magdalenka77 21.08.07, 00:04 Czy wiecie może, jaka jest różnica między powyższymi? Od dawna mnie to nurtuje... Z góry dziękuję za wszytskie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: g Re: Mąka z pełnego przemiału a pełnoziarnista a r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 05:04 różnica żadna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinka Re: Mąka z pełnego przemiału a pełnoziarnista a r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 22:54 oczywiście róznica jest ogromna. z pełnego przemiału to taka z ktorej jest robiony biały chleb itp. jest ona pozbawiona bardzo waznych dla naszego organizmu skladników. nie chce sie tu madrowac;) jakich , bo dokladnie nie jestem w stanie ich wymienic natomiast jezeli chcesz byc zdrowa to stanowczo przejdz na produkty z maki razowej. a pełnoziarnisty to chyba moze byc np. chleb zrobiony z maki razowej i z dodoatkiem roznego rodzaju ziarenek np słonecznika otrąb pszennych, ale tez nie jestem tak na 100 % pewna. natomiast bardzo wazne jest ze dzieci do ok. 12 roku zycia nie powinny jadac maki razowej , bo maja za delikatne żołądeczki;) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolka Re: Mąka z pełnego przemiału a pełnoziarnista a r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 12:28 Malinko, co Ty wymyślasz? Pełny przemiał to ziarno przemielone z osłonkami, pełnoziarnista to z dodatkiem takich ziaren zboża.Razowe to "raz" odsiewane.Im więcej razy odsiewana mąka tym bielsza.A dzieci od wieków jadały ciemne pieczywo i nie kłuło ich delikatnych żołądeczków. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Mąka z pełnego przemiału a pełnoziarnista a r 22.08.07, 16:34 Razowa to raz przemielona - tak ja to słyszałem na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinka Re: Mąka z pełnego przemiału a pełnoziarnista a r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 23:19 no cóż chyba się troszke pomyliłam co do tej maki z pełnego przemialu. zajrzalam teraz troche w googlach i cos chyba inaczej jest z ta maka;)wiec nie bierz pod uwage mojej wypowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Mąka z pełnego przemiału a pełnoziarnista a r IP: 85.112.196.* 22.08.07, 12:47 No, nawet nie "troszkę". Zrobiłaś prawdziwą rewolucję :) ja z kolei zastanawiałam sie co to jest mąka razowa i wreszcie wiem, to proste ale słowo daję, że sama bym na to nie wpadla. Już raczej myślalam, że razowa to żytnia. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Mąka z pełnego przemiału a pełnoziarnista a r 22.08.07, 13:51 Razowa moze byc i pszanne, i zytnia, i orkiszowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Mąka z pełnego przemiału a pełnoziarnista a r IP: 85.112.196.* 22.08.07, 20:04 Teraz juz wiem ale ja myślałam, że razowa to znaczy z żyta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza mąka razowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.14, 16:28 mąka razowa to taka która wg. polskiej normy ma typ przemiału 2000, to z kolei oznacza że musi mieć minimum 2000 g popiołu na 100 kg produktu (mąki). Taką ilość popiołu (czyli składników mineralnych) można uzyskać przemielając w młynie praktycznie "całe ziarno" Polega to na przepuszczeniu przez walce w młynie całego ziarna jedynie oczyszczonego z odpadów typu plewy, kamienie, słoma itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: mąka razowa IP: *.fbx.proxad.net 05.08.14, 17:18 Skoro Zuza wydobyla temat sprzed siedmiu lat, to dodam przy okazji, ze na Zachodzie bardzo zwraca sie uwage, ze jesli chcemy jesc make czy pieczywa z maki pelnoziarnistej, to w tym wypadku zdecydowanie lepiej stawiac na bio, poniewaz z ziaren nie zdejmuje sie oslonek. To onacza, ze jest na nich wszystko czym pryskano pola, slowem: nic dobrego dla nas. Ziarna nikt nie myje przed zmieleniem. I jeszcze osobiste doswiadczenie: jesli uda mi sie kupic prawdziwy chleb pelnoziarnisty bio (kilogram 12 zl w Niemczech - ha), to u mnie nastepuje magia: po zjedzieniu jednej lub dwoch kromek czuje sie syta przez wiele godzin, a moj organizm szaleje ze szczescia (duzy wyrzut dopaminy i serotoniny), nigdy sie tak nie zachowuje po normalnym pieczywie, bagietkach, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwiec.zlosliwiec Re: mąka razowa 05.08.14, 18:04 > I jeszcze osobiste doswiadczenie: jesli uda mi sie kupic prawdziwy chleb pelnoz > iarnisty bio (kilogram 12 zl w Niemczech - ha), to u mnie nastepuje mag > ia: po zjedzieniu jednej lub dwoch kromek czuje sie syta przez wiele godzin, Nic dziwnego, skoro zoladek sie zapcha nieprzyswajalnym blonnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: mąka razowa IP: *.fbx.proxad.net 05.08.14, 19:49 OK, jednak po zwyklym polskim "razowcu" czy "pelnoziarnistym" tak NIE mam, chociaz tez lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Niemcy maja swietny chleb 06.08.14, 07:44 wiem, bo sama kupuje w piekarni bio Hofpfisterei. Drozszy niz normalny, ale wyczuwalna zmiana jakosci smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Niemcy maja swietny chleb IP: *.fbx.proxad.net 06.08.14, 18:22 Maja, maja... Idzie sie pod oczywisty adres i jest od dwudziestu lat. A w Polsce: jest dobry, cieszymy sie, znika, bo nikt nie kupowal albo nagle zmienia sie jakosc i juz nie jest dobry, albo sklepik zamykaja. I tak w kolo Macieju. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: mąka razowa 05.08.14, 21:51 Gość portalu: miu napisał(a): > u mnie nastepuje mag > ia: po zjedzieniu jednej lub dwoch kromek czuje sie syta przez wiele godzin, a > moj organizm szaleje ze szczescia (duzy wyrzut dopaminy i serotoniny), nigdy si > e tak nie zachowuje po normalnym pieczywie, bagietkach, itd. Żadna magia. Po białym pieczywie lub razowym udającym "razowe" (np. białym zabarwionym karmelem, żeby było ciemne) szybko i mocno podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko spada nawet poniżej stanu "na czczo", więc człowiek szybko robi się głodny i znów musi coś zjeść. Po prawdziwym pełnoziarnistym pieczywie, wcale nie bio, poziom cukru jest umiarkowany i nie jest błyskawicznie zbijany przez insulinę, i długo jesteśmy syci. To samo dotyczy tez np. płatków zbożowych - po słodkich kuleczkach czy innym paskudztwie szybko znów jesteśmy głodni, po prawdziwych płatkach, np. owsianych - nie czujemy głodu do obiadu. "Bio" czy nie bio nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus oczywiscie to nie kwestia bio 06.08.14, 21:36 Piekarnia, o której pisałam, nie używa ąadnych dodatków, czyli np. nie farbuje pieczywa. Odpowiedz Link Zgłoś