Gość: maga IP: *.crowley.pl 06.06.03, 22:54 jak robicie? czy macie suchy koper zeszłoroczny, czy robicie z ze świezym ! czy lubicie ogóreczki takie bardziej zielone czy blade kisić. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mufka Re: pora na małosolne 06.06.03, 23:35 Kisze zielone tylko ze swiezym koprem ( zeszlorocznego i tak nie ma) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: pora na małosolne 09.06.03, 21:17 Ja też kiszę ze świeżym koprem, czosnkiem, listkiem laurowym (już nie świeżym ;-), ziarnami pieprzu, kawałkiem korzenia chrzanu. Mam całą torbę ogórasków i jutro je zakiszę - na sobotę i niedzielę będą jak złoto! Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: pora na małosolne 10.06.03, 00:43 hania_76 napisała: > Ja też kiszę ze świeżym koprem, czosnkiem, listkiem laurowym (już nie > świeżym ;-), ziarnami pieprzu, kawałkiem korzenia chrzanu. Mam całą torbę > ogórasków i jutro je zakiszę - na sobotę i niedzielę będą jak złoto! Hehe, teraz po Twoim poscie Haniu, wyszlo na to ze ja robie TYLKO z koprem. A mnie chodzilo ze TYLKO ze swiezym;))))) reszte robie jak TY, chociaz listek daje swiezy, bo mam drzewko laurowe plus ostra papryke i liscie czarnej porzeczki i debu. :-D Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: pora na małosolne 10.06.03, 10:13 mufka napisała: > > Hehe, teraz po Twoim poscie Haniu, wyszlo na to ze ja robie TYLKO z koprem. > A mnie chodzilo ze TYLKO ze swiezym;))))) reszte robie jak TY, chociaz liste > k > daje swiezy, bo mam drzewko laurowe plus ostra papryke i liscie czarnej > porzeczki i debu. > :-D Niestety nie mam takich luksusów jak liście prosto z drzewka laurowego ;-( Liście porzeczki dodaję jak mam, bo na bazarkach ich nie sprzedają, a w centrum miasta trudno o krzaki porzeczek! Liści dębu do tej pory nie dodawałam, ostrej papryki też nie, ale może spróbuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: pora na małosolne 10.06.03, 10:26 A ja mam pytanko na ile ogórków ile wody i soli? Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: pora na małosolne 10.06.03, 10:33 Jennifer, ja po prostu upycham ogórki z koprem, czosnkiem, itd. w takim kamionkowym naczyniu z pokrywką i zalewam je wodą - nie wiem, ile tej wody wchodzi. Pewnie około litra, ale na wszelki wypadek gotuję więcej. Na litr wody 1 czubata łyżka soli. Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: pora na małosolne 11.06.03, 09:20 Dzięki za info. Jeszcze tylko muszę zakupic naczynie kamionkowe i będę robić małosolne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: pora na małosolne 11.06.03, 14:13 ja daje jeszcze do kiszenia ogorkow 2 przekrojone na pol dymki, a wody nie gotuje, tylko wlawam prosto z filtra- szybciej sie kisza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuziaczek Re: pora na małosolne IP: 195.217.253.* 11.06.03, 14:18 A czy moglybyscie napisac krok po kroku jak robi sie ogorki malosolne? Ale tak dla laika prosze. Od tygodnia mam wreszcie kuchnie (remont skonczony!!) I teraz czas na experymenty i pichcenie....a ze ogorki malosolne uwielbiam to chcialabym moze sama takich narobic! Kompletenie nei wiem jak sie do tego zabrac...jakie sloiki, gdzie odstawic, czy na swiatlo czy do szafki .....czekam na info i smacznie pozdrawiam, zuziaczek Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: pora na małosolne 11.06.03, 14:26 Przegotuj wodę z solą w proporcjach 1 czubata łyżka na litr wody. Po przegotowaniu, odstaw do ostygnięcia. Ogórki umyj porządnie i włóż do naczynia, w którym będziesz je kisić (najlepiej do kamionkowego z pokrywką). Włóż sporo kopru, kilka ząbków czosnku, kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, kawałek korzenia chrzanu, możesz dodać liść dębu albo liść porzeczki. Zalej wszystko letnią wodą, przykryj i odstaw w jakieś zacienione miejsce (nie do szafki ale też nie na parapet, na który 12h dziennie świeci słońce ;-)). Po 3-4 dniach ogóraski jak marzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: pora na małosolne IP: *.we.client2.attbi.com 11.06.03, 15:15 A jesli nie mam kamionki to co by bylo najlepsze : szklo , garnek metalowy , pojemnik plastykowy ????? Nigdy nie zrobilam bo dwa razy mi wyszly " kapcie " i zrezygnowalam !! :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: pora na małosolne 12.06.03, 18:44 Gość portalu: kluba1 napisał(a): > A jesli nie mam kamionki to co by bylo najlepsze : szklo , garnek metalowy , > pojemnik plastykowy ????? Nigdy nie zrobilam bo dwa razy mi wyszly " kapcie " > i zrezygnowalam !! :-((( Kluba, wczoraj moja kamionka została przez ukochanego zaanektowana na zsiadłe mleko, więc zakisiłam małosolne w wielkich szklanych słojach. Broń Boże nie w metalowych garnkach ani tym bardziej w plastikowym pojemniku. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: pora na małosolne 23.06.03, 01:12 Kopiuje swoj post, bo juz o tym bylo kilka razy: - kupujac ogorki, wybieram jednakowej wielkosci i jedrne, - po umyciu scinam koncowki ( przyspiesza to kiszenie) - do sloika 3 litrowego( nie musi byc kamionka!) wkladam zlozona galazke kopru na dno( kwiatostan i ciut lodygi), duzy zabek czosnku, pasek chrzanu, posypuje ciut ostrej papryki, - ukladam scisle ogorasy pionowo i powtorka z rozrywki: koper,czosnek, chrzan, papryka - na to ukladam "drugie pietro" ogorkow i znow: czosnek, chrzan, papryka i kawalek razowego chleba Wkladajac ogorki ukladam przy sciance sloika 2 liscie: czarnej porzeczki i debu.WAZNE! Mozesz dac jeden rodzaj. Do wrzacej wody wsyp sol -duza lyzka stolowa na litr- powinno wykrecac przy sprobowaniu;)))) rozpusc sol i wlewaj powoli do sloika. Ogorki i chleb powinny byc pod woda. Przykryj sloik talerzem, zakrecania jest niepotrzebne. Postaw w kuchni- z dala od slonca i kuchenki, po prostu temp. pokojowa. Kiedy beda gotowe, trudno powiedziec, bo zalezy jakie Ci smakuja. Moja mama w PL mowi, ze po 24godz. sa gotowe, mnie smakuja dokladnie po 2 dobach( w Szwecji) wiec nie wiem czy to kwestia smaku, czy moze kraju w ktorym ogorki sie robi. Po tygodniu bedziesz miala pyszne kiszone. Zycze smacznego i zazdroszcze, bo ogorki jeszcze sie u nas nie pojawily:((( POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_pracujaca Re: pora na małosolne 12.06.03, 16:54 Ja zalewam wrzątkiem. Po paru godzinach gdy wystygną już je jem. Mają już wtedy złamany kolor i złapany smak kopru i czosnku. Wtedy są najsmaczniejsze...moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: pora na małosolne IP: *.dialup.tiscali.it 12.06.03, 18:22 Kapcie wychodza, kiedy ogorki nie sa pierwszej swiezosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgi Re: pora na małosolne IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 22.06.03, 20:44 wczoraj tzn sobota 21 zrobilam ogorki. kisze je w sloikach z zakretkami, na dno daje koper,potem ciasno upycham ogorki,na gore znow koper,pomiedzy ogorki czosnek. na 1litr wody 1 lyzka soli,zalewam goraca woda i zakrecam sloiki. sloiki trzeba ustawic na podkladkach,na poczatku kiszenia "burza sie"i wycieka z nich troche wody. ja nie daje nasion kopru,tylko same lodygi,moja kolezanka odwrotnie,duzo nasion,malo lodyg.jezeli brakuje wody w sloiku,trzeba dolac. ogorki przed wlozeniem do sloikow dobrze jest wlozyc na okolo1-2 godzin do zimnej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa pora na małosolne 22.06.03, 20:52 obcinam OBA końce (reszta "pichcenia" jak Poprzedniczki) w ten sposób już na 2-3 dzień są "gotowe" Odpowiedz Link Zgłoś
mufka DO ZUZIACZKA 23.06.03, 01:15 > czy moglybyscie napisac krok po kroku jak robi sie ogorki malosolne? Ale tak > dla laika prosze. > Kompletenie nei wiem jak sie do tego zabrac... > zuziaczek Zuzik, napisalam jak sie robi krok po kroku, ale post wyladowal wyzej. M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bergo1 DO MUFKI IP: *.80-202-239.nextgentel.com 25.06.03, 11:22 Gdzie Tobie udaje sie zdobyc male ogorki gruntowe ? Mam wielka ochote na malosolne domowej roboty ale nie natknelam sie na takie ogorki :( wszedzie tylko te plastikowe :( Odpowiedz Link Zgłoś