Gość: mila996 IP: *.acn.waw.pl 10.12.07, 16:19 Mam dwa złoiki miodu i nie mam pomysłu do czego mogłabym go wykorzystać.Napewno do ciast ale nie posiadam takowych przepisów. Będę wdzięczna za podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malange Re: 2 słoiki miodu- jak spożytkować 10.12.07, 16:25 Masowa produkcja pierników na święta :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: 2 słoiki miodu- jak spożytkować 10.12.07, 17:47 miód to skarb! spozywaj codziennie 70 - 140 gramow najlepiej z czyms co Cie nie zemdli - np. z bialy serkiem albo rano i wieczorem z cieplym - nie goracym! mlekiem = lyzka miodu szklanka mleka; mozesz slodzic napoje herbate kawe ale o stosunkowo niezbyt wyokiej temperaturze, nieprzekraczajacej 65-70*C; Ja stary dziad zjadam w ten sposob litr miodu na 3-4 tygodnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: 2 słoiki miodu- jak spożytkować IP: 193.200.216.* 10.12.07, 18:22 Wieczorem: 3/4 letniej wody w szklance+czubata łyżeczka miodu Rano: dodać trochę soku z cytryny, dobrze zamieszać, pić na czczo. Samo zdrowie i na zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Miodownik 10.12.07, 18:39 25 dag masła, ½ szklanki miodu, 1 szklanka cukru, 5 jajek, 3,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, Krem: 3/4 litra mleka, 3,4 szklanki cukru,7 łyżek kaszy manny, 20 dag masła 12 dag margaryny, sok z dwóch cytryn. Masło, miód i cukier zagotować. Ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta upiec osobno w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec przez ok. 12 minut w temperaturze 160-170 °C. Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę. Podgotować mieszając. Ostudzić. Masło utrzeć z margaryną na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo kaszę mannę i sok z cytryn. Kremem przełożyć upieczone placki. serwisy.gazeta.pl/tokfm/1,58941,2772817.html Odpowiedz Link Zgłoś
kundelburry Re: 2 słoiki miodu- jak spożytkować 10.12.07, 20:10 Ludzie blagam nie gotujcie miodu! zabijecie to wszystko co ma w sobie najlepszego - enzymy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyrafa46 Re: 2 słoiki miodu- jak spożytkować IP: *.chello.pl 12.12.07, 01:22 My mamy problemy by litr miodu "postał" dłużej niż tydzień. Czasem sie udaje. Kiedyś zachomikowałam przed sobą i resztą rodziny. Po miesiącu i tak sie znalazł. Też myślę, że gotowanie miodu to "grzech śmiertelny" ;-). Miodzio z cytrynką lub bez ale z imbirem i gorącą (względnie) wodą. Pycha i rozgrzewa. Zwłaszcza po spacerze z pieskiem powsinogą. Do tego może być ciacho, ale nie musi. Lepszy chleb z masłem. ... Co za miły problem z tym miodkiem :-)) Żyra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tusu Re: 2 słoiki miodu- jak spożytkować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 17:50 szybki ale pyszny deser z miodem: do miseczek włożyć: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej bakomy bo kwaśny) na wierzch jogurtu wrzucić kilka pokruszonych orzechów włoskich orzechy w każdej miseczce polać ok dwiema łyżeczkami miodu (albo więcej jeśli ktoś lubi) błyskawiczne, pyszne i proste, a goście pytają co to jest i jaki przepis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyrafa46 Re: 2 słoiki miodu- jak spożytkować IP: *.chello.pl 13.12.07, 11:36 figgin1 napisała: > Do nalewek! Oooooo, Figginm to ja Cię już pomęczę jeśli chodzi o nalewki. Teraz zmykam od kompa z braku czasu ale wrócę. I będzie seria pytań :-))) Żyra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyrafa46 Re: 2 słoiki miodu- jak spożytkować IP: *.chello.pl 13.12.07, 11:38 m się wcisnęło, sorki Figgin1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: 2 słoiki miodu- jak spożytkować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 22:52 do słodzenia kawy Odpowiedz Link Zgłoś
nataszsza Re: 2 słoiki miodu- jak spożytkować 13.12.07, 11:57 nalewka miodówka 1litr miodu 1 litr wódki kawałek korzenia imbiru skórka otarta z cytryny wymieszać i pozostawić co najmniej na miesiąc, potem przecedzić, jka ktoś nie lubi słodyczy to można wcisnąć sok z cytryn. Rozgrzewa i jest bardzo smaczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyrafa46 Re: 2 słoiki miodu- jak spożytkować IP: *.chello.pl 13.12.07, 18:42 A miód jaki ma być a jaki NIE? Czy zamiast cytryny można dać pigwowca? Odpowiedz Link Zgłoś