Gość: sisi IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.08, 00:03 Prosze o pomoc,bo pomysly mi sie wyczerpaly:-(... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
figgin1 Re: Zupa +drugie danie(tanio i bez miesa) 05.02.08, 00:17 Zupa: Namocz na noc drobną czerwoną fasolę Ugotuj w swojej wodzie z marchewką, selerem, liśmi laurowymi i zielem angielskim. Korzeń selera wyłów. Seler naciowy pokrój drobno i podsmaż na oliwie. Wrzuć go do zupy. Mozesz też dorzucić pokrojonego w kostkę małego ziemniaczka, byle małego bo za dużo by było. W filiżance ukręć jajo z mąką do konsystencji gęstego majonezu. Lej ciasto na gotującą sie zupę. Do tego puszka pomidorków, najlepiej kwaśnych. Posyp wszystko koperkiem, dopieprz porządnie. Możesz dać łyzeczke pesto albo trochę bazylii. Drugie danie zbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: Zupa +drugie danie(tanio i bez miesa) 05.02.08, 00:27 ZUPA z brukwi: przygotować bazę (jeśli jesteś wegetarianką, to oczywiście wywar warzywny, choć brukiew uwielbia gęsinę). ugotować w nim do miękkości plastry brukwi. Po ugotowaniu plastry brukwi rozgnieść widelcem lub zmiksować całość malakserem. Przyprawić obficie majerankiem. Koszt: 2-3 zł. Jednogarnkowe danie z kluseczkami. Przygotować kluseczki: do dwóch żółtek dodać tyle mąki, żeby otrzymać ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany, osolić. Wkładać do gorącej wody łyżeczką umoczoną we wrzątku, gotować do wypłynięcia. W garnku rozgrzać olej słonecznikowy, przesmażyć ząbek czosnku, dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki, główki brokułów, podsmażyć chwile. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem oraz lubczykiem. Dodać ugotowane wcześniej kluseczki i na koniec biały serek typu philadephia lub ostrowia. Zamieszać, podawać :) Koszt 12-15 zł. tanio i smacznie :) Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Priam Re: Zupa +drugie danie(tanio i bez miesa) IP: 83.238.108.* 06.02.08, 11:40 Czy końcową miksturę (już z serkiem) jeszcze podgrzewać? Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: Zupa +drugie danie(tanio i bez miesa) 07.02.08, 00:40 Tak, należy podgrzewać, bo chcemy, żeby serek się wmieszał w całość i stworzył sos. Takie serki nie są kwaśne, zatem nie warzą się w ciepłych daniach, zaś sosy do warzyw powstają z ich udziałem świetne :) Życzę smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
reni_aferka Re: Zupa +drugie danie(tanio i bez miesa) 07.02.08, 12:55 Ja tez poprosze ksiazeczke, o ile to nie klopot. Adres gazetowy albo kesler@post.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Priam Re: Zupa +drugie danie(tanio i bez miesa) IP: 83.238.108.* 07.02.08, 13:01 Dziekuję za wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Podaj adres to przyślę Ci książeczkę "Potrawy 05.02.08, 00:38 tanie, oszczędne i zdrowe" - do wklepywania za dużo a pomysłów na parę lat Ci wystarczy. Po za tym zypy warzywne różnego rodzaju, grzybowe, na drugie dania wszelkie makarony w różnej konfiguracji i kasze, z ziemniakami jajko sadzone lub na twardzo w sosie musztardowym lub chrzanowym. Kotlety ziemniaczane, jajeczne, placki ziemniaczane, krokiety z warzywami, gołąbki wegetariańskie, naleśniki, racuchy, tarty, pizze. To tyle na szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
justeczka1 Re:poprosze o te magiczne przepisy:) 05.02.08, 12:47 bylabym bardzo wdzieczna za przeslanie mi ksiazeczki z przepisami na adres justeczka1@tlen.pl. dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re:Podaj adres to przyślę Ci książeczkę "Potrawy 05.02.08, 13:58 ba_nito - czy ja też mogła bym poprosić o przesyłkę? Na gazetowego maila..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geo Re:Podaj adres to przyślę Ci książeczkę "Potrawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 14:24 Proszę również o tę książeczkę na pbs3@wp.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko To i ja sie Wojtku usmiecham ladnie :) 05.02.08, 22:29 rozyczko@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re:Podaj adres to przyślę Ci książeczkę "Potrawy IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.08, 23:28 nona3@poczta.onet.pl Wielkie dzieki,sorry"malpa"jakas nieudana,tylko na gazecie tak mam:-( Odpowiedz Link Zgłoś
sosiks Re:Podaj adres to przyślę Ci książeczkę "Potrawy 06.02.08, 00:10 I ja proszę o przesłanie mi takiej książeczki na adres sosiks@gazeta.pl. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafał Re: Zupa +drugie danie(tanio i bez miesa) IP: 80.54.173.* 05.02.08, 08:35 Zupka-żurek na grzybkach suszonych lub mrożonych (ostatecznie pieczarki) ze śmietaną,w nim liść laurowy,ziele ang.,dużo majeranku. drugie-kotlety z jajek na twardo ze szczypiorkiem ,ziemniaczki piure,zielony groszek albo super express-kładzione kluseczki ze szczypiorkiem polane masełkiem lub dla odważniejszych skwarkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan domu Re: Zupa +drugie danie(tanio i bez miesa) IP: 80.54.173.* 05.02.08, 11:08 U mnie dziś na obiad bramborowe knedliki(jak ktoś nie rozumie-ziemniaczane)z cebulką i słodka kapusta z mrożonymi kurkami. Zupy nie trza. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka8 Re: Zupa +drugie danie(tanio i bez miesa) 05.02.08, 13:24 banito prosze tez o tanie potrawy dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: Zupa +drugie danie(tanio i bez miesa) 05.02.08, 17:48 Zup nie jadamy, ale moja corka uwielbia swiderki z mieszanka warzywna i sosem pomidorowym. Wszystko posypane tartym serem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anew Re: Zupa +drugie danie(tanio i bez miesa) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.08, 22:24 Naleśniki przekładane szpinakiem(jak tort)i zapieczone,placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym,ziemniaki i mielone z jajek+ogórek kiszony,kasza z podsmażoną cebulą lub sosem pieczarkowym,ziemniaki i jajka w sosie musztardowym.Zupy:pomidorowa z lanym ciastem,ogórkowa,ziemniaczana(bez mięsa tylko na śmietanie) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko frittata warzywna 05.02.08, 22:36 Przepis autorstwa Grzegorza Ostrowskiego : składniki trzy czwarte kilograma ziemniaków - nadają się wszystkie gatunki, które nie rozwalają się podczas gotowania - np. irga lub irysy cukinia wielkości dużego ogórka jedna cebula średniej wielkości ser feta świeży szpinak [tak, tak, wiem trudno o coś takiego, więc szpinak można zastąpić liśćmi świeżej bazylii] 6 jajek oliwa masło przyprawy sałata: 4 pomidory średniej wielkości dwie czerwone cebule garść czarnych oliwek sok z cytryny oliwa świeże [od biedy może być suszone] oregano bazylia biały pieprz sól sposób przygotowania Danie to bardzo kolorowe i w zasadzie zawsze inne, bowiem można je dowolnie modyfikować - dzięki temu, za każdym razem może być podróżą w nowe konstelacje smaków i wizualnych przeżyć - bowiem tylko od inwencji twórcy zależy, co się znajdzie w środku - a może to być naprawdę wszystko. Potrawę zaczynam od przygotowania warzyw. Ziemniaki obieram i kroję na bardzo, ale to bardzo cienkie plasterki - używam do tego malaksera. Podobnie czynię z cukinią, z tym, że jej nie obieram. Cebulę zaś obieram i kroję na niezbyt drobną kostkę. Na patelni, koniecznie NIE teflonowej, rozgrzewam słuszny kawałek masła - około jedną czwartą kostki. Do masła dodaję 2 łyżki oliwy. Kiedy to wszystko się pięknie rozpuści, wrzucam na patelnię cebulę i przez chwilę podsmażam, następnie dodaję ziemniaki i smażę następne pięć chwil, często mieszając. Kiedy ziemniaki trochę zmiękną i zmienia swój kolor na bardziej jadalny - powinny się smażyć jakieś dziesięć minut - dodaję do nich cukinię i liście szpinaku, lub bazylii. To wszystko pozostaje na patelni jeszcze przez jakieś 3 minuty. Teraz czas na jajka - pozbawione oczywiście skorupek - mieszam intensywnie w misce. Do jajek dodaję trochę posiekanej natki pietruszki i kawałek sera feta [jakieś 10 dag], pokruszonego palcami na niezbyt małe kawałki. Jeszcze duża porcja białego, świeżo zmielonego pieprzu i masa jajowa jest gotowa. Tą masą zalewam ziemniaki z cukinią - smażę wszystko na patelni, delikatnie nią obracając tak, by jajka pokryły wszystkie ziemniaki i cukinię. Wersja bardziej kolorowa zawiera jeszcze pomidory - dodaję kilka obranych i pozbawionych "wnętrzności" i pokrojonych w ósemki pomidorów do ziemniaków przed wlaniem masy jajowej. Kiedy jajka zaczną się ścinać mocno na bokach patelni, zdejmuję ją z ognia i wstawiam do piekarnika nastawionego na "grill" w temperaturze 180 stopni. Fritatta będzie tam siedziała tyle czasu, ile zajmie przygotowanie sałaty - to znaczy nie więcej niż 8 minut. Sałatę zaczynam od wysmarowania miski, w której będę ją podawał, przekrojonym ząbkiem czosnku - sałata bowiem powinna tylko lekko emanować aromatem czosnku, tak by nie zabił innych zapachów. Pomidorów w tym przypadku nie obieram - kroję je tylko na ósemki i pozbawiam środków. Pomidory wrzucam do miski. Czerwoną cebulę - bardzo ładnie wygląda i ma taki zniewalający, słodki smak - kroję wzdłuż na niezbyt cienkie "piórka". Wrzucam do miski, w której są już pomidory. Na tym wszystkim lądują czarne oliwki - tak, czarne są bardzo ale to bardzo - mają delikatniejszy aromat niż zielone, poza tym dają niecodzienne efekty wizualne. Sałatę polewam oliwą - dużą ilością oliwy, spryskuję sokiem z cytryny, solę i posypuję dużą ilością białego pieprzu. W tej chwili fritatta jest już gotowa. Wyjmuję ją z pieca, posypuję wielką ilością siekanej natki pietruszki i na patelni podaję na stół. Najlepszym dodatkiem do tych potraw jest mineralna woda z dodatkiem soku z cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anew Re: frittata warzywna...ale nie tania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.08, 23:33 czytając te wszystkie składniki,pyszna zapewne co do taniej nie zaliczyłabym:) Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko to baardzo duza porcja :) 05.02.08, 23:40 swiezy szpinak zastepowalam mrozonym i podawalam ze zwykla salata. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Dzięki ba_nito :) 06.02.08, 09:56 przesyłka odebrana - przyda się :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geo Re: Dzięki ba_nito :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 10:09 Dziękuję również :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denim81 to jeszcze ja poproszę IP: *.idealan.pl 06.02.08, 11:33 dyzio81marzyciel@interia.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczepcia Re: to jeszcze ja poproszę IP: *.szczecin.agora.pl 06.02.08, 15:25 i ja też poproszę o taką książeczkę :) szczepcia@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olushia Re: to jeszcze ja poproszę IP: *.leon.com.pl 06.02.08, 17:37 to i ja prosze na gazetowy z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Wszystkim chętnym wyslałem - do olusi się 06.02.08, 18:05 właśnie śle i od tej pory proszę o porozumiewanie się między sobą i dalsze przesyłanie, bo mam pocztę zapchaną do granic możliwości a przecież łańcuszek ludzi dobrej woli bez problemu można stworzyć.))) Odpowiedz Link Zgłoś
jagodat Re: Dzięki ba_nito :) 06.02.08, 18:30 witam, bardzo prosze o przesłanie do mnie też prepisów od banity, dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna_54 Re: Dzięki ba_nito :) 07.02.08, 13:43 ja też bardzo poproszę na gazetowy, z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Przecież napisałem wyraźnie: 07.02.08, 14:31 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=75289643&a=75364607 Zwróć się do tych osób, którym już wysłałem. Ja jestem jeden a ich wiele. Odpowiedz Link Zgłoś