masia27 Re: Jak sie robi MAKARON??? 24.06.03, 19:30 najlepiej: jajka + mąka ewentualnie: woda + mąka mieszasz, wyrabiasz do uzyskania zwartej konsystencji (w razie potrzeby dodając mąki lub wody), wałkujesz cienko i krojisz we wstązki (dwa ostatnie etapy można wykonać szybko za pomoca maszynki do makaronu) Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone Re: Jak sie robi MAKARON??? 24.06.03, 19:39 a taki kokardkowy? albo taki baaaaaaaardzo szeroki? albo takie duze rurki? masia27 napisała: > najlepiej: > jajka + mąka > ewentualnie: > woda + mąka > > mieszasz, wyrabiasz do uzyskania zwartej konsystencji (w razie potrzeby dodając > > mąki lub wody), wałkujesz cienko i krojisz we wstązki (dwa ostatnie etapy można > > wykonać szybko za pomoca maszynki do makaronu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Jak sie robi MAKARON??? IP: *.dialup.tiscali.it 25.06.03, 07:20 Kokardek raczej nie zrobisz. Szeroki przy pomocy maszynki z korbka / takze recznie /. Rurki - maszynka typu do miesa z odpowiednia nakladka. Najwazniejsze miec z czego, czyli tzw. "semola di grano duro" / jajka nie potrzebne /. W Polsce podobno nazywacie to semolina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Jak sie robi MAKARON??? IP: 195.117.68.* 25.06.03, 18:13 ale gdzie w POLSCE można kupić semolinę ???? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone ??? 25.06.03, 20:15 a co to jest semolina????? Gość portalu: sisi napisał(a): > ale gdzie w POLSCE można kupić semolinę ???? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: ??? IP: *.dialup.tiscali.it 26.06.03, 07:26 W Polsce nazywacie ja semolnia, dla mnie to "semola". Jest to maka z pszenicy tzw. twardej / radze przywiezc korzystajac z najblizszych wojazy za granice /. Nie wiem, czy jest w Polsce dostepna. Najlepiej zapytac w sklepach, w ktorych kupuja Wlosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roy Re: do Silverstone IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.06.03, 12:53 Silverstone, po twojej ostatniej rekomendacji spagetii quatro formagii tak mnie napadło, że musiałem zrobić sobie sam w domu (chociaż jestem na diecie), jak postanowiłem tak zrobiłem, naszym polskim sposobem. Właściwie to nie quatro ale cinque, a więc: Polskie ementaler, mozzarella i lazur(innych nie ma u mnie na dole w sklepie), i oryginały - parmiggiano reggiano i pecorino romano(z zamrażarki). Na olivie z dodatkiem masła podsmażyłem zgnieciony ząbek czosnku(który po chwili wyjąłem), do tego słodka śmietana 18% i wszystkie sery, na koniec natka pietruszki. Przerobiłem to z moimi dwoma ulubionymi makaronami tj rigatoni i buccatini,- zdecydowanie rigatoni jest lepszy i najbardziej mi pasuje do wszystkich sosów. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś