Dodaj do ulubionych

chleb z mąki orkiszowej pieczony w maszynie

09.08.07, 15:02
Mam pytanie-czy ktoś robił chleb z mąki orkiszowej w maszynie do
chleba?mam problem-chleb robię w/g przepisu więc powinien wyjść.ale
za każdym razem przylega do formy i nie można go łatwo
wyciągnąć.trzeba go wyciągać po kazwałku a foremkę ciężko póżniej
umyć.dlaczego tak się dzieje-wie ktoś?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: chleb z mąki orkiszowej pieczony w maszynie 09.08.07, 15:36
      Tylko z orkiszowym masz takie problemy? Ja pieklam, ale nie w
      maszynie / wyrabialam w maszynie /. Podaj przepis: bez niego to
      raczej trudno o ocene. Maka jest tylko orkiszowa?
      • juliaiga Re: chleb z mąki orkiszowej pieczony w maszynie 09.08.07, 15:59
        odpiszę Ci jutro w sprawie przepisu(dziś jestem u znajomych i nie
        mam przepisu przy sobie).Napiszę Ci te przepisy ponieważą one z
        książki Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi ale możesz nie mieć tej
        książki.
        chleb piekłam jeszcze z mąki owsianej(cały czas jest mowa o maszynie)
        i wychodzi kruchy,jest bardzo dużo okruchów i można go jeść
        pokrojonego w kawałkach do czegoś tak zagryzając.Ale żeby położyć na
        nim wędlinę to raczej nie.
        Mąka orkiszowa i najprawdopodobniej owsiana są bezglutenowe i
        stosuję program do wypieków bezglutenowych-program typu "szybki" w
        maszynie ale to nie daje rezultatu.
        • linn_linn Re: chleb z mąki orkiszowej pieczony w maszynie 09.08.07, 16:07
          Orkisz ma gluten: ma go mniej i jest on lepiej przyswajalny, ale go
          ma. Zreszta poczytaj tutaj:
          forum.celiakia.pl/topics20/maka-kukurydziana-vt1481.htm
          Ja swego czasu uzbieralam troche przepisow, ale znim je
          przetestowalam / orkisz musze kupowac w necie /, zaczelam piec w
          piekarniku. Programu bezglutenowego nie mam zreszta w maszynie.
          Zagladalas tutaj:
          domowe.forumer.pl/
          • linn_linn Re: chleb z mąki orkiszowej pieczony w maszynie 09.08.07, 16:08
            Owies tez ma gluten:
            www.food-info.net/pl/qa/qa-wi4.htm
            • juliaiga Re: chleb z mąki orkiszowej pieczony w maszynie 10.08.07, 17:14
              Ok.Tylko że ten chleb też piekłam na programie chleba bezglutenowego
              i wyszedł tak samo,to znaczy nie można go wyjąć.
              Mam dla Ciebie 2 przepisy.
              1)Chleb orkiszowy z elementami ziarna
              a)1.5 szklanki wody
              b)1.5 łyżeczki drożdży
              c)2 łyżki sproszkowanej soi
              d)2 łyżki oleju canola lub oliwy z oliwek
              e)2 łyżki miodu
              f)2 łyżki melasy
              g)1.5 łyżeczki soli
              h)3 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej z elementami ziarna
              Następnie maszynę ustawiamy na program "biały chleb"
              2)Chleb orkiszowy
              I tak samo do maszyny kolejno wsypujemy:
              a)1.5 szklanki wody
              b)1 i 1/3 lyżeczki drożdży
              c)2 łyżki mleka sojowego w proszku
              d)2 łyżki oleju canola lub oliwy z oliwek
              e)2 łyżeczki cukru
              f)1.5 łyżeczki soli
              g)2 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej z elementami ziarna
              h)2 szklanki białej mąki orkiszowej
              Maszynę ustawiamy na program "podstawowy"
              Przy pieczeniu tych 2 chlebów są takie zasady,że drożdże należ zaraz
              wsypać do wody a nie jak przy pieczeniu innego chleba dodać je na
              końcu i do odmierzania używamy sztućów w kuchni a nie miarki do
              maszyny.Mam jeszcze dla Ciebie jeden przepis na chleb bananowo-
              śliwkowy.
              • juliaiga Re: chleb z mąki orkiszowej pieczony w maszynie 10.08.07, 17:31
                3)Chleb bananowo-śliwkowy(piecze się go nie w maszynie tylko w
                piekarniku ale w maszynie można go wyrobić.Ja celowo go podaję bo
                wiem że Ty tak robisz)
                Należy przygotować:
                a)masło do formy
                b)1 szklanka mąki orkiszowej
                c)3/4 szklanki mąki owsianej
                d)2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
                e)1/2 łyżeczki soli
                f)5 łyżek zmiękczonego masła
                g)2/3 szklanki cukru
                h)1-2 łyżeczki startej skórki z cytryny
                i)1-2 jajka ubite
                j)1 szklanka utłuczonego banana
                k)3 dojrzałe śliwki pokrojone w kostkę
                l)1/2-1 szklanki orzechów włoskich połamanych na kawałki
                I teraz tak-piekarnik rozgrzać do 175 stopni.Obficie wysmarować
                masłem dwie formy o wymiarach 21*11*5 cm.
                w 1 misce zmieszać mąkę,proszek,sól.
                W 2 misce zmiksować masło,cukier i skórkę od cytryny na masę o
                kremowej konsystencji.Dodać ubity i utłuczony banani wymieszać.
                Suche składniki dosypywać do masy maślanej w 3 partiach za każdym
                razem dobrze mieszając.Na koniec wrzucić śliwki i orzechy
                włoskie.Wlać ciasto do form.Piec 40 minut.

Tego przepisu nie robiłam jeszcze bo nie mam piekarnika.Na razie
                będę kombinować z tą maszyną.
              • linn_linn Re: chleb z mąki orkiszowej pieczony w maszynie 10.08.07, 17:42
                Nie mozesz go wyjac dlatego, ze sie kruszy czy dlatego, ze przylepia
                sie do scianek? Jesli to drugie, moglabys dodatkowo wysmarowac oliwa
                wiaderko / albo chociaz wlewac oliwe po scuankach /: podbno pomaga.
                Mnie nigdy sie nie zdarzylo, zeby chleb przywieral.
                • juliaiga Re: chleb z mąki orkiszowej pieczony w maszynie 13.08.07, 14:33
                  Dlatego że przylepia się do ścianek.Zrobię tak-do ciasta dam więcej
                  oliwy i póżniej będę wlewała oliwę po ściankach.
                  A wiesz-tak odbiegając od tematu-wczoraj zrobiłam pyszne kotlety
                  mielone.Robiłam je drugi raz w życiu(pierwsze wyszły straszne).A te
                  wczoraj były dobre bo dałam dużo przypraw.A Ty gotujesz też czy na
                  razie koncentrujesz się na chlebie i chcesz opanować jakby tą
                  działkę tak sobie porządkujesz?A możesz mi napisać przepis na chleb
                  który Ty robisz?
                  • linn_linn Re: chleb z mąki orkiszowej pieczony w maszynie 13.08.07, 16:08
                    Ja wlasciwie od roku robie focaccie. Np. taka
                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,42061549,42124882,0,2.html?v=2
                    albo taka
                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58013111,58013111,0,2.html?v=2
                    W maszynie nie pieke od dawna. A gotowac, gotuje,, jakzeby inaczej.
                    Z tym ze u mnie panuje kuchnia wloska: do polskiej albo nie mam
                    skladnikow, albo ja uwazam za zbyt pracochlonna.
                    • juliaiga Re: chleb z mąki orkiszowej pieczony w maszynie 18.08.07, 08:10
                      A można zrobić focaccie z mąki owsianej i orkiszowej?Bo widzisz ja
                      jestem na diecie zgodnej z grupą krwi i nie mogę jeść mąki z pszenicy
                      (wyjątek to orkisz).Pszenicę durum też muszę sprawdzić.A jeśli nie
                      to mama zrobi bo ona to już piecze wszystko:),wszystkie kuchnie.
                      A jak robisz spagetti,to znaczy chodzi mi o sos-znasz jakiś przepis
                      który nie zawierałby sosu pomidorowego,boczku i szynki?Jeśli masz to
                      bardzo Cię o niego proszę.Mogę Ci się odwdzięczyć przepisem na
                      naleśniki z mąki ryżowej i orkiszowej.A może chcesz jakieś inne
                      przepisy?
                      • linn_linn Re: chleb z mąki orkiszowej pieczony w maszynie 18.08.07, 08:16
                        Na temat diety nie wypowiadam sie. Moze tylko to, ze jest kompletna
                        bzdura. :))
                        Sosow jest mnostwo: takiego nigdy nie robilam, a makaron jem 5 razy
                        tygodniu. Znasz tylko jeden sos? Wierzyc mi sie nie chce. Wkleje cos
                        po powrocie, ale z wklejeniem mam zwykle problem / albo sa po
                        wlosku, albo robie na tzw. oko i nie mam w formie gotowego
                        przepisu /. Bez skaldnikow jakie podalas sa: np. z cukinia, z
                        grzybami, z brokulami.
                        Za przepisy dziekuje: u mnie jest problem z wykorzystaniem ich /
                        zycia mi nie straczy, a o kaloriach nie wspomne /.
                        • juliaiga Re: chleb z mąki orkiszowej pieczony w maszynie 18.08.07, 15:14
                          Co do opini o mojej diecie pragnę Cię poinformować-że się nie
                          obrażam:)).A co do sosów-super.Nie musisz pisać z dokładną miarą
                          wszystkiego,naprawdę.Poprostu w przybliżeniu składniki to będzie
                          dobrze.A masz jakiś przepis na sos z grzybami shitake?Ty to sobie
                          pewnie dobre jedzenie robisz,takie jedzenie mało spotykane.Ja to
                          zastępuję niektóre składniki innymi.Np.makaron ten zwykły ze
                          sklepu,pszenny makaronem ryżowym lub orkiszowym.Dlatego mam w domu
                          makaron ryżowy spagetti.Mam też kolanka orkiszowe no i mogę jeść
                          oprócz tych dwóch makaronów jeszcze każdy ale bezglutenowy.Tylko
                          właśnie nie mam do nich sosów do spagetti i za sosy będę Ci naprawdę
                          bardzo wdzięczna.A teraz taki temat-ser mozarella jest włoski?
                          Mozarellę można kupić w Lidlu albo w Carrfourze.I do czego można
                          stosować ten ser?Jeśli nie jest włoski to przepraszam za pytanie.
                          • linn_linn Re: chleb z mąki orkiszowej pieczony w maszynie 18.08.07, 15:47
                            Mam nadzieje :))
                            Po prostu rano nie mialam czasu na wstukanie czegokolwiek.
                            Wklejam:
                            Makaron z brokulami / 4-5 porcji /
                            500 g makaronu typu “orecchiette” / penne, swiderki, spaghetti /
                            500 g brokulow / moze byc wiecej /
                            4 lyzki oliwy extravergine
                            4 zabki siekanego czosnku
                            100 g tartego sera pecorino / grana padano /
                            pieprz
                            - brokuly podzielic na tzw. rozyczki i ugotowac na parze
                            - na patelni rozgrzac oliwe, dodac siekany czosnek, a po 2
                            minutach – ugotowane brokuly
                            - wymieszac, po chwili dodac ugotowany makaron, doprawic
                            pieprzem, wymieszac, posypac serem, wymieszac i podawac od razu
                            Do oliwy i czosnku mozna na chwile wrzucic peperoncino / w calosci,
                            nie w proszku /, ktory potem nalezy usunac.
                            Mozna tez dodac kilka filetow “anchois” lub nieco pasty sardelowej,
                            ale wtedy nie posypujemy serem.
                            Ja najczesciej robie ekspressowo: oliwa, czosnek, a brokuly wrzucam
                            do gotujacego sie makaronu. Odcedzam makaron razem z brokulami /
                            nalezy je wrzucic pozniej niz makaron, ale tak, aby zdazyly sie
                            ugotowac / i dodaje do oliwy z czosnkiem. Posypuje serem Grana
                            Padano, ale dlatego, ze to moj ulubiony ser.
                            Jesli bedziecie we wloskiej restauracji zima lub wiosna, zanim
                            zamowicie makaron z brokulami, sprawdzcie, czy w menù
                            sa “orecchiette con cime di rapa”. “Cime di rapa” sa podobne do
                            brokulow w smaku / Wlosi twierdza, ze lepsze /, choc wygladaja
                            zupelnie inaczej. Kupuje sie je w peczkach, a do makaronu dodaje sie
                            tylko czubki / wlasciwie wiekszosc wiazki sie wyrzuca /. Klasyczne
                            brokuly to wlasnie “cime di rapa”, wiec szkoda byloby na nie nie
                            zwrocic uwagi. Ja lubie je, choc przyznam, ze brokuly podobne do
                            kalafiorow maja ogromna zalete: jest ich duzo!
                            Makaron ze szparagami i ricotta / 4 x 320 kalorii /
                            300 g makaronu krotkiego / penne, swiderki itp. / - 600 g szparagow –
                            60 g ricotty – 20 g startego sera parmigiano – sol
                            - szparagi umyc, odlamac twarde koncowki / obrac, jesli jest
                            to konieczne /, odciac czubki / zostawic do risotta /, pokroic na
                            kawalki i ugotowac w osolonej wodzie / okolo 15-18 minut /
                            - odcedzic szparagi, zmiksowac z ricotta i szczypta soli
                            - polaczyc z makaronem i posypac serem
                            - mozna uzyc takze czubkow szparagowych, ale nalezy wrzucic je
                            do wody po 10 minutach / oddzielic od reszty przed miksowanie i
                            zostawic do ozdoby /
                            Wiekszosc mam jednak po wlosku.
                            Z shitake nigdy nie robilam.
                          • linn_linn Re: mozzarella 18.08.07, 15:49
                            Wejdz do galerii potraw i wstuakj mozzarella: jest tam mnostwo
                            przepisow. Ja najczesciej jadam zamiast wedliny: do pieczywa i
                            surowki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka