Dodaj do ulubionych

czym nadziac poledwiczke wieprzowa?

IP: *.tele2.pl 31.07.03, 15:47
nie musze, ale tak mi wpadlo do glowy...Lezy sobie wlasnie w marynacie w
lodowce. mam do niej sos z pieczarek, do ktorego jeszcze dorzuce ser
plesniowy, ale moze by tego sera napakowac do srodka.....?
Obserwuj wątek
    • hania_76 Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? 31.07.03, 15:49
      Noooooo... Napakować!! Z odrobiną czosnku może?

I koniecznie daj znać jak wyszła i jak ją przyrządzałaś - chętnie skopiuję pod
      jakieś cięższe czerwone wino jak już się zrobi nieco chłodniej pod naszą
      szerokością geograficzną :-)
      • Gość: kaska Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? IP: *.tele2.pl 31.07.03, 15:52
        ok;-) to napakuje tym plesniakiem i czosnkiem, , zobaczymy jak wyjdzie;-)
        • figaro1 Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? 31.07.03, 16:08
          To jest przepis Kuronia, robiłam, jadłamm, pyszne. Piecze się na ruszcie w
          piekarniku, albo na grillu.
          • Gość: kaska Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? IP: *.tele2.pl 31.07.03, 16:11
            figaro1 napisała:

> To jest przepis Kuronia, robiłam, jadłamm, pyszne. Piecze się na ruszcie w
            > piekarniku, albo na grillu.

nie znam przepisu Kuronia, ale rusztu nie mam;-( Zrobie po swojemu;-)
            • hania_76 Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? 31.07.03, 16:12
              Kasiu, powiedz tylko, z czego robiłaś zalewę do tak przyrządzanej polędwicy?
              • Gość: kaska Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? IP: *.tele2.pl 31.07.03, 16:16
                hania_76 napisała:

> Kasiu, powiedz tylko, z czego robiłaś zalewę do tak przyrządzanej polędwicy?

Hania, ja po prostu posmarowalam cala oliwa z oliwek, czosnkiem, troszke
                pieprzu, troszke kminku, troszke bazylii, tymianku i troszeczke octu winnego z
                bialego wina, ale malo. Powinien byc jeszcze miod, ale akurat nie mam. I tak
                sobie lezy na razie. teraz ja przetne, wsadze w srodek, w te kieszen ser
                i...zobaczymy;-) czyli nic szczegolnego nie wymyslilam.......
                • hania_76 Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? 31.07.03, 16:25
                  Gość portalu: kaska napisał(a):

>
                  > Hania, ja po prostu posmarowalam cala oliwa z oliwek, czosnkiem, troszke
                  > pieprzu, troszke kminku, troszke bazylii, tymianku i troszeczke octu winnego
                  z
                  > bialego wina, ale malo. Powinien byc jeszcze miod, ale akurat nie mam. I tak
                  > sobie lezy na razie. teraz ja przetne, wsadze w srodek, w te kieszen ser
                  > i...zobaczymy;-) czyli nic szczegolnego nie wymyslilam.......

Dzięki, byłam ciekawa :-) Może lepiej, że bez miodu, skoro mają być pieczarki i
                  ser pleśniowy?

Ojej, zaraz zaślinię klawiaturę ;-)
                  • Gość: kaska Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? IP: *.tele2.pl 31.07.03, 16:27
                    hania_76 napisała:

>
                    > Dzięki, byłam ciekawa :-) Może lepiej, że bez miodu, skoro mają być pieczarki
                    i
                    >
                    > ser pleśniowy?
                    >
                    > Ojej, zaraz zaślinię klawiaturę ;-)

Chyba lepiej, choc ja lubie takie polaczenia;-) No ale do pieczarek nie pasuje
                    za nic. Te pieczarki to osobmo, ze wzgledu na mojego pawla, bo ja wole sama
                    poledwiczke z plesniakiem plus salata;-)
                    • Gość: Asia Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? IP: *.a2000.nl 31.07.03, 16:37
                      Kiedys jadlam poledwiczki w restauracji. Byly w ksztalcie sakiewki a w srodku
                      nadzienie z grzybow i do tego sos grzybowy. Ten pomysl sakiewki bardzo mi sie
                      spodobal. Zastanawiam sie jak to bylo zrobione, czy przy pomocy wykalaczek czy
                      sznurka.
    • Gość: elka Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? IP: *.kopernik.lodz.pl 31.07.03, 16:38
      A ja ostatnio zrobiłam tak:
      masło+sól+ czosnek+ świeża bazylia + świeża szałwia(dużo)-to wszystko w formie
      cienkiego wałeczka do zamrażalnika, a potem- do polędwiczki
      całkiem niezłe...
    • Gość: kaska to byl swietny pomysl;-) IP: *.tele2.pl 31.07.03, 16:51
      wyszla przepyszna, spielam ja wykalaczkami i na patelnie, przy czym nie
      smazylam za dlugo.........
      • Gość: kaska Re: to byl swietny pomysl;-) IP: *.tele2.pl 31.07.03, 23:32
        nadziewalam cambozola, ale musze jeszcze sprobowac z kurkami;-) W ogole nosi
        mnie na kurki....
    • limes1 Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? 31.07.03, 18:51
      Przepis znajomej: delikatnie rozklepać, popieprzyć, soli minimalnie, na to
      plaster sera i plaster szynki (najlepszy płatek parmeńskiej). Zawinąć, spiąć
      wykałaczką albo sznureczkiem, obtoczyć w mące, smażyć na oleju ze wszystkich
      stron na złotobrązowo. Potem dolewasz wody i dusisz. Sos sam się zrobi (z tej
      wysmażonej mąki), na koniec możesz doprawić winem. Szynka i ser są słone,
      dlatego ostrożnie z solą!! Przed nadzianiem możesz, zamiast użyć pieprzu,
      lekko posmarować musztardką.
    • Gość: PCh Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? IP: 195.94.220.* 31.07.03, 19:15
      Najlepsze są nadziewane suszonymi śliwkami. Potem na patelnię na gorący
      tłuszcz. Smarzyć szybko. Wyjąć polędzwiczki. Dodać masła. Jak będzie gorące
      wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i jeszcze kilka śliwek. Po chwili włożyć
      polędwiczki. Zalać kieliśzkiem śliwowicy i zapalić. Na koniec wymieszać ze
      śmietaną.
      • mufka Poledwiczka wieprzowa 01.08.03, 01:39
        Podziele sie z Wami dwoma przepisami skoro juz mowa o poledwicy wieprzowej.

1.
        szkl. wody
        ziola suszone: jakie sa pod reka- rozmaryn, oregano, lubczyk, majeranek i inne,
        troche soli, cukru, pieprzu, listek, ziele ang.
        zagotowac, ostudzic, dolac szkl. bialego wina (WAZNE!) wlozyc poledwice i
        wstawic do lodowki na 3 dni, przewracajac od czasu do czasu.
        WYjac, osuszyc, ponacinac, wlozyc suszone morele, podsmazyc i upiec w
        piekarniku podlewajac marynata.
        Ma tak specyficzny smak, ze trudno opisac, musicie sprobowac:)

2.
        Owinac poledwice wedzonym (koniecznie!) boczkiem dosyc szczelnie, tak zeby
        poledwica nie byla w zadnym miejscu widoczna.
        Upiec na grillu.
        Nie trzeba przyprawiac ani solic jej, wedzony boczek zrobi to za Ciebie;))))
        PYYYYYCHA. Jest bardzo soczysta, dzieki szczelnemu owinieciu boczkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka