Dodaj do ulubionych

Sałatka z tuńczykiem

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.08.03, 10:23
Proszę, podpowiedzcie jaką (pyszną) sałatkę można zrobić z tuńczkiem
Obserwuj wątek
    • karmilla Re: Sałatka z tuńczykiem 06.08.03, 10:56
      gdzieś już to pisałam, ale nie chce mi się szukać linki, więc podam raz jeszcze:
      ryż
      tuńczyk (w sosie własnym)
      ananas
      majonez
      sól
      curry

      albo: tuńczyk w oleju, cebula, pomidor, zielona pietruszka, sól, pieprz czarny
    • Gość: Kawawa Re: Sałatka z tuńczykiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.03, 10:59
      1.
      Tunczyk z puchy (moze byc w sosie wlasnym lub z oleju)
      Puszka groszku
      Puszka kukurydzy
      Majonez

      Wzbogacic ta salatke mozna: serem zoltym pokrojonym w kostke lub jajkiem na
      twardo i szczypiorkiem lub na slodko - ananasem

      2.
      Tunczyk z puchy (tym razem lepiej w zalewie wlasnej)
      3 jajka na twardo (posiekane)
      Sporo cebuli pokrojonej w drobna kostke
      Majonez
      Troche papryki w proszku (moze byc tez ostra)

      To nie tyle co salatka, ale smaczna pasta do pieczywa.


      Pozdrawiam.
    • default Re: Sałatka z tuńczykiem 06.08.03, 11:12
      1. Tuńczyk, kukurydza, sałata lodowa, majonez albo oliwa.
      2. Tuńczyk, biała fasola, cebula pokrojona w krążki i lekko sparzona ( bo tej
      cebuli daje się raczej sporo i niesparzona za bardzo by zdominowała smak
      sałatki, a taka sparzona - albo namoczona w wodzie na parę godzin - ma bardzo
      fajny smak i konsystencję), oliwa.
      • inika Cebula 06.08.03, 11:39
        Ciekawy pomysł z tą cebulą. Musze wypróbować jaki ma smak po tym moczeniu. :)
        zalewasz gorącą czy zimną? Jak długo trzymasz? Pokrojona czy w całości?
        Jaki ma wtedy smak?
        • default Re: Cebula 06.08.03, 11:58
          W sumie rzadko kiedy moczę, bo po prostu chcę sałatkę natychmiast, więc
          pokrojoną cebulę zalewam na sitku wrzątkiem. Według sztuki powinno się całą
          obraną cebulę zalać letnią wodą i moczyć np. całą noc. Robi się delikatna w
          smaku, bo wyciekają z niej ostre olejki eteryczne i trochę przezroczysta. W
          pzrypadku parzenia jest podobnie, tylko czasem można niechcący przsadzić i
          robią się cebulowe miękkie kluchy, a to nie o to chodzi.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka