Dodaj do ulubionych

Jak sie robi MAKARON???

24.06.03, 19:25
No jak?

J.
Obserwuj wątek
    • masia27 Re: Jak sie robi MAKARON??? 24.06.03, 19:30
      najlepiej:
      jajka + mąka
      ewentualnie:
      woda + mąka

mieszasz, wyrabiasz do uzyskania zwartej konsystencji (w razie potrzeby dodając
      mąki lub wody), wałkujesz cienko i krojisz we wstązki (dwa ostatnie etapy można
      wykonać szybko za pomoca maszynki do makaronu)
      • silverstone Re: Jak sie robi MAKARON??? 24.06.03, 19:39
        a taki kokardkowy? albo taki baaaaaaaardzo szeroki? albo takie duze rurki?

masia27 napisała:

> najlepiej:
        > jajka + mąka
        > ewentualnie:
        > woda + mąka
        >
        > mieszasz, wyrabiasz do uzyskania zwartej konsystencji (w razie potrzeby
        dodając
        >
        > mąki lub wody), wałkujesz cienko i krojisz we wstązki (dwa ostatnie etapy
        można
        >
        > wykonać szybko za pomoca maszynki do makaronu)
        • Gość: Linn Re: Jak sie robi MAKARON??? IP: *.dialup.tiscali.it 25.06.03, 07:20
          Kokardek raczej nie zrobisz. Szeroki przy pomocy maszynki z korbka / takze
          recznie /. Rurki - maszynka typu do miesa z odpowiednia nakladka. Najwazniejsze
          miec z czego, czyli tzw. "semola di grano duro" / jajka nie potrzebne /. W
          Polsce podobno nazywacie to semolina.
          • Gość: sisi Re: Jak sie robi MAKARON??? IP: 195.117.68.* 25.06.03, 18:13
            ale gdzie w POLSCE można kupić semolinę ???? pozdr
            • silverstone ??? 25.06.03, 20:15
              a co to jest semolina?????

Gość portalu: sisi napisał(a):

> ale gdzie w POLSCE można kupić semolinę ???? pozdr
              • Gość: Linn Re: ??? IP: *.dialup.tiscali.it 26.06.03, 07:26
                W Polsce nazywacie ja semolnia, dla mnie to "semola". Jest to maka z pszenicy
                tzw. twardej / radze przywiezc korzystajac z najblizszych wojazy za granice /.
                Nie wiem, czy jest w Polsce dostepna. Najlepiej zapytac w sklepach, w ktorych
                kupuja Wlosi.
              • Gość: Roy Re: do Silverstone IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.06.03, 12:53
                Silverstone, po twojej ostatniej rekomendacji spagetii quatro formagii tak mnie
                napadło, że musiałem zrobić sobie sam w domu (chociaż jestem na diecie), jak
                postanowiłem tak zrobiłem, naszym polskim sposobem. Właściwie to nie quatro
                ale cinque, a więc:
                Polskie ementaler, mozzarella i lazur(innych nie ma u mnie na dole w sklepie),
                i oryginały - parmiggiano reggiano i pecorino romano(z zamrażarki). Na olivie
                z dodatkiem masła podsmażyłem zgnieciony ząbek czosnku(który po chwili
                wyjąłem), do tego słodka śmietana 18% i wszystkie sery, na koniec natka
                pietruszki. Przerobiłem to z moimi dwoma ulubionymi makaronami tj rigatoni i
                buccatini,- zdecydowanie rigatoni jest lepszy i najbardziej mi pasuje do
                wszystkich sosów.
                Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka