lady 20.09.07, 19:42 Powidła śliwkowe, szarlotka, kurki w śmietanie? Ja obstawiam rydze na maśle. :-) A dla Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? 21.09.07, 00:47 faszerowana papryka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foczka Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.07, 17:32 Pierogi z grzybami i kapusta ! kompot ze sliwek ....I oczywiscie knedle knedliczki ....zupa z dyni ....! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 09:25 wszystkie eintopfy warzywne typu 'leczo' placek ze śliwkami i kruszonką, szarlotka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.07, 09:34 pieczone w ognisku ziemniaki z masłem i solą na tle zamglonego lasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? IP: *.kolonianet.pl 21.09.07, 09:53 Brawo Lady, rydze. Jeszcze u nas na Kaszubach gęś październikowa. Rydzów od cholery, mała tacka za 10 zł, gęsi będą za dwa tygodnie, to takie co się chowają na polu od wiosny i w październiku są w sam raz do garnka. Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? 22.09.07, 19:05 Jaka to jest gęś październikowa, jakaś specjalna? Tzn. czym się różni od innej? Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? 22.09.07, 19:58 No toż piszę. Naturalnie hodowana. Małe gęsi lęgną się na wiosnę, puszcza się je na trawę, pasa się sobie jak nie przymierzając w "Chłopach" u Reymonta i w październiku są w sam raz podtuczone. W Gdańsku sprzedają je czasem na targu kobietki ze wsi, za taką ok. 5 kg wołają 60 zł czyli tyle samo ile za fermową, sztuczną, mrożoną. Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? 22.09.07, 20:10 Zrozumiałam. Chodziło mi o różnicę w smaku. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
baerenfang to jest gęś listopadowa:-))) 06.10.07, 06:48 w Poznaniu, w DE też, spożywana 11. listopada na św.Marcina Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia445 Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? 24.09.07, 20:36 my tez jezdzimy na Kaszuby na grzyby okolice Koscierzyny i Wdzydz ale miejsca na rydze nie znalezlismy moze zdradzisz po sasdiedzku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? IP: 193.111.144.* 24.09.07, 14:50 Strzał w "10"!! Mniam, mniam! A ta mgiełak! Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? 26.09.07, 16:08 Ale pod zsiadłe mleko, ludzie, zsiadłe mleko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 00:54 dla mnie taka przebogata w warzywa goraca zupa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? 23.09.07, 11:08 Mnie najbardziej kojarzy sie ze słodyczy szarlotka i placek ze sliwkami. Czuć tez jesień jesli do ulubionego letniego ratatouille mam ochotę dodać kiełbasy i wtedy przepoczwarza sie to w leczo tym bardziej ze daję tez papryke, a cukini sladowo. Wrześniową potrawa u mnie w domu jest tez mussaka i sałatka z brokułów, jajek, pomidorów z sosem jogurtowo musztardowym. Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? 23.09.07, 11:11 Coralin, ja nie mogę, chyba ze cztery lata Cię nie widziałam! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin OT do Lady:) 23.09.07, 19:50 Bywam czasem (rzadko bardzo:) na forum prywatnym perfumy i perfumy.perfumy. Na forum anexxy nie mogę się zalogować, bo chyba jakieś zmiany więc się nie dobijam. Miło Cię widzieć:)Pozdrawiam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: OT do Lady:) 24.09.07, 16:54 Podobijaj się, podobijaj! Wasze dyskusje perfumiarskie z Elve przeszły już do historii. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: OT do Lady:) 24.09.07, 18:26 Ale tak naprawdę pasja perfumowa mi minęła. Elve sie rozwija za to i ma wspaniały blog perfumiarski. PS. Nie otwiera mi się link z sygnaturki:) ale gratuluję:) Miło widzieć kogoś z czasów wielkiego udzielania sie forumowego:) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: OT do Lady:) 24.09.07, 20:36 Szkoda, że nie mogę otworzyć linka, żeby zobaczyć Twój Mały Wielki Skarb. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Kapusta kiszona - bigos... 23.09.07, 11:53 Poszczególne gatunki grzybó są dostępne cały rok - również zimą. Rydze zbiera się z kolei od lipca do listopada więc jaki on jest jesienny? W końcu listopada na przykład zbiera się sarniaki ( w Polsce pod ścisłą ochroną), od października do końca grudnia ucho bzowe, często występujące i później. Zaliczanie więc potraw z grzybów do dań jesiennych jest delikatnie powiedziawszy nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re:Kapusta kiszona - bigos... 23.09.07, 19:37 Oj, chyba trochę się mądrzysz. Chodzę regularnie dwa razy w tygodniu na targ wrzeszczański i rydze pokazały się pierwszy raz gdzieś tak tydzień temu. Może jak się mieszka w lesie, to wcześniej się jakiego najdzie, ale dla nas, mieszczuchów, grzyby to jesień. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re:Kapusta kiszona - bigos... 23.09.07, 20:07 A co powiecie na kartofle z ogniska? No, plus sól i masło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re:Kapusta kiszona - bigos... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.07, 12:38 nie czytamy wcześniejszych postów i wychodzi plagiat Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Plagiat w kuchni?A to ci dopiero...;-D 24.09.07, 16:45 Jeśli już to dublet albo powtórzenie. Plagiat to "...przywłaszczenie cudzego utworu lub pomysłu twórczego, wydanie cudzego utworu pod własnym nazwiskiem, także: dosłowne zapożyczenia z cudzych dzieł podane jako oryginalne i własne..." (Słownik J.P. PWN) Odpowiedz Link Zgłoś
nie-zalogowana Re:Kapusta kiszona - bigos... 24.09.07, 19:39 oj, evro, nie bądź taka skąpa - nie skąp ludziom pomysłów :D gwoli ścisłości: plagiat to byłby, gdyby właśnie poprzednie posty czytała [a konkretnie twój :D, i świadomie powtórzyła "twoją" propozycję typowo jesiennej potrawy; skoro nie czytała, jak sama przypuszczasz, to może sama wpadła na pomysł tych ziemniaków z ogniska, co? :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
erombek alez oczywisciew ze to plagiat 27.09.07, 08:59 i to swiadomy jezeli bierze sie za jakis temat to trzeba sprawdzac czy sie po kims nie powtarza a co za problem wspomniec, ze ktos juz wspomnial ziemniaki a tak niechlujwo umyslowe wychodzi i brak szacunku dla oryglinalnego tworcy pomyslu a fe... Odpowiedz Link Zgłoś
nie-zalogowana Re: alez oczywisciew ze to plagiat 27.09.07, 11:41 prawie mnie przekonałeś teraz jeszcze tylko wywalcz odszkodowanie za spowodowanie strat moralnych i obrazę czci pomysłowosci koleżanki evro, a uwierzę w twoją teorię o plagiacie całkowicie :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
natachee Re: kartofle vel ziemniaki 27.09.07, 23:46 tak, z ogniska, gorące i w skórce... mmm, jak dawno dawno temu to było... Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Dla mnie grzyby to Bory Tucholskie okolice 23.09.07, 20:42 Skórcza i Suchobrzeźnicy od urodzenia można powiedzieć - w tym roku były już od połowy lipca. Na Półwyspie Helskim w miejsca gdzie cywil nie ma wstępu rydze też już od dawna były. Targi wrzeszczańskie czy inne mnie nie interesują. Odpowiedz Link Zgłoś
warss0013 Re:Kapusta kiszona - bigos... 24.09.07, 13:48 Faktycznie nieporozumienie. Np. cytryny można kupić przez cały rok. Ale herbata z cytryną po zimowym spacerze smakuje najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re:Kapusta kiszona - bigos... 26.09.07, 16:10 >Rydze zbiera > się z kolei od lipca do listopada więc jaki on jest jesienny? Taki: po lipcu jest sierpień, a następnie wrzesień, październik i listopad... Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? 24.09.07, 13:14 lady napisała: > A dla Was? > kapuśniaczek Odpowiedz Link Zgłoś
mkaroli Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? 24.09.07, 13:57 ziemiaki z ogniska - nie wiem czy to można nazwać potrawą ale chyba tak skoro są do jedzenia, taki zapach ogniska i smak ziemiaczków, jesień... Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Moj sezon jesienny juz rozpoczelam 24.09.07, 15:36 Zupa dyniowa(krem) z duza iloscia jarzyn i kleksem smietany, pysznosci, ktore goszcza u mnie prawie w kazda niedziele przez caly sezon pojawiania sie dyni na moim bazarku nad rzeka(1 Euro za kg). Lubie tez zrobic prazone/ prazonki na bazie wloskiej kapusty i ziemniakow z duza iloscia wedlin, dzikich kaczek i natki pietruszki obowiazkowo. Nie zapominam o wspomnieniach z kraju czyli pieczone ziemniaki w ognisku z kielbasa nadziana na patyki smazona w tymze ognisku, i jakze by zapomniec o jablkach tamze pieczonych...bozsz, jak to sie podoba moim znajomym!!! Ale must the must jest dla mnie jak zaczynaja pojawiac sie pierWsi z kaczek, to jest dopiero rozpusta pelna geba:) to wtedy wiem, ze jesien juz na dobre zagoscila w naszych domach. PS. Zazdraszczam wam szczegolnie rydzykow i innych grzybow zebranych w lesie, bo tegoooo to mi tak tutaj brakuje, pokazaly sie kurki w sklepie, ale one nawet zapachu kurek nie maja...poza wygladem! Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? 24.09.07, 16:50 zupa cebulowa, ciężka, na maśle, podlana obficie białym, wytrawnym winem, podana z grzanką serem barszcz ukraiński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? IP: *.tkdami.net 24.09.07, 18:16 Eeee tam, opowiadacie dyrdymały. Knedle ze śliwkami, to jest to!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nie-zalogowana Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? 24.09.07, 19:42 wbrew przekonywaniu banity o wszechsezonowości, to jednak grzyby - pod różną postacią :D i śliwki, pod różną postacią również, zwłaszcza jednak powideł i jeszcze różne pieczonki duszone w kociołkach nad ogniskiem Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Bo problem w tym, że na około 30 gatunków jadal 24.09.07, 20:09 nych grzybów w Polsce, przeciętny "zbieracz" zna maksymalnie 5...no i dwa trujące czyli szatana branego za prawdziwka (zresztą to przeciez borowik szatański) i znacznie gorzej bo myli kanię z muchomorem sromotnikowym. Nie wspomnę nawet o przesądach związanych z grzybami. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-zalogowana Re:Bo problem w tym, że na około 30 gatunków jada 24.09.07, 20:28 ha ha, przeciętny zbieracz grzybów zna zasadniczo jeden gatunek, baaardzo uniwersalny i ponad sezonami - pieczarkę mianowicie :DDD a że istnieją pozostałe, znane mu 4 gatunki, przypomina sobie z reguły jesienią :D gdzie by tam przeciętny zbieracz pomyślał, żeby grzyby jadalne z przykładowo drzew wiosną czy latem, o zimie nie wspominając, zrywać :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bASIA Re:Bo problem w tym, że na około 30 gatunków jada IP: *.bredband.comhem.se 24.09.07, 21:39 a DO TEGO WSZYSTKIEGO PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SMIETANA sMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re:Bo problem w tym, że na około 30 gatunków jada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 09:58 Nie doceniasz grzybiarzy. My jadamy ponad 20. Zrobiłem sobie nawet na cześć tego postu listę tego, co zbieramy. Sam jestem zaskoczony. Oczywiście nie w każdym lesie i o każdej porze da się je wszystkie znaleźć, ale fakt pozostaje faktem. Natomiast jeśli idzie o szatany, to w życiu ich nie widziałem, ja i 99,99% Polaków i pewnie nie zobaczę. To, co ludzie szatanami nazywają, to goryczaki żółciowe, mające z szatanem tyle wspólnego, co rydz z rydzykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Pisałem o przeciętnych grzybiarzach - czytaj 25.09.07, 10:02 uważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zezu Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? IP: 80.85.225.* 25.09.07, 12:33 oczywiście rolada piwna naleśnikowa z grzybami Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? 25.09.07, 08:46 U mnie bigos to zima. A teraz - szarlotka, kruche ciasto ze sliwkami. No i koniecznie racuszki z jabłkiem, czy moze raczej, z uwagi na ilość jabłek, plastry jabłek w cieście. Do tego mocna herbata. Odpowiedz Link Zgłoś
z-ww Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? 25.09.07, 10:24 Kasztany, hi, hi. Odpowiedz Link Zgłoś
idanka Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? 25.09.07, 23:31 pieczone jabłka, ziemniaki i pierożki z dynią Odpowiedz Link Zgłoś
komarka Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? 27.09.07, 09:17 Paj jabłkowy, ciasta ze śliwkami i jabłka pieczone w węglowej kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wmojejkuchni Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? IP: *.dip.t-dialin.net 28.09.07, 23:51 zwiebelkuchen i mlode wino ... mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
appfunds Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? 27.09.07, 13:31 Bigos z grzybami i kiełbasą popijany browarem. Baaardzo niezdrowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g78 pieczonekartofelkii z ogniska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 14:54 kruche kartofelki wyjęte z gorącego popiołu, jeszcze gorące z tak chrupiac upaprana od popiołu skórką , wystarczy przełamać na pół , posypać lekko solą , pychaaaaaaaa. Jest pozne popołudnie , zbilża sie 18 , herbata w termosie, słychać jak wieczornie rechoczą żaby , ciepły napój lejemy do blaszanych kubeczków i czekamy na kartofelki .Wcześniej wpałaszowalismy brudna od dymu , spalona kiełbaskę.To jest klimacik anie jakis tam gril Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Re: pieczonekartofelkii z ogniska 08.10.07, 01:28 Gość portalu: g78 napisał(a): > kruche kartofelki wyjęte z gorącego popiołu, jeszcze gorące z tak chrupiac > upaprana od popiołu skórką , wystarczy przełamać na pół , posypać lekko solą , > pychaaaaaaaa. Jest pozne popołudnie , zbilża sie 18 , herbata w termosie, > słychać jak wieczornie rechoczą żaby , ciepły napój lejemy do blaszanych > kubeczków i czekamy na kartofelki .Wcześniej wpałaszowalismy brudna od dymu , > spalona kiełbaskę.To jest klimacik anie jakis tam gril> Moge zgodzic sie na wszystko oprocz tych rechoczacych zab jesienia! JESIENIA ZABY NIE RECHOCZA!!!! Jest absolutna cisza. Tylko mgly sie snuja po polach. Pozdr.:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
natachee jesienna jest zupa z soczewicy... 27.09.07, 23:49 to mój drugi typ po powszechnie popieranych ziemniaczkach pieczonych w popiele. soczewica czerwona + wywar warzywny + pod koniec dodać czosnek świeży, zioła prowansalskie i ew. pomidory w kawałkach. zdrowa, łatwa i szybka potrawa, bardzo rozgrzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Jaka potrawa jest najbardziej jesienna? IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.07, 11:16 Zdecydowanie coś z ziemniaków w połączeniu z ogniskiem, czyli pieczonki, prażonki... Nazwa rózna w zależności od regionu. Odpowiedz Link Zgłoś