micka72 23.08.07, 21:00 Bo nie doszukałam sie w wątku o zamrażaniu różnych produktów. wdzięczna będę za odpowiedź, bo dyni u mnie dziś dostatek :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
micka72 Re: czy zamrażacie dynię? 24.08.07, 11:44 może jednak ktoś mi coś podpowie, bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: czy zamrażacie dynię? 24.08.07, 12:13 czesc ja zamrażam dynię ze swietnym efektem i to juz kilka razy co roku sprawdzałam. Rozdrabniasz ją w taki sposób w jaki później będzie ci to poptrzebne gdyż moim zdaniem lepiej do potrawy wrzucać jeszcze zamarzniętą dynię. Ja kroję w gruba kotkę do zupy z dyni wg Nigelli W mniejszą do sosów warzywnych Ścieram na tarce z grubymi oczkami do kiślu dyniowo-jabłkowego. Naprawde warto ją zamrażać - polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: czy zamrażacie dynię? 24.08.07, 19:18 Co roku zamrazam. W ten sposob moge cieszyc sie nia przez caly rok i zachowuje ciaglosc jej spozywania do nastepnego sezonu dyniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
micka72 do dorota20w 24.08.07, 21:08 A podałabyś mi przepis na kisiel dyniowo-jabłkowy? bardzo proszę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
madas9 Re: do dorota20w 24.08.07, 21:56 ja też zamrażam albo pokrojoną w kawałki albo też podgotowuje trochę robię z niej papkę, którą zamrażam i mam późnej na placuszki dyniowe (które uwielbia mój synuś) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: do dorota20w IP: *.pools.arcor-ip.net 24.08.07, 22:13 a ten kisiel to czasem nie od chmielewskiej z "ksiazki poniekad kucharskiej"? tylko ze ona dawala dynie pokrojona w kostke, pewnie drobna dosc, do gotowego kisielu z torebki i twierdzila, ze dynia nabiera w nim szlachetnego smaku ananasa :) mysle, ze jesli mialabym sama wymyslic przepis na kisiel jablkowo - dyniowy, to pewnie zrobilabym go po prostu z soku jablkowego, maki ziemniaczanej i cukru i dodalabym kawalki dyni, a moze nawet i jablek. no a teraz zobaczymy jak dorota robi :) Odpowiedz Link Zgłoś
nie-zalogowana Re: do dorota20w 25.08.07, 00:31 Gość portalu: ania_m napisał(a): > mysle, ze jesli mialabym sama wymyslic przepis na kisiel jablkowo - dyniowy, to > pewnie zrobilabym go po prostu z soku jablkowego, maki ziemniaczanej i cukru i > dodalabym kawalki dyni, a moze nawet i jablek. a tę dynię to taką surową, tak? :P e,pomysł Chmielewskiej bardziej trafiony :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: czy zamrażacie dynię? 25.08.07, 00:19 Przepis jest od Chmielewskiej. :) Robię na oko Dynia na tarce starta, jabłka starte na tarce, gotuje się to na wodzie z cukrem i cukrem waniliowym, soiem z cytryny, rodzynkami i zaprawia maką ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Kisiel ma właściwie jabłkowy smak ale piękny kolor dyni :) bardzo smaczny Odpowiedz Link Zgłoś
micka72 dziękuję wszystkim za odpowiedź :-) 25.08.07, 07:09 Moja córeczka ma silną alergie i może jeść zaledwie kilka rzeczy, to forum to kopalnia wiedzy kulinarnej, dzięki podanym przez was przepisom zje dynie nie tylko w postaci bezksztaltnej papki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: dziękuję wszystkim za odpowiedź :-) 25.08.07, 14:44 buziaki dla córeczki :) mam nadzieję, ze kisiel będzie smakował :) Odpowiedz Link Zgłoś