Dodaj do ulubionych

Ciacho z jabłkami??? Sprawdzone... Plissss.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.07, 22:41
Napiszcie jakiś fajny sprawdzony przepis na ciasto z jabłkami.Proszę
Was bardzo... Wiem,wiem jest wyszukiwarka ale tam nie wiem ,które są
przez Was sprawdzone... Dzięki wielkie.
Obserwuj wątek
    • mwookash Ja TAM nie widzę niesprawdzonych przepisów, proszę 18.10.07, 23:00
      fotoforum.gazeta.pl/71,1,777.html
    • Gość: mm Re: Ciacho z jabłkami??? Sprawdzone... Plissss. IP: *.174.106.46.rzeszow.uw.gov.pl 19.10.07, 08:30
      3 szklanki mąki, szklanka cukru pudru, 2 całe jaja, 1 żółtko,
      margaryna, 2 łyżeczki pr.do pieczenia, cukier waniliowy-zarobić
      ciasto, podzielić na dwie części, rozwałkować. Na blachę wysmarowaną
      tłuszczem dać jedną część ciasta, na to poukładać jabłka pokrojone
      na cwiartki, zalać to gorącym budyniem śmietankowym (w 3 szklankach
      mleka zagotować 2 budynie) i na to dać drugą, rozwałkowaną część
      ciasta-piec w 180 stopniach około godzinę.
      Naprawdę polecam, pyszny placek!!
      • Gość: madzik-1977 Re: Do mm ..............? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.07, 19:00
        A czy w trakcie pieczenia ten budyń się nie rozlezie??? A tak wogóle
        to dzięki...
        • Gość: Gosc987 Re: Do mm ..............? IP: *.pools.arcor-ip.net 20.10.07, 21:31
          Nie radze calym plackiem przykrywac budyniu, radze porwac ciasto na kawalki i
          kawalkami przykryc budyn tak jakby mialo to ciasto posypke.
          Druga uwaga, ciast bedzie jeszcze smaczniejsze skoro do ugotowanego budyniu doda
          sie mala paczke maskapone i dobrze wymiesza.
          Polecam tez wyprobowac nastepny sposob, to znaczy jablka zastapc gruszkami,
          swietnie pasuje do budyniu wyniliowego. Gruszki przygotowalem w nastepny sposob:
          ugotowalem w malej ilosci wody galaretke gruszkowa, ostudzilem i do ostudzonej
          galaretki kroilem wczesniej obrane gruszki potem dale te mase na ciasto, ktore
          zalalem potem ugotowanym budyniem wymieszanym z maskapone, mase budyniowa
          pokrylem rwancami z pozostalego ciasta. Upieklem, posypalem cukrem pudrem
          wymieszanym z cukrem waniliowym, na nastepny dzien ciasto bylo naprawde
          wspaniale. Polecam przy tym ciescie wlasna kreatywnosc.
    • Gość: mm Re: Ciacho z jabłkami??? Sprawdzone... Plissss. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 17:41
      Madzik-1977 - budyń nie rozleje się na pewno :-)) Robiłam juz to ciasto wiele
      razy i ani razu mi się nic nie wylało:-)) Własnie dlatego budyń robi się w 3
      szklankach mleka-wychodzi wtedy taki gęstszy, a po upieczeniu jest fajnie
      sztywny:-)Nie próbowałam eksperymentować i nie dodawałam nic do tego budyniu,
      równiez nie "rwałam" ciasta na kawałki-normalnie w całości rozwałkowany placek
      kładę na budyń. Naprawde polecam to ciasto bardzo, bardzo!
      • Gość: mm Re: Ciacho z jabłkami??? Sprawdzone... Plissss. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 17:46
        I jeszcze. Robiłam placka z budyniem waniliowym i śmietankowym-zdecydowanie
        polecam śmietankowy! Jakos ma taki zdecydowanie lepszy smak, dodam jeszcze, że
        ja zawsze budyń słodzę, dodaję 4 łyżki cukru na te 3 szkl mleka i po upieczeniu
        posypuję cukrem pudrem.
        Madzik daj znać czy robiłaś i jak Ci wyszło :-)
        • Gość: ewbert Re: Ciacho z jabłkami??? Sprawdzone... Plissss. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 21:43
          zrobiłam wczoraj to ciacho :)
          wszystkim smakowało
          ale następnym razem cos pokombinuje :)
          dziś jabłka a na nich piana z kislem...stygnie zobaczymy :)
    • Gość: re Re: Ciacho z jabłkami??? Sprawdzone... Plissss. IP: *.chello.pl 22.10.07, 23:39
    • Gość: rere Re: Ciacho z jabłkami??? Sprawdzone... Plissss. IP: *.chello.pl 22.10.07, 23:44
      A co powiesz na szarlotkę?
      40 dag mąki, 15 dag cukru, 25 dag margaryny, 3 jajka, 1-2 łyżki śmietany, 1
      łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5-2 kg antonówek (albo innych kwaskowych),
      cynamon, ew. cukier waniliowy.
      Ucierasz margarynę z cukrem, następnie dodajesz całe jajka, potem stopniowo
      dosypuj mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, a
      w trakcie lub na koniec dodaj śmietanę.
      Jabłka na ciasto wykładam surowe, tzn. nie podaje ich żadnej obróbce poza
      starciem na tarce o dużych oczkach(mogą być też w kawałkach, ale wówczas
      trudniej pokryć je ciastem), dosłodzeniem (tu może być cukier waniliowy)i
      wymieszaniem z cynamonem.
      Ciasto dzielisz na pół, jedną część wykładasz na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i
      oprószoną bułką tartą, następnie rozkładasz jabłka i przykrywasz drugą połową
      ciasta. Wkładasz do rozgrzanego piekarnika. Ciasto jest elastyczne i aby było
      łatwiej je wykładać zanurzam szpatułkę w wodzie.
      Po upieczeniu (ok. 1h w 180 st.) jest puszyste i delikatne i naprawdę bardzo
      smaczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka