Gość: kaska IP: *.tele2.pl 31.07.03, 15:47 nie musze, ale tak mi wpadlo do glowy...Lezy sobie wlasnie w marynacie w lodowce. mam do niej sos z pieczarek, do ktorego jeszcze dorzuce ser plesniowy, ale moze by tego sera napakowac do srodka.....? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania_76 Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? 31.07.03, 15:49 Noooooo... Napakować!! Z odrobiną czosnku może? I koniecznie daj znać jak wyszła i jak ją przyrządzałaś - chętnie skopiuję pod jakieś cięższe czerwone wino jak już się zrobi nieco chłodniej pod naszą szerokością geograficzną :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? IP: *.tele2.pl 31.07.03, 15:52 ok;-) to napakuje tym plesniakiem i czosnkiem, , zobaczymy jak wyjdzie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
figaro1 Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? 31.07.03, 16:08 To jest przepis Kuronia, robiłam, jadłamm, pyszne. Piecze się na ruszcie w piekarniku, albo na grillu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? IP: *.tele2.pl 31.07.03, 16:11 figaro1 napisała: > To jest przepis Kuronia, robiłam, jadłamm, pyszne. Piecze się na ruszcie w > piekarniku, albo na grillu. nie znam przepisu Kuronia, ale rusztu nie mam;-( Zrobie po swojemu;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? 31.07.03, 16:12 Kasiu, powiedz tylko, z czego robiłaś zalewę do tak przyrządzanej polędwicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? IP: *.tele2.pl 31.07.03, 16:16 hania_76 napisała: > Kasiu, powiedz tylko, z czego robiłaś zalewę do tak przyrządzanej polędwicy? Hania, ja po prostu posmarowalam cala oliwa z oliwek, czosnkiem, troszke pieprzu, troszke kminku, troszke bazylii, tymianku i troszeczke octu winnego z bialego wina, ale malo. Powinien byc jeszcze miod, ale akurat nie mam. I tak sobie lezy na razie. teraz ja przetne, wsadze w srodek, w te kieszen ser i...zobaczymy;-) czyli nic szczegolnego nie wymyslilam....... Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? 31.07.03, 16:25 Gość portalu: kaska napisał(a): > > Hania, ja po prostu posmarowalam cala oliwa z oliwek, czosnkiem, troszke > pieprzu, troszke kminku, troszke bazylii, tymianku i troszeczke octu winnego z > bialego wina, ale malo. Powinien byc jeszcze miod, ale akurat nie mam. I tak > sobie lezy na razie. teraz ja przetne, wsadze w srodek, w te kieszen ser > i...zobaczymy;-) czyli nic szczegolnego nie wymyslilam....... Dzięki, byłam ciekawa :-) Może lepiej, że bez miodu, skoro mają być pieczarki i ser pleśniowy? Ojej, zaraz zaślinię klawiaturę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? IP: *.tele2.pl 31.07.03, 16:27 hania_76 napisała: > > Dzięki, byłam ciekawa :-) Może lepiej, że bez miodu, skoro mają być pieczarki i > > ser pleśniowy? > > Ojej, zaraz zaślinię klawiaturę ;-) Chyba lepiej, choc ja lubie takie polaczenia;-) No ale do pieczarek nie pasuje za nic. Te pieczarki to osobmo, ze wzgledu na mojego pawla, bo ja wole sama poledwiczke z plesniakiem plus salata;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? IP: *.a2000.nl 31.07.03, 16:37 Kiedys jadlam poledwiczki w restauracji. Byly w ksztalcie sakiewki a w srodku nadzienie z grzybow i do tego sos grzybowy. Ten pomysl sakiewki bardzo mi sie spodobal. Zastanawiam sie jak to bylo zrobione, czy przy pomocy wykalaczek czy sznurka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? IP: *.kopernik.lodz.pl 31.07.03, 16:38 A ja ostatnio zrobiłam tak: masło+sól+ czosnek+ świeża bazylia + świeża szałwia(dużo)-to wszystko w formie cienkiego wałeczka do zamrażalnika, a potem- do polędwiczki całkiem niezłe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska to byl swietny pomysl;-) IP: *.tele2.pl 31.07.03, 16:51 wyszla przepyszna, spielam ja wykalaczkami i na patelnie, przy czym nie smazylam za dlugo......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: to byl swietny pomysl;-) IP: *.tele2.pl 31.07.03, 23:32 nadziewalam cambozola, ale musze jeszcze sprobowac z kurkami;-) W ogole nosi mnie na kurki.... Odpowiedz Link Zgłoś
limes1 Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? 31.07.03, 18:51 Przepis znajomej: delikatnie rozklepać, popieprzyć, soli minimalnie, na to plaster sera i plaster szynki (najlepszy płatek parmeńskiej). Zawinąć, spiąć wykałaczką albo sznureczkiem, obtoczyć w mące, smażyć na oleju ze wszystkich stron na złotobrązowo. Potem dolewasz wody i dusisz. Sos sam się zrobi (z tej wysmażonej mąki), na koniec możesz doprawić winem. Szynka i ser są słone, dlatego ostrożnie z solą!! Przed nadzianiem możesz, zamiast użyć pieprzu, lekko posmarować musztardką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PCh Re: czym nadziac poledwiczke wieprzowa? IP: 195.94.220.* 31.07.03, 19:15 Najlepsze są nadziewane suszonymi śliwkami. Potem na patelnię na gorący tłuszcz. Smarzyć szybko. Wyjąć polędzwiczki. Dodać masła. Jak będzie gorące wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i jeszcze kilka śliwek. Po chwili włożyć polędwiczki. Zalać kieliśzkiem śliwowicy i zapalić. Na koniec wymieszać ze śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Poledwiczka wieprzowa 01.08.03, 01:39 Podziele sie z Wami dwoma przepisami skoro juz mowa o poledwicy wieprzowej. 1. szkl. wody ziola suszone: jakie sa pod reka- rozmaryn, oregano, lubczyk, majeranek i inne, troche soli, cukru, pieprzu, listek, ziele ang. zagotowac, ostudzic, dolac szkl. bialego wina (WAZNE!) wlozyc poledwice i wstawic do lodowki na 3 dni, przewracajac od czasu do czasu. WYjac, osuszyc, ponacinac, wlozyc suszone morele, podsmazyc i upiec w piekarniku podlewajac marynata. Ma tak specyficzny smak, ze trudno opisac, musicie sprobowac:) 2. Owinac poledwice wedzonym (koniecznie!) boczkiem dosyc szczelnie, tak zeby poledwica nie byla w zadnym miejscu widoczna. Upiec na grillu. Nie trzeba przyprawiac ani solic jej, wedzony boczek zrobi to za Ciebie;)))) PYYYYYCHA. Jest bardzo soczysta, dzieki szczelnemu owinieciu boczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś