Dodaj do ulubionych

lemongrass

IP: *.lns5-c8.dsl.pol.co.uk 10.06.07, 11:51
co to jest "lemongrass" i czy mozna to dostac w Polsce?

z gory dziekuje

ania
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: lemongrass 10.06.07, 12:00
      Lemon- cytryna
      Grass - trawa

Lemongrass : trawa cytrnowa

en.wikipedia.org/wiki/Lemongrass
      Można dostać w Polsce. W większości sklepów z produktami azjatyckimi.
      • Gość: ania Re: lemongrass IP: *.lns5-c8.dsl.pol.co.uk 10.06.07, 12:25
        bardzo dziekuje
    • klara551 Re: lemongrass 10.06.07, 21:31
      Jeżeli uda ci sie kupić świeżą, to można ją po ukorzenieniu w wodzie hodować w
      doniczce/robię tak od kilku lat/Niestety nie jest zbyt efektowna, ale jak
      pachnie
      • thiessa Re: lemongrass 10.06.07, 21:53
        Kupic mozna, ale nie wszedzie. Jak Ci sie juz uda dostac to mozesz kupic sobie
        pare sztuk i zamrozic. Ja tak robie, bo nie mam stalago dostepu i malzonek mi
        ze stolicy przywozi.
      • Gość: ania Re: lemongrass IP: *.wfd107.dsl.pol.co.uk 11.06.07, 10:51
        super pomysl, bede sie zatem rozgladac za swieza,

w internecie znalazlam hurtownie ktora sprzedaje suszona, niby to to samo,
        tylko nie wiem jakie proporcje, np. w przepisie mam 1 taka trawe, ile to
        suszonej zatem?

ania
        • Gość: senin Re: lemongrass IP: *.eq.edu.au 12.06.07, 02:45
          trudno powiedziec jak to przeliczyc na suszona (ja o takiej pierwsze slysze)
          trawa cytrynowa w potrawach zazwyczaj jest ucierana z przyprawami, wiec lepsza
          ze sloiczka niz suszona... ale z braku laku

mysle ze czubata lyzka suszonej (zakladajac ze sa to bardzo drobno posiekane
          biale czesci klacza) bedzie odpowiednikiem jednego klacza - jak dasz dwie to
          tez dobrze bo suszona z pewnoscia nie jest az tak aromatyczna jak swieza

jesli zas suszone sa liscie zielone, to mozesz sobie darowac (te nadaja sie
          jedynie na herbate)

zamiast trawy wtedy otrzyj skorke z cytryny lub lemonki - tez bedzie OK
          • Gość: ania Re: lemongrass IP: *.wfd81b.dsl.pol.co.uk 12.06.07, 11:36
            suszona znalazlam tu:
            www.mniammniam.pl/sklep/index.php?act=det&id=534
            ale chyba faktycznie nadaje sie tylko do herbaty

a tu jest mrozona
            tonkin.pl/catalog/product_info.php?products_id=1090
            ta chyba bylaby lepsza zamiast swiezej, no nie?

dzieki wszystim za posty

ania
            • thiessa Re: lemongrass 12.06.07, 22:32
              Jak na moj gust suszona to nie bardzo a taka mrozona to niby jak sprzedaja
              przez internet? Zreszta ona jest zmiazdzona a takowa mozna kupic normalnie w
              sloiku, widzialam w markecie, chyba firmy tao tao.
              Ja jednak obstaje przy zakupie calych swiezych traw cytrynowych, chocby przez
              internet i zamrozenie.
    • Gość: ewa Re: lemongrass IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 09:12
      Na Allegro można kupić:
      www.allegro.pl/search.php?string=trawa+cytrynowa
      • Gość: senin no to jeszcze raz ... IP: 144.134.77.* 13.06.07, 10:01
        zwlaszcza , ze pytan o ten produkt bedzie przybywac zapewne:

trawa sprzedawana na alegro nie jest tym, co stosowane jest w potrawach kuchni
        dlalekowschodnich
        owszem, ta sama roslina, ale sprzedajacy pokazuja/sprzedaja liscie trawy, jej
        zielona czesc (to widoczne jest nawet w torebkach trawy suszonej), a do potraw
        tajskich dodaje sie biale czesci trawy, te tuz przy korzeniu... no i musza byc
        dosc grube (ok 1 cm srednicy) by byly odpowiednie.zielone kawalki sa szorstkie
        inie nadaja sie do przyrzadzania past przyprawowych

jedynym ratunkiem jest przyrzadzenie pasty bez trawy cytrynowej i dorzucenie
        suszonej/zielonej do curry w czasie gotowania (zakladajac ze curry
        bedzie "zupiasta")

nie jest to dobry sposob, jako ze tajskie curry zwykle przyrzadza sie w krotkim
        czasie wiec sos nie przejdzie aromatem... ale z braku laku...

..no wlasnie - zdecydowanie lepsza jest trawa w sloiczkach lub mrozona
        (zakladajac ze sa to BIALE czesci)

zamiast dodawac tego czegos suszonego i spierniczyc curry, lepiej jest uzyc
        gotowej pasty curry (produkcji tajskie)

a swoja droga jak czytam te madre "informacje" na allegro to az mnie skreca, bo
        dla mnie to jawna ignorancja lub beszczelne wykorzystywanie ignorancji
        innych... czyli nabijanie ludzi w butelke
        • thiessa Re: no to jeszcze raz ... 13.06.07, 10:31
          To co wypisuja na allego to sa jakies kpiny. A trawa powinna wygladac tak jak
          na zdjeciach tutaj:
          en.wikipedia.org/wiki/Cymbopogon
    • Gość: dede Re: lemongrass IP: 217.11.129.* 13.06.07, 11:31
      Nigdy nie używałam trawy cytrynowej. Rozumiem, że do potraw tajskich i
      tajskopodobnych, ale j a k i które części. W jakim momencie gotowania.
      Wyjaśnijcie, proszę
      • Gość: senin Re: lemongrass IP: 144.134.77.* 13.06.07, 11:43
        dokladnie: potrawy tajskie, malajskie, indonezyjskie..i pare innych kuchnie
        dalekowschodnich, na ktorych znam sie jedynie conieco ;)

zwykle uzywa sie jej do przygotowywania past przyprawowych - uciera sie w
        mozdziezu z czosnkiem, chilli, imbirem, kurkuma, cukrem ..i innymi jak blachan,
        czy kolendra... a potem podsmaza na oleju jako baze do roznych zup i curries

mozna czasami dodac cale klacza do wywaru np z kurczaka lub ryb... wiele jest
        sposobow uzywania tej trawy ..;)
      • Gość: senin nie odpowiedzialam IP: 144.134.77.* 13.06.07, 12:04
        na czesc Twojego pytania

ktore czesci: jesli masz dostep to te tuz przy kozreniu - ta trawa rosnie w
        wielkich kepach - osiaga poltora metra (lub wiecej wysokosci) a zatem ok 20 cm
        tuz przy korzeniu ma ok 1-1.5 cm grubosci - i to jest czesc uzywana do past
        przyprawowych. Ja zwykle siekam takie klacze w cieniutkie plasterki, takie ok
        pol milimetra ... ale wiadomo;))) ja mistrzynia jezdem ;D

ludzie holdujacy w kuchni tradycji anglosaskiej (nie cierpianej przeze mnie)
        uywaja trawy cytrynowej do herbaty - i to jest OK, byle nie bzdurzyli zalecajac
        dodawania tego samego do potraw tajskich...

...BO UKATRUPIE!!!

I TYLE
        • Gość: ania Re: trawa w sloiku IP: *.wfd82b.dsl.pol.co.uk 23.06.07, 20:17
          witam ponownie, wlasnie natknelam sie na trawe cytrynowa w sloiczku, moze
          kiedys jakas zagubiona duszyczka bedzie szukala info o trawce :)
          www.mniammniam.pl/sklep/index.php?act=det&kat1=37&kat2=42&srt=&id=2114
          wyglada na ta wlasciwa, tzn widze ze sa to biale klacza

pozdrawiam

ania
          • Gość: ania_m Re: trawa w sloiku IP: *.pools.arcor-ip.net 23.06.07, 20:41
            aniu, najlepiej uzywac trawy swiezej albo rozmrozonej (uprzednio oczywiscie
            zamrozonej znaczy sie). w sloiku i suszona to nie to. jesli nie masz dostepu do
            w/w, zastap ja skorka z limetki. nie bedzie to calkiem to samo, ale bardzo
            podobnie. dla poczatkujacych jamie oliver ma swietny przepis na zielone curry z
            kurczaka - trawa jest skladnikiem pasty, chyba w pierwszej albo drugiej jego
            ksiazce znajdziesz ten przepis.
            trawe cytrynowa, troche rozgnieciona badz pocieta gotuje sie rowniez z
            potrawami, ale jesli nie byla zmielona jako skladnik pasty, usuwa sie ja przed
            podaniem, bo w kawalku jest bardzo lykowata. ja uzywam tez patyczkow trawy
            obranych z pierwszej warstwy jako szpadek na grilla. np do mielonego z kurczaka
            doptawionego bialkiem surowego jaja, garstka grubiej startej marchwi, sosem
            sojowym, chilli, pieprzem, imbirem, czosnkiem i koledra swieza (zadnej bulki).
            na grilla z tym i podajemy z sosem slodko ostrym do kurczaka z butelki. i z
            tajska salatka z ogorka - przepis znajdziesz w sieci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka