agkowa 28.12.07, 12:43 Co to jest creme fraiche? Jak to można zrobić? czy to można kupić? Jeśli kupić to pod jaką postacią? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: s Re: Creme fraiche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 12:54 To śmietana, zawierająca 30% tłuszczu, z dodatkiem bakterii (kwasu mlekowego) i obniżoną zawartością cukru, przez co ma lekko kwaśnawy smak. Można kupić w kubku z napisem "creme fraiche" po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: Creme fraiche 28.12.07, 13:18 Kupić to bardzo trudno. Widziałem oczywiście we Francji i kupowałem ochoczo, widziałem nawet w Austrii, ale w Polsce nie widziałem, Jeśli mieszkasz w dużym mieście i masz pod ręka delikatesy, to być może dostaniesz tam creme fraiche. Jeśli jednak nie dostaniesz, to zamiennikiem - oczywiście nieprównywalnym, no ale jednak - może być jakaś śmietana ukwaszona, np. Piątnica (tyle że będzie miała mniej tłuszczu). Jak to mawiają grzybiarze - lepszy rydz niż nic (choć nadziwić się nie mogę, by rydze takie pyszne!) :) Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Creme fraiche 28.12.07, 15:24 To niezupalnie tak (albo zupelnie nie tak, jak kto woli). Sa 2 rodzaje "crème fraiche" w rozumieniu francuskim: -crème fraiche liquide -smietanka slodka) o roznej zawartosci tluszczu, od chyba 10 do max.30 - crème fraiche épaisse (tlum.smietana gesta) - o posmaku kwaskowatym. % tluszczu rowniez zmienny, rowniez do 30% max. "Za moich czasow" tez w Polsce dostepna bywala smietana slodka (a wlsciwie smietanka bo smietana okreslano wlasnie ta kaskowata), zgestniala i rozno% smietany o roznym ° kwasnosci, najtlyusciejsza i najmniej kwasna chyba przetrwala pod nazwa "kremowka", jako, ze wlasnie najczesciej uzywana byla do wyrobu kremow cukierniczych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Creme fraiche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 15:33 pod nazwa "creme fraiche" rozumiemy (widocznie za wyjatkiem francji)kilkakrotnie opisana kwasna, gesta smietane 30% i zadna inna, o ile mi wiadomo. tylko taka widywalam pod ww nazwa w calej europie. zastapic ja mozna ew 22%, koniecznie b. gesta smietana. nie bedzie to calkiem to samo, bo 30tka jest tlusciejsza i ma inna konsystencje, ale raczej bedzie ok. jesli ktos ma dostep do tlusciutkiej, gesciutkiej wiejskiej smietany, moze oczywiscie jej uzyc. ta oryginalna jest bardzo gesta i dobrze kwaskawa w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Creme fraiche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 17:00 zastępuję 22% Piątnicy, bez skuchy na razie. Odpowiedz Link Zgłoś