wielorybka 30.09.07, 12:06 co można poza nalewką i dodatkiem do dżemu jabłkowego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lirio Re: owoce pigwowca 30.09.07, 14:43 Pigwowiec jest dobry, wręcz pyszny - surowy pokrojony w paseczki do herbaty. Jadłam konfitury z samego pigwowca - bardzo dobre. P.S. nie mylę pigwowca z pigwą - mówimy o małym żółtym jabłuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: owoce pigwowca 30.09.07, 15:37 Moja babcia kroiła w plasterki bądź półplasterki zasypywała cukrem wekowała Na zimę do herbaty jak znalazł zamiast cytryny zawiera dużo wit C jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Algaria 30.09.07, 19:12 Ale pigwę - duże gruchy czy pigwowca małe żółte jabłuszka?? Moja też zasypywała cukrem, a po kilkunastu godzinach gotowała słoiki - ale to pigwa była. Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: Algaria 02.10.07, 16:33 A to jest różnica?? Ja mam odmianę że sa malutkie owoce a sąsiad takie wielkie gruchy.Ale może ja mówie o pigwie a nie o pigwowcu :/ Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: Algaria 02.10.07, 17:40 Pigwa i pigwowiec to 2 różne rośliny namiętnie mylone w Polsce. Pigwa drzewo, pigwowiec krzew. Prawdopodobnie Ty masz pigwowca, sąsiad ma pigwę - zupełnie coś innego. Pigwa - owoc z drzewa: old.wino.org.pl/noframes/rysunki/pigwa2d.jpg www.ars-grin.gov/npgs/images/cor/cydonia/IMG_0689%20Pigwa-2.JPG Pigwowiec - krzew: kwiatki.friko.pl/zdjecia2/DSCN1738.JPG www.ogrod-gardener.pl/1/8/1/pigwowiec_1.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: Algaria 02.10.07, 17:41 Czyli nie macie innych odmian, tylko zupełnie inne rośliny. Odpowiedz Link Zgłoś
wielorybka Re: owoce pigwowca 30.09.07, 22:19 nie cytrynuję herbaty ale jako bakalia de sernika myślę, że ok bedzie a za dni kilka powstanie szarlotka z jabłek i pigwowca (mam tylko 2 dojrzałe jabłuszka, reszta plantacji dojrzewa dopiero) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: owoce pigwowca 01.10.07, 12:32 ażeby nie narobić sobie odcisków na dłoniach przy ich krojeniu, należy je zamrozić, a po rozmrożeniu są mięciutkie i z łatwością daje się je przerobić na cokolwiek, co tylko się chce :)) Odpowiedz Link Zgłoś