eichhorn5 01.08.07, 13:41 Poradźcie proszę jak przyrządzićsos do strogonoffa, żeby był pyszny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gringo68 to proste 01.08.07, 15:23 Chyba niewiele gotujesz skoro nie wiesz, że sos w strogonoffie jest integralną częścią potrawy która powstaje w trakcie jej gotowania nie jako dodatek. I żaden fix ci tego nie zastapi. Pociętą w paseczki wołowinę podsmażasz na maśle z cebulką i delikatnie posypujesz mąką cały czas mieszając aby nie powstały grudki, dodajesz pokrojone pieczarki i podlewasz wodą. Zostawiasz na małym ogniu aby potrawa się powolutku dusiła ok. 1,5 godziny (osobiście wolę twardszą wołowinę niż rozłażącą się), pod koniec dodajesz przyprawy i potrawa razem z sosem gotowa... niektórzy rozprowadzają jeszcze wsosie śmietanę, ale to już kwestia gustu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: to proste IP: 85.112.196.* 01.08.07, 16:47 Można też dusić bez mąki a dopiero na końcu trochę sos zagęścić. W ten sposób unika sie przypalenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: to proste 02.08.07, 08:47 Gość portalu: Matylda napisał(a): > Można też dusić bez mąki a dopiero na końcu trochę sos zagęścić. W ten sposób > unika sie przypalenia. Można tak, chociaż moim zdaniem wtedy ryzyko zgrudkowania jest większe, zapomniałem napisać, że w czasie duszenia wskazane jest częste i regularne mieszanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m na pewno nie tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 16:54 nie wiem co gringo zna pod ta nazwa, ze stroganoffem nie ma to gwarantowanie nic wspolnego po pierwsze potrawe przyzadzamy z poledwicy wolowej pocietej na paseczki, ktora tylko obsmazamy i zdejmujemy z patelni. na koncu wrzucamy ja znowu do sosu i za minutke podajemy. sos: 1-2 posiekane cebulki dymki podduszamy na patelni, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. kiedy sie zarumienia i beda gotowe leci maly kieliszek koniaku. nastepnie oproszamy grzyby maka, na to woda, lub jeszcze lepiej bulion, ewentualnie lyzeczka- dwie koncentratu pomidorowego. sol pieprz, posiekany korniszon i lyzka musztardy. podprawiasz jeszcze cukrem w malej ilosci. ewentualnie jak lubisz dopraw smietana. we francuskim oryginale (taa, wiemy potrawa jest ruska, tym nie mniej we francji bardzo popularna, a ich kuchnie cenie zdecydowanie wyzej)nie ma czerwonego wina, ale wiele przepisow zaleca jego dodatek do bulionu badz wody. na koncu posypujesz sos lyzka drobniusienko posiekanej natki i do goracego wrzucasz usmazona wczesniej poledwice. czekasz minutke badz dwie i podajesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sto kobiet Re: na pewno nie tak IP: 66.241.143.* 01.08.07, 17:47 Glowny watek wyglada mi ta kryptoreklame kolejnego produktu pewnej firmy (osobiscie: bleeeeee). I podpisuje sie obiema rekoma pod postem Ani: stroganoff robi sie z poledwicy wolowej - szybko i malymi partiami podsmazanej (niektorzy pod koniec podpalaja patelnie z alkoholem, ale nie polecam niewprawionym. Tego sie nie dusi godzinami, bo mieso nie ma byc kruche tylko soczyste. Odpowiedz Link Zgłoś
elam1 ile ludzi tele wersji:) 02.08.07, 09:20 Ogórek zdecydowanie tak pokrojony w paseczki. Ale nie mam w swoim przepisie przecieru pomidorowego tylko musztardę, biały pieprz (żaden inny) - to ma być szary sos, z cebulką, mięskiem, pieczarkami się zgadzam, podlewany bulionem nie wodą, no i masełko, pietruszka zielona, trochę czosnku - ze śmietaną lub bez ja lubię ze śmietaną. Mam tak małymi porcjami smaży się miesko na maśle, przekłada do garnka i utrzymuje w cieple, potem smaży się cebulę z pieczarkami i podsypuje się to mąką, do garnką i dodajemy bulion, ogórki( ja mam kiszone, ale niem nic przeciwko korniszonom), czosnek, biały pieprz + troszkę musztardy, poddusić posypać pietruszką, no i śmietana. Nie szaleć z przyprawami, a już na pewno, żadne gotowe fix, czy mieszanki. Każda potrawa ma mieć swój smak, a jak je doprawimy np. wegetą - to wszystko smakuje tak samo - niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: na pewno nie tak 02.08.07, 08:52 Gość portalu: ania_m napisał(a): > nie wiem co gringo zna pod ta nazwa, ze stroganoffem nie ma to gwarantowanie ni > c > wspolnego > po pierwsze potrawe przyzadzamy z poledwicy wolowej pocietej na paseczki, ktora > tylko obsmazamy i zdejmujemy z patelni. na koncu wrzucamy ja znowu do sosu i za > minutke podajemy. > sos: > 1-2 posiekane cebulki dymki podduszamy na patelni, dodajemy pieczarki pokrojone > w plasterki. kiedy sie zarumienia i beda gotowe leci maly kieliszek koniaku. > nastepnie oproszamy grzyby maka, na to woda, lub jeszcze lepiej bulion, > ewentualnie lyzeczka- dwie koncentratu pomidorowego. sol pieprz, posiekany > korniszon i lyzka musztardy. podprawiasz jeszcze cukrem w malej ilosci. > ewentualnie jak lubisz dopraw smietana. we francuskim oryginale (taa, wiemy > potrawa jest ruska, tym nie mniej we francji bardzo popularna, a ich kuchnie > cenie zdecydowanie wyzej)nie ma czerwonego wina, ale wiele przepisow zaleca jeg > o > dodatek do bulionu badz wody. > na koncu posypujesz sos lyzka drobniusienko posiekanej natki i do goracego > wrzucasz usmazona wczesniej poledwice. czekasz minutke badz dwie i podajesz wersji strogonoffa jest tyle ilu kucharzy, a ja w przeciwieństwie do ciebie nie uzurpuję sobie prawa do monopolu na jedynie słuszną recepturę. prodałem po porstu wersję basic, najbardziej zbliżoną do otrodoksyjnej i napisałem, że przyprawy i dodatki można zastosowa wg uznania... idąc tokiem twojej argumentacji można przyjąć, że twój przepis to też nie strogonoff, tylko gulasz wołowy, bo ja np używam mięza zrazowego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re: na pewno nie tak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.07, 09:50 ilu kucharzy tyle byków w pisowni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m beef strogAnoff, nie strogOnoff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 10:05 en.wikipedia.org/wiki/Beef_Stroganoff Odpowiedz Link Zgłoś
elam1 Ja za swoje przepraszam 02.08.07, 10:10 Szczególnie ten w tytule. Staram się pisać właściwie, ale czasem jest jakaś literówka. Wynika to z pośpiechu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m nie masz za co :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 10:15 w sumie w polsce mowimy "strogonow" i kazdy wie o co chodzi. w koncu to forum "kuchnia", a nie "poprawna polszczyzna" i literowki maja prawo sie zdarzyc Odpowiedz Link Zgłoś