anexxa 27.07.03, 20:14 allo pilam to ostatnio w mojej ulubionej turecko-arabskiej knajpie. wydaje mi sie, ze to posolony kefir, ew. z dodatkiem czosnku, ale moze jest w tym jakas wieksza sztuka? xx. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hania :o) Re: jak sie robi ajran? IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 27.07.03, 20:36 Airan, eyran, ajran, dhalle . Lassi to wersja indyjska. skladniki 1 ,25 filizanki jogurtu naturalnego 2 filizanki wody mineralnej 1/2 lyzeczki soli 1 lyzke soku cytrynowego skladniki wymieszac ewentualnie dosmaczyc i schlodzic Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: jak sie robi ajran? 27.07.03, 22:43 albo wersja rodem z Iranu czyli ' dugh' ze swieza mieta. Przepis jw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: jak sie robi ajran? IP: *.chello.pl 28.07.03, 16:07 Ayran to libanska nazwa. Libanczycy robia to tak: jogurt zimna woda sol mieta (moze byc suszona) Ubij jogurt, dolej wode (na pol litra jogurtu max pol litra wody, ale lepiej mniej) i dalej ubijaj az sie polacza - jak masz nalepiej zrobic to mikserem. Dopraw sola i mieta. Najlepsze mocno chlodne, mozesz dorzucic kostke lodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dora Re: jak sie robi ajran? IP: *.int.warszawa.sint.pl 28.07.03, 16:10 A czy mozna w shakerze zrobic, jesli ktos nie ma mixera?? Albo w sloiku, czy trzeba koniecznie ubic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: jak sie robi ajran? IP: *.chello.pl 28.07.03, 17:32 Jasne ze mozna. Chodzi o to zeby dobrze rozbic, zrobi sie taka pianka na wierzchu. Mikser to nowozytny wymysl a cale pokolenia jakos sobie ianczej radzily. Za ten mikser to by mnie pewno na wsi smiechem zabili :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dora Re: jak sie robi ajran? IP: *.int.warszawa.sint.pl 28.07.03, 17:40 dzieki dzieki, mam jeszcze jedno pytanie dot. wody. Moze byc gazowana? Czy absolutnie nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: jak sie robi ajran? IP: *.chello.pl 28.07.03, 17:57 Czytalam w poprzednich postach o gazowanej to znaczy ze jest taka opcja i sie sprawdza. A tak wogole, ten napoj ma setki lat, kiedys nie mieli gazowanej wiec w tradycyjnej wersji z cala pewnoscia to byla zwykla woda. Teraz robi sie rozne rzeczy, osobiscie z gazowana nie pilam, ale kiedys jak bede robic z ciekawosci sprobuje co z tego wychodzi :-) Odpowiedz Link Zgłoś