Gość: madzik-1977 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.07, 22:41 Napiszcie jakiś fajny sprawdzony przepis na ciasto z jabłkami.Proszę Was bardzo... Wiem,wiem jest wyszukiwarka ale tam nie wiem ,które są przez Was sprawdzone... Dzięki wielkie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mwookash Ja TAM nie widzę niesprawdzonych przepisów, proszę 18.10.07, 23:00 fotoforum.gazeta.pl/71,1,777.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Ciacho z jabłkami??? Sprawdzone... Plissss. IP: *.174.106.46.rzeszow.uw.gov.pl 19.10.07, 08:30 3 szklanki mąki, szklanka cukru pudru, 2 całe jaja, 1 żółtko, margaryna, 2 łyżeczki pr.do pieczenia, cukier waniliowy-zarobić ciasto, podzielić na dwie części, rozwałkować. Na blachę wysmarowaną tłuszczem dać jedną część ciasta, na to poukładać jabłka pokrojone na cwiartki, zalać to gorącym budyniem śmietankowym (w 3 szklankach mleka zagotować 2 budynie) i na to dać drugą, rozwałkowaną część ciasta-piec w 180 stopniach około godzinę. Naprawdę polecam, pyszny placek!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzik-1977 Re: Do mm ..............? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.07, 19:00 A czy w trakcie pieczenia ten budyń się nie rozlezie??? A tak wogóle to dzięki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Do mm ..............? IP: *.pools.arcor-ip.net 20.10.07, 21:31 Nie radze calym plackiem przykrywac budyniu, radze porwac ciasto na kawalki i kawalkami przykryc budyn tak jakby mialo to ciasto posypke. Druga uwaga, ciast bedzie jeszcze smaczniejsze skoro do ugotowanego budyniu doda sie mala paczke maskapone i dobrze wymiesza. Polecam tez wyprobowac nastepny sposob, to znaczy jablka zastapc gruszkami, swietnie pasuje do budyniu wyniliowego. Gruszki przygotowalem w nastepny sposob: ugotowalem w malej ilosci wody galaretke gruszkowa, ostudzilem i do ostudzonej galaretki kroilem wczesniej obrane gruszki potem dale te mase na ciasto, ktore zalalem potem ugotowanym budyniem wymieszanym z maskapone, mase budyniowa pokrylem rwancami z pozostalego ciasta. Upieklem, posypalem cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym, na nastepny dzien ciasto bylo naprawde wspaniale. Polecam przy tym ciescie wlasna kreatywnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Ciacho z jabłkami??? Sprawdzone... Plissss. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 17:41 Madzik-1977 - budyń nie rozleje się na pewno :-)) Robiłam juz to ciasto wiele razy i ani razu mi się nic nie wylało:-)) Własnie dlatego budyń robi się w 3 szklankach mleka-wychodzi wtedy taki gęstszy, a po upieczeniu jest fajnie sztywny:-)Nie próbowałam eksperymentować i nie dodawałam nic do tego budyniu, równiez nie "rwałam" ciasta na kawałki-normalnie w całości rozwałkowany placek kładę na budyń. Naprawde polecam to ciasto bardzo, bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Ciacho z jabłkami??? Sprawdzone... Plissss. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 17:46 I jeszcze. Robiłam placka z budyniem waniliowym i śmietankowym-zdecydowanie polecam śmietankowy! Jakos ma taki zdecydowanie lepszy smak, dodam jeszcze, że ja zawsze budyń słodzę, dodaję 4 łyżki cukru na te 3 szkl mleka i po upieczeniu posypuję cukrem pudrem. Madzik daj znać czy robiłaś i jak Ci wyszło :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewbert Re: Ciacho z jabłkami??? Sprawdzone... Plissss. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 21:43 zrobiłam wczoraj to ciacho :) wszystkim smakowało ale następnym razem cos pokombinuje :) dziś jabłka a na nich piana z kislem...stygnie zobaczymy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Ciacho z jabłkami??? Sprawdzone... Plissss. IP: *.chello.pl 22.10.07, 23:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rere Re: Ciacho z jabłkami??? Sprawdzone... Plissss. IP: *.chello.pl 22.10.07, 23:44 A co powiesz na szarlotkę? 40 dag mąki, 15 dag cukru, 25 dag margaryny, 3 jajka, 1-2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5-2 kg antonówek (albo innych kwaskowych), cynamon, ew. cukier waniliowy. Ucierasz margarynę z cukrem, następnie dodajesz całe jajka, potem stopniowo dosypuj mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, a w trakcie lub na koniec dodaj śmietanę. Jabłka na ciasto wykładam surowe, tzn. nie podaje ich żadnej obróbce poza starciem na tarce o dużych oczkach(mogą być też w kawałkach, ale wówczas trudniej pokryć je ciastem), dosłodzeniem (tu może być cukier waniliowy)i wymieszaniem z cynamonem. Ciasto dzielisz na pół, jedną część wykładasz na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą, następnie rozkładasz jabłka i przykrywasz drugą połową ciasta. Wkładasz do rozgrzanego piekarnika. Ciasto jest elastyczne i aby było łatwiej je wykładać zanurzam szpatułkę w wodzie. Po upieczeniu (ok. 1h w 180 st.) jest puszyste i delikatne i naprawdę bardzo smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś