agnieszkagorska 29.11.07, 13:20 poproszę o tani przepis na sernik ,[dobry] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re:Jaki sernik?Na zimno, na ciepło, z serka homo, 29.11.07, 13:25 z normalnego sera twarogowego, z mascarpone, wiedeński?JAKI? Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re:Jaki sernik?Na zimno, na ciepło, z serka homo, 29.11.07, 14:59 Oj, czepiasz sie ;))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majala Re: sernik IP: *.rzeszow.mm.pl 29.11.07, 13:37 Proszę bardzo podaję: 1 kg sera zmielonego (ja daję półtłusty, może być gotowy mielony ale lepszy zwykły dobrej jakości ser,najlepiej wiejski, zmielony w maszynce) 10 jaj 30-40 dkg cukru cukier waniliowy lub otarta skorka z cytryny 10 dkg masła kopiata łyżka mąki ziemniaczanej kopiata łyżka kaszy manny Wykonanie: Jeszcze uwaga: można to robić w malakserze i tak przez cale lata robiłam, ale lepiej się ubija mikserem z tym, że dłużej trwa. Do miski lub makutry włożyć ser, cukier, masło i żółtka. Ubijać mikserem długo niestety, około 20 min (no może 15 min). Musi być gęsta, gładka masa Osobno ubić pianę z białek. Na ubitą masę serową wyłożyć kilka łyżek piany, na to rozsypać kaszę, przesiać przez sitko mąkę ziemniaczaną, dodać cukier waniliowy lub skórkę z cytryny. Teraz dodać bakalie (rodzynki, skórkę pomarańczową). Dokładnie wymieszać. Wyłożyć resztę piany i lekko ale dokładnie wymieszać. Wlać do średniej wielkości wysmarowanej i lekko obsypanej bułką tartą tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do max 200 stopni. Ja na początku (około 10 min) piekę sernik przy uchylonych lekko drzwiach piekarnika. Potem zamykam i piekę łącznie około godziny. Po tym czasie powinien być upieczony. Znów lekko uchylam drzwi i pozostawiam około 10 min w piekarniku. Potem wyjmuję, studzę i robię polewę czekoladową lub lukier. Z lukrem wolniej wysycha choć na ogół nie zdąża, bo wcześniej znika. Sernik lekko opada ale to nie umniejsza smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majala Re: sernik IP: *.rzeszow.mm.pl 29.11.07, 16:34 Nie jest on taki drogi. Koszt 10 jaj to nie największy koszt w serniku. Ale za to jaki duży i dobry. Może przyda ci się przepis gdy nie będzie ci zależało, żeby sernik był akurat tani. Smacznego i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lisia312 Re: sernik 30.11.07, 09:25 Nie mówię, że się nie przyda, wręcz przeciwnie- uwielbiam serniki, nawet te najdroższe!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś