Dodaj do ulubionych

ziemniaki puree

IP: *.bna.bellsouth.net 20.06.03, 02:17
fajne sa, nie?
mozna tez zmienic kolor: zielony (dodac szpinak), czerwony(pomidory).
a w holandi robia gospot, czy jakos tak, :
gotuja ziemniaki z marchewka i cebula (nie lubie gotowanej cebuli :(()
, dodac mleko, maslo, utluc na miazge, ale wyrazniejsza niz nasze ziemniaki,
nie taka pulpa, i dodac galke muszkatalowa.

Smacznego!
Obserwuj wątek
    • Gość: volica Re: ziemniaki puree IP: *.bna.bellsouth.net 20.06.03, 02:24
      jeszcze raz ja. W usa mashed potatoes to taka bura bezksztalna breja (BBB), o
      smaku tego czym jest polana. nie polecam.

i porada:
      aby ziemniaki nie zszarzaly po dodaniu mleka, mleko powinno byc cieple.
      Jak ktos nie wiedzial oczywiscie.
      • aniutek Re: ziemniaki puree 20.06.03, 02:58
        Gość portalu: volica napisał(a):

> jeszcze raz ja. W usa mashed potatoes to taka bura bezksztalna breja (BBB), o
        > smaku tego czym jest polana. nie polecam.
        >
        > i porada:
        > aby ziemniaki nie zszarzaly po dodaniu mleka, mleko powinno byc cieple.
        > Jak ktos nie wiedzial oczywiscie.

heheheh zalezy kto je robi w tym USA :)
        ja robie ;P i sa pycha :)
        np tak
        do ugotowanych ziemniakow dodaje lyzke masla , troche mleka pieprz, sol i..... upieczony i wycisniety czosnek
        albo chrzan
        albo pesto (zielone sie robia)
        albo mase koperku
        albo wasabi - tez zielenieja
        albo skwarki z cebulka - wtedy juz bez masla i mleka
        • Gość: volica Re: ziemniaki puree IP: *.bna.bellsouth.net 20.06.03, 07:01
          bo ziemniaki z Idaho same w sobie zle nie sa!
          Chodzi mi o to jak je w restauracjach przyrzadzaja, nie jak ja sobie w domu
          zrobie :))
          • Gość: kaska Re: ziemniaki puree IP: *.tele2.pl 20.06.03, 12:08
            ja daje zimne mleko i nie szarzeja;-) A czasami zapiekam puree z serem i
            roznymi dodatkami polane smietana wymieszana z jajkiem, zeby zrobila sie
            zlocista skorka;-) Sama wole normalne puree ale moj facet uwielbia to
            zapiekane;-)
            A z marchewka taka papka o ktorej wspomiansz jest pyszna;-)
    • Gość: Roy Re: ziemniaki puree IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.06.03, 14:45
      Mój przepis na purer:
      1. Ugotować ziemniaki i dokładnie rozbić.
      2. Na paśle podsmażyć krótko szafran i dodać słodką śmietanę,
      3. zagotować śmietanę z masłem i szafranem,
      4. Dodać ziemniaki i mieszać (dobrze użyć miksera takiego do ubijania piany).
      Wszystko
      • silverstone Re: ziemniaki puree 20.06.03, 14:58
        To jedna z tych potraw do ktorych nie moge sie przekonac... Ziemniak moze byc
        utluczony, ale nie rozbabrany!!! Nie moge powiedziec, ze smak mi nie odpowiada -
        konsystencja mnie odrzuca przy okazji zaklejajac calkiem skutecznie.
        • Gość: kaska Re: ziemniaki puree IP: *.tele2.pl 20.06.03, 15:01
          silverstone napisała:

> To jedna z tych potraw do ktorych nie moge sie przekonac... Ziemniak moze byc
          > utluczony, ale nie rozbabrany!!! Nie moge powiedziec, ze smak mi nie
          odpowiada
          > -
          > konsystencja mnie odrzuca przy okazji zaklejajac calkiem skutecznie.

Szkpda,,,sprobuj przecisnac ziemniaki przez praske plus maslo i mleko i duuuzo
          szczypiorku. To naprawde jest dobre!
          • silverstone Re: ziemniaki puree 20.06.03, 15:03
            no to jest wlasnie ta klasyka ;) Ja juz wole mlode ziemniaczki, takie male z
            koperkiem... Albo stare odsmazane z patelni z duza iloscia ziol...

Gość portalu: kaska napisał(a):

> Szkpda,,,sprobuj przecisnac ziemniaki przez praske plus maslo i mleko i
            duuuzo
            > szczypiorku. To naprawde jest dobre!
            • Gość: Roy Re: ziemniaki puree IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.06.03, 16:28
              Też kiedyś nie lubiłem puree, ale kilka razy spróbowałem te z szafranem i
              padłem na kolana.
              Aha w Anglii na śniadanie (opcja do frytek) można dostać coś takiego co się
              nazywa bubble (nie jestem pewien pisowni), jest to puree z ziemniaków i
              kapusty. Podsmaża się to na patelni i idzie to na talerz z całym innym
              stuff'em, bardzo dobra rzecz.
              • silverstone Re: ziemniaki puree 20.06.03, 16:32
                o jeeeeeeeeeeezuuuu.... jezeli watroba moze dostac zawalu, to moja wlasnie
                dostala :)
                Nie wiem - byc moze kiedys sprobuje czegos takiego, co mnie przekona. Kiedys np
                nie znosilam krewetek i malz, az przyszedl dzien i wszystko sie zmienilo.
                Angielskie sniadania sa okropne tak nawiasem mowiac...

Gość portalu: Roy napisał(a):

> Też kiedyś nie lubiłem puree, ale kilka razy spróbowałem te z szafranem i
                > padłem na kolana.
                > Aha w Anglii na śniadanie (opcja do frytek) można dostać coś takiego co się
                > nazywa bubble (nie jestem pewien pisowni), jest to puree z ziemniaków i
                > kapusty. Podsmaża się to na patelni i idzie to na talerz z całym innym
                > stuff'em, bardzo dobra rzecz.
                • Gość: Roy Re: ziemniaki puree IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.06.03, 16:36
                  Każdy lubi coś innego, według mnie nie ma nic lepszego na śniadanie, gdy byłem
                  młodszy to jadłem trzy razy na tydzień takie zestawy (czasami nawet częściej) i
                  byłem bardzo zadowolony, obecnie muszę uważać, też mam problemy z wątrobą i
                  wagą.
              • Gość: millie Re: ziemniaki puree IP: *.lshtm.ac.uk 20.06.03, 16:33
                to jest 'bubble 'n squeak' od odglosy jaki wydaje przy smazeniu (bulgot i
                pisk):) nie wiem dokladnie jak sie to robi ale masz racje - glownie wczorajsze
                resztki - ziemniaki i kapusta odsmazone. Ale raczej to nie jest danie
                sniadaniowe?
                jak ktos zainteresowany (w co watpie - angielska kuchnia :-D!) to poszukam
                przepisu.
                • Gość: volica Re: ziemniaki puree IP: *.bna.bellsouth.net 21.06.03, 01:30
                  jak najbardziej!!!!
                  Sadzac po twoim IP masz najwieksze szanse by to znalesc :)
                  pzdr
                  • mufka Re: ziemniaki puree 21.06.03, 03:16
                    do ziemniakow puree, dodaje zmiazdzony czosnek, galke muszkatolowa, maslo,mleko
                    lub smietane, wbijam jajko i chwile miksuje mixerem na wysokich obrotach.
                    Jajko powoduje ze puree robi sie bardzo puszyste- wtedy zapiekam w piekarniku.
                    Po prostu pysznosc.
                    M:)
                  • Gość: millie bubble 'n squeak IP: *.lshtm.ac.uk 23.06.03, 15:01
                    no wiec jest to mieszanina wczorajszych resztek: ziemniaki puree (moga byc tez
                    cale i pokrojone/rozgniecione widelcem), gotowana kapusta plus sol, pieprz,
                    ewentualnie boczek w kostke, czosnek - mozna improwizowac. trzeba z tego
                    wczystkiego zrobic placek tak duzy jak patelnia, SMAZYC KONIECZNIE NA SMALCU
                    wiec jak ktos jest wrogiem smalcu to musi sobie zjesc cos innego ;-) Smazyc po
                    jednej stronie az zbrazowieje, potem przewrocic, dodac smalcu i znow do
                    zbrazowienia.
                    Uwaga - sama nigdy nie robilam, ale jadlam i nie najgorsze. Duzo pieprzu!
                    • Gość: volica Re: bubble 'n squeak IP: *.bna.bellsouth.net 23.06.03, 16:34
                      ten smalec mi nie podchodzi, sprobuje na czyms innym
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka