IP: *.tele2.pl 30.06.03, 16:13
wlasnie przeczytalam na portalu GW o stowarzyszeniu milosnikow czosnku;-)
Uwielbiam czosnek, wiec ich rozumiem. A wy?
Obserwuj wątek
    • lupus.lupus Re: czosnek 30.06.03, 16:36
      Ja również : ) Darze czosnek wielką estymą ,no może poza chwilami kiedy muszę
      myć wyciskacz ( strasznie tego nie lubię ).Czosnek jest darem niebios !
      • Gość: bruno Re: czosnek IP: 217.11.133.* 01.07.03, 10:38
        Starą szczoteczką do zębów - idzie błyskawicznie.
    • inika Re: czosnek 01.07.03, 10:11
      Uwielbiam! szczególnie taki lekko podpieczony na oliwie, wydziela niesamowity
      zapach. Doskonały jest też czosnek z grilla, taki pieczony w łupinkach.
      Ostatnio zaczęłam taki robić w prodiżu (z braku okazji do grilla, sądzę, że w
      piekarniku też wyszedłby. Idealny do rozsmarowania na podpieczonej kawiorce.
    • Gość: bruno Re: czosnek IP: 217.11.133.* 01.07.03, 10:37
      Ja czosnek, to choćby z miodem :)
      Już są młodziutkie główki, soczyste i aromatyczne. Sałata z nim, to rozkosz.
      Często robię sałatę-śmieciuchę, do której wrzucam wszelkie dostępne warzywa,
      zalewam je winegretem (czosnkowym) i dodaję jeszcze ząbki pieczonego.
    • kago Re: czosnek 01.07.03, 10:56
      Jadlam kiedys zupe czosnkowa chyba w Mragowie (albo okolicach). Byla pyyycha,
      z grzankami i zoltym serem. Moze ktos z was zna przepis na taki nibyrosolek
      czosnkowy?
      Pozdrawiam.
      • Gość: bruno Re: czosnek IP: 217.11.133.* 01.07.03, 11:58
        Prostsze od jajecznicy.
        Do rosołu (to może być bulion winiar, czy inne takie) wrzucasz sporo czosnku i
        gotujesz do miękkości, a potem przecierasz ząbki na miazgę (albo wyjmujesz, jak
        kto woli). Zasypujesz startym serem, a ja dokładam jeszcze żółtko i już.
        • Gość: Gal Re: czosnek IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.07.03, 12:08
          Żółtko koniecznie (już na talerzu). I jeszcze warto wcisnąć dwa-trzy ząbki
          świeżego czosnku do gara tuż przed podaniem. Serwować z grzankami (w kostkach)
          zrobionymi na patelni, na oliwie a nie "suchymi" z piekarnika bo się za szybko
          rozciapiają i zero efektu.
          Pzdr.
          Gal
          • Gość: bruno Re: czosnek IP: 217.11.133.* 01.07.03, 14:21
            znasz się na rzeczy :)))
            z tym, że do zup to wolę grzanki robione na maśle, ale potrzebny jest pieroński
            refleks, żeby masło nie zbrązowiało, a grzanki się nie popaliły. Żółtko
            konieczne! Dodaję też trochę ziół - najchętniej małą gałązkę tymianku do
            każdego talerza.
            • Gość: Gal Re: czosnek IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.07.03, 15:40
              Gość portalu: bruno napisał(a):

> Dodaję też trochę ziół - najchętniej małą gałązkę tymianku do
              > każdego talerza.

Czosnkową polubiłem na Słowacji. Najlepszą podają "U Trzech Apostołów" w
              Keżmarku- bomba.
              A z tymiankiem nigdy nie jadłem - spróbuję.Dzięki.

Pzdr.
              Gal
              • Gość: kago Re: czosnek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.03, 14:41
                Dzieki za informacje. Zrobie rosolek, precz z fixami i duuuzo czosnku ;)))))
                Pozdrawiam.
    • marghe_72 Re: czosnek 01.07.03, 11:15
      Dołączam do wielbicieli:-)

Marghe
      • Gość: kaska Re: czosnek pieczony IP: *.tele2.pl 01.07.03, 14:11
        ....jest super! W srodku miekki, lupka twardawa, jak bob troszke. W rest
        korsykanskiej dodaja taki do frytek, a ja ostatnio pieklam ziemniaki i
        wrzucilam cala glowke podzielona na zabki wlasnie nie obrane z lupy. Super!;-)
    • Gość: Ania Re: czosnek IP: *.euv 01.07.03, 14:25
      Nie nawidze czosnku!
      Nie potrafie zrozumiec ludzi, ktorzy potrafia nim sie zajadac!!
      A ten wstretny zapach z ust!! Ochyda!!
      • Gość: Gal Re: czosnek IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.07.03, 15:36
        Gość portalu: Ania napisał(a):

> Nie nawidze czosnku!
        > Nie potrafie zrozumiec ludzi, ktorzy potrafia nim sie zajadac!!
        > A ten wstretny zapach z ust!! Ochyda!!

Czosnek budzi emocje:)))
        Mało kto lubi zapach czosnku (szczególnkie od kogoś innego), ale smak... to
        całkiem co innego.
        W dzieciństwie NIENAWIDZIŁEM czosnku (tak do 15 roku życia). Któregoś dnia
        chodzę po kuchni i nie wiem czego chcę; jeść mi się nie chce, pić mi się nie
        chce... Otwieram szufladę - a tu główka czosnku...nieee, niemożliwe.
        Zjadłem całą główkę, ząbek po ząbku z kawałkiem chleba:)))
        I się zaczęło.
        • the_ladybird Re: czosnek 01.07.03, 15:56
          Gość portalu: Gal napisał(a):
          > I się zaczęło.

:))))

ja sobie życia bez czosnku nie wyobrażam :)))
          • Gość: GOGO Re: czosnek IP: siec:* / 192.168.1.* 01.07.03, 16:31
            Uwielbiam czosnek pod kazda postacia.Jest bardzo zdrowy.Nadaje sie do zup ,w
            sosie,do kazdego rodzaju miesa.
      • Gość: ursi Re: czosnek IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.03, 12:31
        Gość portalu: Ania napisał(a):

> Nie nawidze czosnku!
        > Nie potrafie zrozumiec ludzi, ktorzy potrafia nim sie zajadac!!
        > A ten wstretny zapach z ust!! Ochyda!!
        A ja nie potrafię zrozumieć ludzi, którzy nie lubią czosnku, ale na świecie
        jest miejsce dla jednych i drugich.
    • Gość: mika 49 Re: czosnek IP: *.icpnet.pl 01.07.03, 17:38
      Uwielbiam a zwlaszcza matyjasy w sosie czosnkowym.Tyle ile śledzi tyle czosnku
      sos 1:1 majonez z gęstą śmietaną (żadne pirprze ani sól )Musi trochę postać w
      lodówce najlepiej przez noc.Smacznego
      • petelka Re: czosnek-pytanie do mika 49 02.07.03, 12:56
        Gość portalu: mika 49 napisał(a):

Tyle ile śledzi tyle czosnku

*** wagowo (np. 20 dkg śledzi/20 dkg czosnku) czy liczbowo (np. 2 filety/2
        ząbki)?
        Brzmi apetycznie, chętnie bym spróbowała.:)
        • Gość: mika 49 Re: czosnek-odpowiedż dla petelki IP: *.icpnet.pl 02.07.03, 17:22
          ilość platów = ilość ząbkow czwkam na opinie mika
    • algirdas Re: czosnek 02.07.03, 10:53
      Witam wszystkich P.T. Miłośników Czosnku,
      Może ktoś wie jak się robi kiszony czosnek. Jadłem takowy w Moskwie gdzie jest
      bardzo popularny i można go kupić na każdym bazarze. Usiłowałem go zrobić
      samodzielnie kisząc tak jak ogórki, ale to nie było to. Może wśród Was znajdzie
      się osoba, która kiedyś takie rzeczy robiła bądź robi.
      Już parę razy zakładałem na tym forum wątek na ten temat, ale jak do tej pory
      przepisu takiego nie zauważyłem.

Pagarbiai
      Algirdas
      • staua Re: czosnek 03.07.03, 01:38
        Wiesz co, moja Babcia wie, bo pochodzi z Bialorusi. Ja tez go uwielbiam! Jak
        mozesz poczekac kilka dni, to zadzwonie do niej i sprobuje wydobyc w miare
        dokladny przepis (babcia mieszka w Polsce a ja w USA, dlatego musze czekac do
        weekendu, bo musze dzwonic do niej w srodku dnia, a nie chce z pracy)
        • algirdas Re: czosnek 03.07.03, 10:10
          staua napisała:

> Wiesz co, moja Babcia wie, bo pochodzi z Bialorusi. Ja tez go uwielbiam! Jak
          > mozesz poczekac kilka dni, to zadzwonie do niej i sprobuje wydobyc w miare
          > dokladny przepis (babcia mieszka w Polsce a ja w USA, dlatego musze czekac do
          > weekendu, bo musze dzwonic do niej w srodku dnia, a nie chce z pracy)

Wspaniale, czekam.
          A swoja drogą to ciekawe, ze tytularny Litwin czeka na list z Ameryki z
          rosyjskim przepisem od pochodzącej z białorusi Pani, co mieszka w Polsce.
          Alez globalizacja.

Algirdas
    • Gość: Bas Re: czosnek IP: *.uz.zgora.pl 02.07.03, 13:26
      W Hiszpanii jadłam pyszną zupę czosnkową na zimno. Przetarty czosnek i
      przetarte migdały (zupka ma kolor biały prawie jak mleko, nie jest bynajmniej
      słodka, tylko dość ostra), a w tym pływają połówki winogron bez pestek.
      • Gość: mad Re: czosnek IP: *.acn.waw.pl 03.07.03, 12:25
        To o czym piszesz to ajo blanco, pyszny chłodnik, przepisów jest sporo w sieci,
        kiedyś Makłowicz podawał w sieci, potrzebna jeszcze jest słodka bułka i oliwa.
        Mniam mniam.
      • hania_76 Re: czosnek 03.07.03, 12:39
        Gość portalu: Bas napisał(a):

> W Hiszpanii jadłam pyszną zupę czosnkową na zimno. Przetarty czosnek i
        > przetarte migdały (zupka ma kolor biały prawie jak mleko, nie jest bynajmniej
        > słodka, tylko dość ostra), a w tym pływają połówki winogron bez pestek.

Ha, jadłam to tylko w wersji gorącej i bez winogron w hiszpańskiej knajpce w
        Pradze. Wtedy był trzaskający mróz, a ta zupa rozmrażała od czubków palców po
        końcówki włosów :-)
    • hania_76 Re: czosnek 02.07.03, 17:28
      Gość portalu: kaska napisał(a):

> wlasnie przeczytalam na portalu GW o stowarzyszeniu milosnikow czosnku;-)
      > Uwielbiam czosnek, wiec ich rozumiem. A wy?

Oj, ja też. Czosnek jest w ścisłej czołówce najczęściej używanych przeze mnie
      przypraw. Soli używam w ilościach minimalnych, ale czosnku mnóstwo. Na
      szczęście mam w domu drugiego amatora czosnku, więc sobie nawzajem zionięciem
      nie przeszkadzamy :-)
    • Gość: smilla Re: czosnek IP: *.sloneczny.pl / 10.102.17.* 02.07.03, 18:15
      uwielbiam czosnek jako przyprawę do potraw (byle nie przesadzać, żadnych zup
      czosnkowych), ale ten zapach, który potem wydziela skóra... o matko! nie do
      zniesienia.
      • Gość: aniutek Re: czosnek IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 03.07.03, 04:38
        czosnek jest pycha ::)))
        do ryb, do klrewetek , do salat wszelakich
        a probowalisce cos takiego: usmazyc frytki ( zadnetam mrozone, musza byc wlasnorecznie krojone) rozgniesc kilka zabkow czosnku z sola, dodac duzo koperku, w duzej misce wymieszac z goracymi frytkami - niebo w gebie, a to tylko kartofle
        pieke tez cala glowke czosnku i wyciskam do ziemniakow puree + koperek + smietana, rez dobre szczegolnie do pieczonego schabu.
        ech czosnek rulez,
        pozdrawiam
        aniutek
        • Gość: kago Re: czosnek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.03, 14:55
          hmmm, te fryty musza byc pycha... troche sie obawiam koperku, ale moze w
          polaczniu bedzie dobre.
          Znacie jakies inne smakowitosci z czosnkiem?

Pozdrawiam :)
    • bergo1 Re: czosnek 03.07.03, 12:07
      Tez uwielbiam czosnek!! Pod wszelkimi postaciami: sosu czosnkowego, przyprawy do mies, salatek itd.. a swiezy chlebus posmarowany maselkiem czosnkowym? pycha!!
      Czesto w ramach przekaski zajadam wlasnie kromki chleba posmarowane maselkiem, na to kupa wycisnietego czosnku, troszku soli i pomidorek.
      Po za tym wszelkie owoce morza sa dla mnie do przelkniecia tylko kiedy sa podane z czosnkiem. Pracowalam kiedyc w hotelu przez wakacje, gdzie szef kuchni robil pyszny sos czosnkowy!! Uwielbialam go, dodawalam go do wszystkich niemal potraw.
      MOje dwie ulubione prystawki w tym hotelu to bylo:
      - owoce morza - malze, krwewtki, odwloki itd z salatka pekinska, polane sosem czosnkowym plus grzaneczki
      - same krewetki zmikoswane z sosem czosnkowym - tym to sie o dziwo zajadalam :)

Moj maz uwielbia jeszcze taka salatke, ktora my poprsotu zwyczajnie nazywamy PASTA SALAT - ugotowany makaron - swiderki, smietana, trochu majonezu, sol, pieprz, krewetki, odwloki rakow bodajze, kupa czosnku plus koperek. - serwowane na zimno oczywisie w kilka godzin po przyrzadzeniu :)

o czosnku moglabym tak nawijac i nawijac....najlepsze dla mnie lekarstwo w poczoatkowym staduim przeziebienia. W akademiku mieszkalam z dziewczyna, ktora nie nawidzila czosnku, biedna byla jak zaczynalam chorowac :) Juz czasami, chcac dac jej pozyc polykalam cale glowki bez ich krojenia - tyle ze wowczas bez owych rozkoszy smakowych :((
    • ksywa Re: czosnek 03.07.03, 14:34
      Przeczytałam kiedyś takie zdanie: "Jak ktoś lubi czosnek, to nie dodaje go
      tylko do ciast i kompotów";-)))
    • Gość: Gal Re: czosnek IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.07.03, 15:18
      A i jeszcze sałatka z żółtego sera (najlepiej emmentaler lub podobny), ananasa
      majonezu i czosnku :))
      Brzmi dziwnie? Ale jak smakuje!!!

Ser w chińską słomkę, ananas w kostkę (pół na pół), dodać czosnek (ile kto
      lubi)przeciśnięty przez praskę, można trochę pieprzu, wymieszać. Dodać parę
      łyżek majonezu, wymieszać, odstawić na pół godziny żeby się przegryzło.

Pzdr.
      Gal
    • Gość: cija Re: czosnek IP: *.kraksystem.pl / 192.168.1.* 03.07.03, 16:38
      Lubię czosnek, nie bardzo mogę go jeść (sa tacy ułomni), ale po przeczytaniu
      tylu ciekawych i ciepłych wypowiedzi idę do kuchni gotować jakieś pyszności, bo
      zrobiłam sie potwornie głodna!
    • Gość: krucjata Re: czosnek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.03, 13:26
      Tylko tyle z czosnku??? Rzuccie jeszce cus!!!
      • Gość: bruno Re: czosnek IP: 217.11.133.* 07.07.03, 13:46
        25 dag czosnku
        0,25 l. spirytusu
        Przeciśnięty czosnek zalać spirytusem, odstawić na 2 tygodnie. Potem przecedzić
        i wlać do jakiejś poręcznej butelczyny (najlepiej z kroplomierzem).
        Pić z wodą 3 x dziennie przez 13 dni, zwiększając dawkę o 1 kroplę, a od 14
        dnia zmniejszając.
        Najlepsza szczepionka na wszelkie zimowe przeziębienia, grypy, a moje drugie
        pół orzekło, że od tego schudło.
        • Gość: krucjata Re: czosnek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.03, 16:22
          Oooo! Hihihi, to i wypic cos z czosneczkiem mozna... ;)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka