Gość: lola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.03, 23:04 Mam 2 kg kurek, jak je przetworzyc by później nadawały sie na sos? Mozna zamrozić? A moze poddusic na masle, zapasteryzowac? Prosze o mozliwie szybką odpowiedz bo kurki czekaja . Dzieki!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mufka Re: kurki- czy mozna zamrozić 28.07.03, 01:19 Podgotowuje w malej ilosci wody i zamrazam z plynem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Re: kurki- czy mozna zamrozić IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 09:57 Blanszuję krótko i zamrażam bez płynu. Raczej nie gotuję zupy grzybowej z kurek, a do innych potraw płyn z blanszowania niepotrzebny:) Pzdr. Gal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eowin a ile mozna przechowywac? IP: 212.180.147.* 28.07.03, 11:58 a ile mozna kurki przechowywac w lodowce? jak kupie dzisiaj .. [poniedzialek] i wsadze w gazete zawiniete do lodowki, to dotrwaja soboty? albo piatku? kiedy to je udusze :] bo nie ma pewnosci czy w piatek bedzie mozna kupic.. :( Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Do eowin- 28.07.03, 14:33 Gość portalu: eowin napisał(a): > a ile mozna kurki przechowywac w lodowce? > jak kupie dzisiaj .. [poniedzialek] i wsadze w gazete zawiniete do lodowki, to > dotrwaja soboty? albo piatku? kiedy to je udusze :] > bo nie ma pewnosci czy w piatek bedzie mozna kupic.. :( Tak jak napisałam poniżej - kurki można trzymać w lodówce do 10 dni. Więc do tej soboty dotrwają w b. dobrej formie, o ile będą suche :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aalutka666 Re: a ile mozna przechowywac? IP: *.play-internet.pl 21.09.13, 12:14 JAK DŁUGO MOGĄ BYĆ SUROWE KURKI (GRZYBY) WLODÓWCE? Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: a ile mozna przechowywac? 21.09.13, 12:19 Gość portalu: aalutka666 napisał(a): > JAK DŁUGO MOGĄ BYĆ SUROWE KURKI (GRZYBY) WLODÓWCE? W lodówce - tyle czasu, ile NAPISANO (!!!), a wlodówce, to nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursi Re: kurki- czy mozna zamrozić IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.03, 13:55 Kupowałam w Selgrosie takie mrożone ale nie były wcześniej blanszowane tylko czyściutkie od razu wsadzone do zamrażalnika. Tak samo były potraktowane inne grzyby np. podgrzybki i borowiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: kurki- czy mozna zamrozić IP: korbank:* / 10.0.0.* 28.07.03, 14:11 Dzieki za podpowiedzi, poszłam na łatwizne i po prostu zamroziłam bez wczesniejszych ceregieli, mam nadzieje ze bedą ok Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: kurki- czy mozna zamrozić 28.07.03, 14:32 W domowych warunkach nie zamrozisz kurek, bo grzyby mrozi się w specjalnych zamrażarkach, w których temperatura w momencie zamrażania wynosi około -80 stopni. Kurki mają jednak to do siebie, że można je przechowywać w lodówce nawet do 10 dni, więc może przez 10 dni 2 kg uda Ci się spożytkować na pierogi, bakłażany albo cukinie nadziewane kurkami, kurki duszone ze śmietaną, jajecznicę z kurkami, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
agus7 Re: kurki- czy mozna zamrozić 28.07.03, 14:35 o kurcze, a ja wczoraj zamrozilam takie swieze, umyte... Haniu, czy powinnam je zatem zuzyc w ciagu 10 dni? czy potem stana sie "trujace"? :) Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: kurki- czy mozna zamrozić 28.07.03, 14:54 agus7 napisała: > o kurcze, a ja wczoraj zamrozilam takie swieze, umyte... > Haniu, czy powinnam je zatem zuzyc w ciagu 10 dni? czy potem stana > sie "trujace"? :) Trujące się nie staną :-), ale mogą się z nich zrobić "kapcie". Do sosu się może będą nadawać, ale jako nadzienie albo do duszenia już może nie. Mrożenie w temperaturze -80 C powoduje, że grzyby nie tracą swojej jędrności i można je przyrządzać tak samo jak świeże. Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: kurki- czy mozna zamrozić 31.07.03, 19:41 agus7 napisała: > o kurcze, a ja wczoraj zamrozilam takie swieze, umyte... > Haniu, czy powinnam je zatem zuzyc w ciagu 10 dni? czy potem stana > sie "trujace"? :) Trujace nie będą, ale będą miały goryczkę. Wiem, bo parę lat temu sama tak zamroziłam kurki, a potem niestety musiałam je wyrzucić, bo nie nadawały się ani do uduszenia ani na zupę :/ Od tej pory kurki duszę i pasteryzuję w słoikach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: kurki- czy mozna zamrozić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 19:50 masia27 napisała: > agus7 napisała: > > > o kurcze, a ja wczoraj zamrozilam takie swieze, umyte... > > Haniu, czy powinnam je zatem zuzyc w ciagu 10 dni? czy potem stana > > sie "trujace"? :) > Trujace nie będą, ale będą miały goryczkę. Wiem, bo parę lat temu sama tak > zamroziłam kurki, a potem niestety musiałam je wyrzucić, bo nie nadawały się > ani do uduszenia ani na zupę :/ > Od tej pory kurki duszę i pasteryzuję w słoikach. A na stronie www.mniammniam.pl pisza ze mozna normalnie zamrozic, wiec tak zrobiłam, jak to bedzie niewypał to zgłosze reklamacje Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: kurki- czy mozna zamrozić 31.07.03, 21:10 Gość portalu: lola napisał(a): > A na stronie www.mniammniam.pl pisza ze mozna normalnie zamrozic, wiec tak > zrobiłam, jak to bedzie niewypał to zgłosze reklamacje Ja już parę razy się 'przejechałam' na poradach zamieszczonych na stronie mniammniam. Więc jak będziesz zgłaszać reklamację, to ja się przyłączę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: kurki- czy mozna zamrozić 31.07.03, 21:12 I jeszcze dodam, że ja swoje mroziłam w zamrażalniku, a moi rodzice zrobili to samo w zamrażarce, gdzie temperatura jest niższa. I im kurki też wyszły gorzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: kurki- czy mozna zamrozić 31.07.03, 21:14 jeszcze jedno ;) ja mroziłam kurki surowe, może zblanszowane wychodzą OK? Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: kurki- czy mozna zamrozić 31.07.03, 21:19 Nawet kurki zamrażane w temperaturze -80 są bardziej goryczkowe niż świeże. Ale zimą, jako dodatek do mięs, jajecznicy, omletu - jednak niezastąpione. Co do porad w mniammniam, np. recenzje win tam zamieszczane są po prostu żenujące. I nie jest to tylko moja opinia, ale i osób, dla których wina są wieloletnią pasją albo wiążą się z ich działalnością zawodową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simon Re: kurki- czy mozna zamrozić IP: 213.17.165.* 01.08.03, 05:38 hania o jakich recenzjach win mówisz? Nic takiego tam nie znalazłem Pozd, Simon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simon Re: kurki- czy mozna zamrozić IP: 213.17.165.* 01.08.03, 05:41 mozna mrozic kurki a ze sa ciut gorzkie po zamrozeniu taki urok mimo wszystko warto to robic mniam jajecznica z kurkami w srodku zimy pychota pozd, Simon Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: kurki- czy mozna zamrozić 01.08.03, 09:51 Gość portalu: Simon napisał(a): > mozna mrozic kurki a ze sa ciut gorzkie po zamrozeniu taki urok > mimo wszystko warto to robic mniam jajecznica z kurkami w srodku zimy pychota > do jajecznicy swietnie nadaja sie kurki przechowywane w sloiku (uduszone wczesniej), i problem z goryczka odpada Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Simon 01.08.03, 10:02 Gość portalu: Simon napisał(a): > hania o jakich recenzjach win mówisz? > Nic takiego tam nie znalazłem > > Pozd, > Simon Usunęli link z pierwszej strony, ale np. tu masz jedną z recenzji: mniammniam.pl/a.php?p=in194 Szkoda, że autorka nie podała, czy Biondi Santi jest dostępne w Polsce ;-) Jeśli znajdę znów link do spisu treści recenzji o winach, podrzucę Ci. Zabawa jest przednia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simon Re: Simon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.03, 16:16 dziękuję hania76, a tak na marginesie to straszna lipa w tej sieci z stronami albo design przedwojenny albo portale pozostanę przy miesięczniku Kuchnia. Co papier to papier. Simon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annjen Re: kurki- czy mozna zamrozić IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.13, 14:17 Miały goryczkę, bo ich nie zblanszowałaś:) Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: kurki- czy mozna zamrozić 06.08.03, 15:10 Aby pozbyć się goryczki, kurki przed zamrożeniem należy 4 razy zagotować (do świeżej zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, wystudzić). Tak powiada mądrość ludowa. Po takim przygotowaniu mozna spokojnie mrozić. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annjen Re: kurki- czy mozna zamrozić IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.13, 14:21 Ale co wtedy zostanie z tych kurek? Ja blanszuję raz i nie zauważyłam, by były gorzkie, fakt, że nie jemy ich samych, tylko jako dodatek, więc może dlatego. W każdym razie do tej pory byłam uzależniona od jajecznicy z kurkami, a teraz jeszcze doszła tarta na drożdżowym cieście z kwestii smaku, więc mam w zamrażalniku pewnie parę kilo:) Odpowiedz Link Zgłoś