Gość: gość IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.06.07, 10:39 Chcę zrobić kurczaka z pesto. Macie jakiegoś sprawdzonego producenta, w którym sklepie kupujecie pesto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yavorius Re: Jakiej firmy pesto? 14.06.07, 10:53 Kupujemy w Realu, takie, o: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/08/Jar_of_Pesto.jpg/518px-Jar_of_Pesto.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
panistrusia Re: Jakiej firmy pesto? 14.06.07, 10:54 A może kupisz pęczek bazylii i co tam Ci pasuje/na co Cię stać do tego i zmiksujesz? Lepsze niż jakiekolwiek ze słoika:) Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Jakiej firmy pesto? 14.06.07, 11:12 Odkąd pierwszy raz zrobiłam własne, już nigdy nie kupię żadnej firmy, nawet włoskiej ! fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61242175,61244122.html?f=777&w=61242175&a=61244122 Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Jakiej firmy pesto? 14.06.07, 11:19 Ja też uważam, że domowe jest najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jakiej firmy pesto? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.06.07, 12:41 Zawsze robie własne, ale chciałabym spróbować jak smakuje takie "prawdziwe", czy napewno to co robie - to pesto;))) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Jakiej firmy pesto? 14.06.07, 13:30 Gość portalu: gość napisał(a): > Zawsze robie własne, ale chciałabym spróbować jak smakuje takie "prawdziwe", > czy napewno to co robie - to pesto;))) To ze słoika nie jest prawdziwe :) Domowe owszem Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jakiej firmy pesto? 14.06.07, 14:22 Domowe jest prawdziwe. Ile razy zrobie, tyle razy mowie sobie: jak ja je moglam kiedys kupowac. Robi sie naprawde szybko: mozna nawet robic na yzw oko, kiedy czlowiek sie spieszy. Warto jednak zrobic wiecej. Tu jest bazyliowe, ale sa tez inne. fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,43314072,43314072,0,2.html?v=2 Przede wszyskim pesto ze kslepu rzadko kiedy robione jest z oliwy extarvergine, a to juz jest blad w sztuce. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Jakiej firmy pesto? 14.06.07, 15:38 Linn, fajny sposób z kostkami lodu - następnym razem spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jakiej firmy pesto? 14.06.07, 15:56 Dodam jeszcze, ze mimo fatu, ze to pesto jest wspaniale, nie mialabym odwagi zaprezentowac go komus z Genui czy Ligurii. Sa pod tym wzgleden superotodoksyjni :)) Odpowiedz Link Zgłoś
sabrossa Re: Jakiej firmy pesto? 14.06.07, 16:13 :):)tak się naczytałam swego czasu, jakie pesto jest pyszne, a że wówczas moje umiejętności kulinarne były na poziomie zerowym, to pognałam po gotowe pesto - dokładnie takie, jakie yavorius podlinkował. Nie smakowało ani mnie, ani partnerowi. Po jakimś czasie zrobiłam samodzielnie - bez porównania, na korzyść domowego oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Jakiej firmy pesto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 16:32 a wiecie może gdzie w Warszawie kupię orzeszki piniowe i te sery? Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria inne przepisy 15.06.07, 17:40 Oprocz klasycznego pesto alla genovese istnieje jeszcze kilka innych. Zastosowanie klasycznego, oprocz makaronu to : risotto, zupy typu minestrone, grilowane ryby, smazona wolowina i jagniecina. 1/ Pesto z rukoli i miety. 2 garscie swiezej miety, tyle samo rukoli, 70 g prazonych pistacji, 20 g tartego parmezanu, 2-3 zabki czosnku, 1 lyzka soku z cytryny, 2 lyzki wody, 125 g oliwy z oliwek. Podawac do makaronow, salatki z ziemniakow, smazonych stekow, szaszlykow z jagnieciny i in. 2/ Pesto z czerwonej papryki. 1 duza pieczona i obrana ze skorki czerwona papryka / moze byc gotowa ze sloika /, 75 g suszonych pomidorow w oliwie, garsc bazylii, 2 lyzko prazonych orzeszkow piniowych, 20 g tartego parmezanu, 125 g oliwy z oliwek. Podawac do makaronow, do salatek z makaronow na zimno, do grilowanego bialego miesa, sardynek i in. grilowanych ryb. 3/ Pesto z kolendry i ostrej papryczki chili. 75 g prazonych orzeszkow do wyboru, 4 garscie kolendry, 2-3 zabki czosnku, 1 chili, 125 g oliwy z oliwek. Podawac do makaronow, grilowanych ryb, dotajskiej salatki z wolowiny. W/w sosy przygotowac podobnie j/w podala linn_linn. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: inne przepisy 15.06.07, 17:46 Kilka innych? Pewnie kilkadziesiat. U mnie w kolejce czeka chyba 20-tka. Sery pewnie w Bomi. Jak nigdzie czegos nie ma, w Bomi jest na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: inne przepisy 15.06.07, 17:52 Prosze dodaj kilka innych przepisow, nie 20, ale ze 2 - 3. Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Jakiej firmy pesto? 18.06.07, 13:26 Gość portalu: Magda napisał(a): > a wiecie może gdzie w Warszawie kupię orzeszki piniowe i te sery? Orzeszki - samira, Piotr i Paweł, Bomi, bywają w Sezamie, w mini Europie też prawdopodobnie będą sery - Bomi i Piotr i Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pesto z suszonych pomidorow i migdalow 15.06.07, 19:05 Kolejne: PESTO Z SUSZONYCH POMIDOROW I MIGDALOW do makaronu i grzanek / crostini / Przepis ze strony: presiperlagola.splinder.com/ 4 suszone pomidory 20 g migdalow 1 ostra papryczka / peperoncino / * sol wg smaku pieprz czarny swiezo zmielony wg smaku oliwa extravergine - posiekac pomidory razem z migdalami i peperoncino - zmiksowac bardzo dokladnie - dodac sol i pieprz wg uznania -dokladnie wymieszac - przelozyc do sloiczka i zalac dokaldnie oliwa * ja uzylam suszonej mieszanki apulijskiej peperoncino-czosnek-natka pietruszki / ostatnio dodaje ja do wszystkiego, no prawie wszystkiego / Nawet zdjecia nie zdazylam zrobic. Najlepiej przygotowac od razu potrojna porcje. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: pesto rosso 15.06.07, 22:56 Swietne, uwielbiam suszone pomidory. Kiedys w restauracji podano mi grzanki z pesto rosso. Baza byly suszone pomidory, papryka, oliwki, ser... Czy mozesz to odtworzyc per favore ? Tante grazie. W-M Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pesto rosso 16.06.07, 07:46 Dokladnie takie pesto z google'a mi nie wyskoczylo. Mozna he jednak zrobic samemu. Skladniki pesto / tzn. ich ilosc, sol itp. / i tak dobrze jest dobierac samemu. Suszone pomidory wiadomo. Papryka to byla prawdopodobnie papryka pieczona / w piekarniku lub opiekana na gazie, skorka sciagnieta /. Oliwki i tak sie zmiksuja / mozna przedtem posiekac /. Ser to prawdopodobnie parmiggiano reggiano lub pecorino / albo pol na pol, albo jak sie chce /. Do tego sol, pieprz i oliwa extravergine. Mozna dodac zabek czosnku i orzeszki piniowe. Nie powinno byc trudne. Sposob wykonania jak zwykle: mozdzierz lub mikser / "zyrafa" lub ten z dzbbankiem /. Po przelozeniu do sloika nalezy zawsze zalac oliwa. Przechowywac w lodowce / do tygodnia /. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Linn? 16.06.07, 12:04 Wiesz moze,ile "doniczek" bazylii potrzeba na to Twoje pesto? Wyglada super,chyba dzis je zrobie :-) Do tej pory kupowalam firmy "Zeta" Fernando di Luca. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Linn? 16.06.07, 14:46 Tego nie wiem. Zreszta zalezy: niektore moje sasiadki maja takie hodowle bazylii, ze wyszedlby duzy sloik. Ja niestety nie mam takich zdolnosci nad czym boleje. Kilka dni temu robilam na oko i mialam ze 30 listkow. Niestety wyszlo go bardzo malo. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: pesto rosso 16.06.07, 14:32 Dziekuje za wyjasnienia. To moje pesto rosso bylo bez czosnku, ale sprobuje tez zrobic z nim. Zwykle wszystkie pesto robie sama, uzywam najlepszych tj. swiezych skladnikow + oliwe extra vergine. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pesto rosso 16.06.07, 14:47 Mozesz zrobic bez. Zreszta czosnku w ogole, jesli juz, najlepiej jest dawac bardzo malo. 1 zabek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika zamrozić pesto...? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.07, 09:40 Może to będzie głupie pytanie, ale czy da sie jakoś przechowywać pesto np. zamrozić w słoiczku? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: zamrozić pesto...? 18.06.07, 11:20 W sloiczku nie wiem / nie mroze szkla /. Jesli zamrozic, to bez sera, ale i tak wiele traci. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: zamrozić pesto...? 18.06.07, 11:28 Ja bym się bała mrozić również ze względu na zawartość oliwy, która przy mrożeniu może wiele stracić na smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Jakiej firmy pesto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 15:29 Bardzo lubię pesto firmy "Made by myself". Palce lizać. Wyroby innych firm do pięt mu nie dorastają. :-] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mannia Re: Jakiej firmy pesto? IP: *.tvp.pl 18.06.07, 16:27 W ubiegłym roku mroziłam z serem i bez, pożniej odłupywałam po kawałeczku i wrzucałam na goracy makaron. Nie traciło smaku, było pyszne. U mnie na bazarku "dziadek bazyliowy" juz ma świeża bazylię. Powoli zaczynam sezon, nie kupuje w doniczkach bo jest mizerna, ale taka z ogrodu to jest to. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jakiej firmy pesto? 18.06.07, 16:51 Mozna robic tzw. zielone cegielki: www.coquinaria.it/ubb/ultimatebb.php?/topic/6/3993.html#000000 Potrzebna ilosc latwo sie odlamuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Jakiej firmy pesto? 19.06.07, 19:03 wlasnej roboty. czas przygotowania 5 minut a smakuje wybornie. m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eggplant Re: Jakiej firmy pesto? IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 20.06.07, 11:52 SACLA Odpowiedz Link Zgłoś