Dodaj do ulubionych

Pytanie poniekąd zdrowotne?

31.07.03, 14:18
Już nie wiem, co mam jeść, żeby mnie nie "rozsadzało". Zrezygnowałam z
alkoholu, wody z bąbelkami, ba, nawet z soli (zatrzymuje wodę), ale nie mogę
przecież zrezygnować z warzyw!! (mięsa nie jadam prawie w ogóle) Czy ktoś
może mi powiedzieć, co jeść, żeby nie "puchnąć" i nie mieć wywalonego
brzucha? :-(

Moze powinnam pójsć z tym na forum Zdrowie Kobiety, ale ufam, że tutejsze
kucharki wiedzą, co jeść, "żeby było dobrze".
Obserwuj wątek
    • Gość: mona Re: Pytanie poniekąd zdrowotne? IP: *.matrixx / 192.168.0.* 31.07.03, 15:36
      a może w ogóle wybierz się na forum psychologia albo anoreksja
    • Gość: elka Re: Pytanie poniekąd zdrowotne? IP: *.kopernik.lodz.pl 31.07.03, 15:40
      a może pójść do lekarza?
      a może nie rezygnować z alkoholu do posiłków? według mnie znacznie łatwiej
      trawi się kolację popijaną winem.
      pozdr
      elka
    • Gość: Dora Re: Pytanie poniekąd zdrowotne? IP: *.int.warszawa.sint.pl 31.07.03, 15:56
      A co konkretnie jadasz?
      Bo wiem, ze sie ma wzdecia po brokulach i np kalafiorach... Moze to jdnak
      warzywa jakies Ci szkodza? Albo owoce w nadmiarze?
    • Gość: Annette Re: Pytanie poniekąd zdrowotne? IP: *.de.ibm.com 31.07.03, 16:34
      Unikaj: kapusty, kalafiora, brokulow, kalarepki, rzepy, brukwi, brukselki,
      cebuli, suchych nasiona roślin strączkowych (groch, fasola itp.), rzodkiewek,
      ogórków zielonych, fasolki szparagowej, zielonego groszku, warzyw korzeniowych,
      czosnku.
      .
      Inne (nie warzywne) produkty, powodujace wzdecia i uczucie ciezkosci:
      grzyby, migdały, orzechy, produkty bogatobłonnikowe, szczególnie pełnoziarniste
      pieczywo, grube kasze, kukurydza.

Wiem, ze strasznie tego duzo, ale te produkty wykazuja dzialanie wzdymajace.

Z owoców działanie takie wykazują gruszki i czereśnie, winogrona, agrest.

Wzdeciom zapobiega ziolko o nazwie hyzop (lekarski chyba) - w kuchni
      srodziemnomorskiej uzywa sie go jako przyprawy, a także cząber. Inne przyprawy,
      ktore pomagaja przy takich dolegliwosciach to: bazylia, kminek, kolendra,
      lubczyk, majeranek, mięta , szałwia, koper.
      • Gość: hania :o) Re: Pytanie poniekąd zdrowotne? IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 31.07.03, 16:51
        jeszcze dochodzi cukier i mleko!
        • Gość: hgi Re: Pytanie poniekąd zdrowotne? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 31.07.03, 18:09
          Pani Gumowska radzila kiedys,aby przygotowac sobie mieszanke kminku
          i majeranku w proporcji pol na pol.zmielic,przechowywac w sloiczku.
          uzywac pokazdym jedzeniu po lyzeczce,popijajac woda.
          czasami wystarczy po jedzeniu polknac kilka ziarenek kminku i popic woda.
          • Gość: hip Re: Pytanie poniekąd zdrowotne? IP: *.acn.waw.pl 01.08.03, 11:47
            A mnie ktoś dawno doradził mieszankę: kminek, majeranek i tymianek, w równych
            częściach, oczywiście zmielone. Z tym, że dodawałam do jedzenia, zwykle robiło
            się lepsze od tego (no, tylko nie do naleśnikow z serem) - taka metoda z
            połykaniem i popijaniem można się od tego udławić! na amen!
            pozdrahip
    • the_dzidka Dziękuję wszystkim :) 01.08.03, 09:06
      Nie ma rady, muszę się zastosować :-) Pozdrawiam
      • Gość: Jagna Re: Dziękuję wszystkim :) IP: 167.83.9.* 01.08.03, 10:55
        Mi w takich sytuacjach pomagał koper włoski.
      • Gość: mimi Re: Dziękuję wszystkim :) IP: 81.210.121.* 01.08.03, 11:51
        Ten sam problem męczył mnie przez lata, stosowałam espumisan, troche pomagało.
        Od roku nie wiem co to są wzdęcia. Dlaczego? Piję codziennie pzrynajmniej ze
        dwie szklanki pu erh. Polecam latem zrobić sobie cały jej dzbanek, można dodac
        mięty (dla poczatkujących smak pu erh jest dość trudny do zaakceptowania) i
        popijac zamiast soków czy wody.
        • the_dzidka Re: Dziękuję wszystkim :) 01.08.03, 14:13
          Gość portalu: mimi napisał(a):

> Ten sam problem męczył mnie przez lata, stosowałam espumisan, troche pomagało.
          > Od roku nie wiem co to są wzdęcia. Dlaczego? Piję codziennie pzrynajmniej ze
          > dwie szklanki pu erh. Polecam latem zrobić sobie cały jej dzbanek, można
          dodac
          > mięty (dla poczatkujących smak pu erh jest dość trudny do zaakceptowania) i
          > popijac zamiast soków czy wody.

O, ciekawe!! Ja bardzo lubię pu-erh, i to własnie tę "niechrzczoną" żadnym
          innym smakiem. Co ciekawsze, jakąś godzinę przed przeczytaniem Twojego listu
          wypilam pierwszą szklankę po chyba 3-miesięcznej przerwie :) Może pomoże.
          • Gość: mimo Re: Dziękuję wszystkim :) IP: 81.210.121.* 01.08.03, 14:55
            I mimo to masz problemy? Szkoda. :( Ja odczułam poprawę po jakichś dwóch
            tygodniach. Po prostu zauważyłam, że nie ma tego problemu, wczesniej mogłam
            zjeść cokolwiek i już brzuch pęczniał. Teraz piję mieszanki pu erh z zieloną
            albo osobne. Obie dobrze wpływają na trawienie. Co prawda takich jogurtów nadal
            unikam, ale poza tym sposobu odżywiania się nie zmieniłam.
            Pozdrawiam

PS.
            A Espumisan stosowałas?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka