.03, 15:30
      deska serow plesniowych i zoltych z melonem, truiskawkami i winogronami.
      Na cieplo podalabym piersi kurczaka w sosie z oliwek, robi sie prosto, szybko i
      sa pyszne. I do tego micha SAlaty z roznosciami plus winegret.
      • Gość: millie Re: Proste i eleganckie - co? IP: *.lshtm.ac.uk 05.06.03, 15:40
        Gość portalu: kaska napisał(a):

> deska serow plesniowych i zoltych z melonem, truiskawkami i winogronami.
        > Na cieplo podalabym piersi kurczaka w sosie z oliwek, robi sie prosto, szybko
        i
        >
        > sa pyszne. I do tego micha SAlaty z roznosciami plus winegret.

Kaska, ale chyba te sery to po daniu glownym a nie najpierw!!!!!!!

Ryba jest zawsze prosta i elegancka - np. filety z lososia zawiniete w cienkie
        plastry szynki parmenskiej albo boczku i pieczone ok. 20 min, do tego szparagi
        (ale zielone!!!! wszyscy tu na forum opowiadaja o katastrofach szparagowych,
        ale to chyba tylko biale!!!???)
        Albo befsztyki z poledwicy z sosem pieprzowym i zielona salata.

• mantha Re: Proste i eleganckie - co? 05.06.03, 15:42
      Pieczona ryba - jest banalnie prosta do zrobienia, bez zadnego wydziwiania, ale
      ladnie podana - uwazam, ze to jak najbardziej eleganckie danie.
      • Gość: kaska Re: Proste i eleganckie - co? IP: *.tele2.pl 05.06.03, 15:43
        no jasne, ze sery PO
      • Gość: mika 49 Re: Proste i eleganckie - co? IP: *.icpnet.pl 05.06.03, 15:47
        ja reguralnie robię ptysie bo szybkie do zrobienia z nadzieniem pieczarkowym
        na ostro , lub serek homo pomieszany z tuńczykiem z puszki ale wtedy na dno
        każdego ptysia kladę plaster cebuli.
    • Gość: mika 49 Re: Proste i eleganckie - co? IP: *.icpnet.pl 05.06.03, 15:42
      rurki zrobione z szynki z nadzieniem :ubita kremówka z dodatkiem soku z
      cytrynu i chrzanem i oczywiscie trochę żelatyny.Podajesz na liściu
      sałaty .Jeżeli jesteś zainteresowana to mogę podać proporcje.
      • Gość: ksia78 Re: Proste i eleganckie - co? IP: 80.55.99.* 05.06.03, 16:30
        Poprosze o proporcje, na 4 osoby najlepiej. To bedzie szpanersko-eleganckie :-
        ). A te piersi kurzece nizej to bez panierki?
        dzieki za odzew i prosze o jeszcze
        kasia
        • Gość: mika 49 Re: Proste i eleganckie - co? IP: *.icpnet.pl 05.06.03, 16:54
          10 plasterkow szynki.Ubić 1 szklankę kremówki,dodać czubatą Lyżkę
          chrzanu,sól,sok z cytryny i łyżkę żelatyny rozpuszczonej we wrzątku.
          (oczywiście wlewasz wystudzoną i to cienkim strumieniem)Na każdy plaster krem
          i zwijasz w rulonik.Smacznego
    • hania_76 Re: Proste i eleganckie - co? 05.06.03, 15:52
      Na przystawkę szparagi z wody z roztopionym masłem i parmezanem. Jeżeli chcesz
      się szarpnąć, to kawałki melona owinięte w prosciuto crudo. Albo roladki z
      plastrów łososia nadziewanych kozim twarożkiem, do którego dodaje się
      drobniutko posiekaną rzodkiewkę, szczypiorek, pieprz i łyżeczkę oliwy.

Jako danie główne - może kotleciki z piersi kurczaka, tzn. zbite tłuczkiem,
      obsypane suszonym (albo świeżym tymiankiem), z odrobiną zmiażdżonego czosnku i
      białego pieprzu. Obsmażyć, a następnie poddusić w białym winie, dopóki wino nie
      wyparuje. Do tego dowolna sałatka z vinaigrettem.

Na deser owoce.

• Gość: ksia78 Re: Proste i eleganckie - co? IP: 80.55.99.* 06.06.03, 10:46
        Ile tego bialego wina - flaszka?! Ot, dyletantka jestem. poki co burza idzie,
        wiec z malym dzieckiem nie pojde po zakupy. I skonczy sie na chinszczyznie:-)))
        pzdrv kasia
        • hania_76 Re: Proste i eleganckie - co? 06.06.03, 10:54
          Na 4 osoby to tak ze dwie :-)

Może burza przejdzie bokiem!
          • Gość: ksia78 Re: Proste i eleganckie - co? IP: 80.55.99.* 06.06.03, 11:02
            Dusic w dwoch flaszkach bialego wina? Powaznie czy masz dobry humor? :-)
            P.S. Wiatr sie wlasnie zrywa...
            k.
            • hania_76 Re: Proste i eleganckie - co? 06.06.03, 11:16
              Gość portalu: ksia78 napisał(a):

> Dusic w dwoch flaszkach bialego wina? Powaznie czy masz dobry humor? :-)
              > P.S. Wiatr sie wlasnie zrywa...
              > k.

Myślałam, że pytasz ile flaszek do picia ;-) Zwłaszcza jak dodałaś to o
              dyletanctwie :-)
              Do duszenia wyjdzie Ci pi-razy-drzwi 1 szklanka. Najpierw wlej pół, a później
              dolewaj po trochu. Duś pod przykryciem.

Powodzenia!!
              • ksia78 Re: Proste i eleganckie - co? 06.06.03, 11:49
                DZieki! Zagrzmialo dwa razy, popadalo i juz ptaki dra ryje;-).
                pozdrawiam kasia
    • Gość: monia76 Re: Proste i eleganckie - co? IP: *.u.mcnet.pl 05.06.03, 16:37
      Gość portalu: ksia78 napisał(a):

> kochani, jutro wieczorem przychodza do mnie tacy eleganccy goscie. Co ja mam
      > im podac, zeby nie bylo skomplikowane, zeby sie udalo i zrobilo nienajgorsze
      > wrazenie? chinszczyzna na wynos raczej odpada ;-)
      >
      > Poradzcie, prosze.
      > kasia

pieczony losos + ziemniaczki + warzywa do wyboru (np. szparagi, brokuly
      gotowane z tatzikami, salata karbowana z vinegrettem np). szybko, ob mozna
      przygotowac dzien wczesniej, zawsze sie udaje i elegancko. fakt, ze nie jest to
      tani obiad
      • Gość: kaska Re: Proste i eleganckie - co? IP: *.tele2.pl 05.06.03, 18:47
        piersi z oliwkami sa bez panierki, podsmaza sie je, na tym samym tluszczu
        podsmaza sie oliwki pokrojone, podsypuje je maka, by sie zrumienily, wlewa
        kubek smietany, podgrzewa i tym sosem zalewa piersi ulozone juz w naczyniu
        zaro.....posypuje sie natka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka