marghot 13.08.07, 07:52 Ogarnęła mnie hcyba jakaś niemoc ;) i za nic nie mogę sobie dopasować w głowie smaków. Chciałabym wykorzystać szynkę parmeńską do jakiegoś dania na ciepło: makaron - jaki, z czym lub risotto. Poratujcie proszę propozycjami :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re:Saltimbocca 13.08.07, 09:04 4 eskalopki cielęce, 4 plasterki szynki parmeńskiej, 4 liście szałwii, sól, pieprz, 12,5 g masła dobrej jakości, 50 ml białego, wytrawnego wina, do dekoracji świeża szałwia. Eskalopki "rozklepujemy" ręką formując z nich jednakowe kształty, na kazdy kładziemy plaster szynki i szałwii. Zwijamy eskalopki i spinamy je specjalnymi igłami bądź wykałaczkami.Wykałaczka ma się znajdować wzdłuż brzegu rolady, któą dorawiamy solą i białym pieprzem. Topimy masło na patelni i smażymy "rolady" na masle aż do uzyskania ze wszystkich stron brązowego koloru. Dolewamy wino i dusimy około minuty, następnie przykrywamy patelnię i nadal dusimy na małym ogniu około kwadransa aż eskalopki staną sie miękkie, od czasu do czasu obracając je. Do masła można dodać oliwę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Mam szynkę, nie mam pomysłu IP: *.for.connect.net.au 13.08.07, 10:23 ja pamietam, robilam (bo przedtem jadlam i mi smakowalo) tagiatelle, zdaje sie z szynka parmenska marchwia i cukinia e ostatnie "zgolone" wdluz obierakiem do ziemniakow - wyszly dlugasne cienkie wstazki-przesmazylam to na wczesniej zesmazoych kawalkach szynki parmenskiej- na oliwie oczywiscie, sol i pieprz- i zdaje sie , troche bazylii czosnek byl ;) na poczatku byla to improwizacja zainspirowana daniem, ktore jadlam na proszonej kolacji (musialo mi bardzo smakowac, w przeciwnym razie nigdy bym sie tak nie wysilala ;) - kuchnia wloska jest mi znana dosc fragmentarycznie Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f a moze pozawijaj w nia co tam masz z 13.08.07, 11:06 suszonych owocow i swiezych twardych i do pieca. Wychodzi pyszniej niz z boczkiem zawijance;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: Mam szynkę, nie mam pomysłu 13.08.07, 14:26 albo owinąć nią małe ziemniaczki i do pieca Odpowiedz Link Zgłoś