Gość: ania IP: *.lns5-c8.dsl.pol.co.uk 10.06.07, 11:51 co to jest "lemongrass" i czy mozna to dostac w Polsce? z gory dziekuje ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corrina_f1 Re: lemongrass 10.06.07, 12:00 Lemon- cytryna Grass - trawa Lemongrass : trawa cytrnowa en.wikipedia.org/wiki/Lemongrass Można dostać w Polsce. W większości sklepów z produktami azjatyckimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: lemongrass IP: *.lns5-c8.dsl.pol.co.uk 10.06.07, 12:25 bardzo dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: lemongrass 10.06.07, 21:31 Jeżeli uda ci sie kupić świeżą, to można ją po ukorzenieniu w wodzie hodować w doniczce/robię tak od kilku lat/Niestety nie jest zbyt efektowna, ale jak pachnie Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: lemongrass 10.06.07, 21:53 Kupic mozna, ale nie wszedzie. Jak Ci sie juz uda dostac to mozesz kupic sobie pare sztuk i zamrozic. Ja tak robie, bo nie mam stalago dostepu i malzonek mi ze stolicy przywozi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: lemongrass IP: *.wfd107.dsl.pol.co.uk 11.06.07, 10:51 super pomysl, bede sie zatem rozgladac za swieza, w internecie znalazlam hurtownie ktora sprzedaje suszona, niby to to samo, tylko nie wiem jakie proporcje, np. w przepisie mam 1 taka trawe, ile to suszonej zatem? ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: lemongrass IP: *.eq.edu.au 12.06.07, 02:45 trudno powiedziec jak to przeliczyc na suszona (ja o takiej pierwsze slysze) trawa cytrynowa w potrawach zazwyczaj jest ucierana z przyprawami, wiec lepsza ze sloiczka niz suszona... ale z braku laku mysle ze czubata lyzka suszonej (zakladajac ze sa to bardzo drobno posiekane biale czesci klacza) bedzie odpowiednikiem jednego klacza - jak dasz dwie to tez dobrze bo suszona z pewnoscia nie jest az tak aromatyczna jak swieza jesli zas suszone sa liscie zielone, to mozesz sobie darowac (te nadaja sie jedynie na herbate) zamiast trawy wtedy otrzyj skorke z cytryny lub lemonki - tez bedzie OK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: lemongrass IP: *.wfd81b.dsl.pol.co.uk 12.06.07, 11:36 suszona znalazlam tu: www.mniammniam.pl/sklep/index.php?act=det&id=534 ale chyba faktycznie nadaje sie tylko do herbaty a tu jest mrozona tonkin.pl/catalog/product_info.php?products_id=1090 ta chyba bylaby lepsza zamiast swiezej, no nie? dzieki wszystim za posty ania Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: lemongrass 12.06.07, 22:32 Jak na moj gust suszona to nie bardzo a taka mrozona to niby jak sprzedaja przez internet? Zreszta ona jest zmiazdzona a takowa mozna kupic normalnie w sloiku, widzialam w markecie, chyba firmy tao tao. Ja jednak obstaje przy zakupie calych swiezych traw cytrynowych, chocby przez internet i zamrozenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: lemongrass IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 09:12 Na Allegro można kupić: www.allegro.pl/search.php?string=trawa+cytrynowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin no to jeszcze raz ... IP: 144.134.77.* 13.06.07, 10:01 zwlaszcza , ze pytan o ten produkt bedzie przybywac zapewne: trawa sprzedawana na alegro nie jest tym, co stosowane jest w potrawach kuchni dlalekowschodnich owszem, ta sama roslina, ale sprzedajacy pokazuja/sprzedaja liscie trawy, jej zielona czesc (to widoczne jest nawet w torebkach trawy suszonej), a do potraw tajskich dodaje sie biale czesci trawy, te tuz przy korzeniu... no i musza byc dosc grube (ok 1 cm srednicy) by byly odpowiednie.zielone kawalki sa szorstkie inie nadaja sie do przyrzadzania past przyprawowych jedynym ratunkiem jest przyrzadzenie pasty bez trawy cytrynowej i dorzucenie suszonej/zielonej do curry w czasie gotowania (zakladajac ze curry bedzie "zupiasta") nie jest to dobry sposob, jako ze tajskie curry zwykle przyrzadza sie w krotkim czasie wiec sos nie przejdzie aromatem... ale z braku laku... ..no wlasnie - zdecydowanie lepsza jest trawa w sloiczkach lub mrozona (zakladajac ze sa to BIALE czesci) zamiast dodawac tego czegos suszonego i spierniczyc curry, lepiej jest uzyc gotowej pasty curry (produkcji tajskie) a swoja droga jak czytam te madre "informacje" na allegro to az mnie skreca, bo dla mnie to jawna ignorancja lub beszczelne wykorzystywanie ignorancji innych... czyli nabijanie ludzi w butelke Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: no to jeszcze raz ... 13.06.07, 10:31 To co wypisuja na allego to sa jakies kpiny. A trawa powinna wygladac tak jak na zdjeciach tutaj: en.wikipedia.org/wiki/Cymbopogon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: lemongrass IP: 217.11.129.* 13.06.07, 11:31 Nigdy nie używałam trawy cytrynowej. Rozumiem, że do potraw tajskich i tajskopodobnych, ale j a k i które części. W jakim momencie gotowania. Wyjaśnijcie, proszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: lemongrass IP: 144.134.77.* 13.06.07, 11:43 dokladnie: potrawy tajskie, malajskie, indonezyjskie..i pare innych kuchnie dalekowschodnich, na ktorych znam sie jedynie conieco ;) zwykle uzywa sie jej do przygotowywania past przyprawowych - uciera sie w mozdziezu z czosnkiem, chilli, imbirem, kurkuma, cukrem ..i innymi jak blachan, czy kolendra... a potem podsmaza na oleju jako baze do roznych zup i curries mozna czasami dodac cale klacza do wywaru np z kurczaka lub ryb... wiele jest sposobow uzywania tej trawy ..;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin nie odpowiedzialam IP: 144.134.77.* 13.06.07, 12:04 na czesc Twojego pytania ktore czesci: jesli masz dostep to te tuz przy kozreniu - ta trawa rosnie w wielkich kepach - osiaga poltora metra (lub wiecej wysokosci) a zatem ok 20 cm tuz przy korzeniu ma ok 1-1.5 cm grubosci - i to jest czesc uzywana do past przyprawowych. Ja zwykle siekam takie klacze w cieniutkie plasterki, takie ok pol milimetra ... ale wiadomo;))) ja mistrzynia jezdem ;D ludzie holdujacy w kuchni tradycji anglosaskiej (nie cierpianej przeze mnie) uywaja trawy cytrynowej do herbaty - i to jest OK, byle nie bzdurzyli zalecajac dodawania tego samego do potraw tajskich... ...BO UKATRUPIE!!! I TYLE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: trawa w sloiku IP: *.wfd82b.dsl.pol.co.uk 23.06.07, 20:17 witam ponownie, wlasnie natknelam sie na trawe cytrynowa w sloiczku, moze kiedys jakas zagubiona duszyczka bedzie szukala info o trawce :) www.mniammniam.pl/sklep/index.php?act=det&kat1=37&kat2=42&srt=&id=2114 wyglada na ta wlasciwa, tzn widze ze sa to biale klacza pozdrawiam ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: trawa w sloiku IP: *.pools.arcor-ip.net 23.06.07, 20:41 aniu, najlepiej uzywac trawy swiezej albo rozmrozonej (uprzednio oczywiscie zamrozonej znaczy sie). w sloiku i suszona to nie to. jesli nie masz dostepu do w/w, zastap ja skorka z limetki. nie bedzie to calkiem to samo, ale bardzo podobnie. dla poczatkujacych jamie oliver ma swietny przepis na zielone curry z kurczaka - trawa jest skladnikiem pasty, chyba w pierwszej albo drugiej jego ksiazce znajdziesz ten przepis. trawe cytrynowa, troche rozgnieciona badz pocieta gotuje sie rowniez z potrawami, ale jesli nie byla zmielona jako skladnik pasty, usuwa sie ja przed podaniem, bo w kawalku jest bardzo lykowata. ja uzywam tez patyczkow trawy obranych z pierwszej warstwy jako szpadek na grilla. np do mielonego z kurczaka doptawionego bialkiem surowego jaja, garstka grubiej startej marchwi, sosem sojowym, chilli, pieprzem, imbirem, czosnkiem i koledra swieza (zadnej bulki). na grilla z tym i podajemy z sosem slodko ostrym do kurczaka z butelki. i z tajska salatka z ogorka - przepis znajdziesz w sieci Odpowiedz Link Zgłoś