Gość: szined IP: *.tkdami.net 20.08.03, 17:39 Jak przyrzadza sie kukurydzę taką w kolbach?słyszałam juz tyle wersji...:) dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lunatica Re: kukurydza 20.08.03, 19:36 obrane (z liści) kolby wrzucasz do gotującej się wrzącej/osolonej/odrobinę posłodzonej wody... po jakiś 20-30 minutach gotowe... jeszcze tylko masełko i sol na kolbę :-) i gotowe. super jest również kukurydza w kolbach z gilla... kładziesz taką obraną na grillu... obserwujesz - musisz być czujny, kiedy bedzie gotowa (mniej więcej wtedy kiedy ziarenka lekko się zbrązowią/przypieką - ale leciutko) + masełko... ODLOT! pozdrawiam, L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aska Re: kukurydza IP: *.nas6.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 12.09.03, 21:23 Najprostsza na swiecie jest z mikrofali Wkladasz nie obrana na 2 minuty,potem obracasz i znow na 2 minuty.Przy wiekszej ilosci koleb trzeba dluzej.Najlepiej po 4 minutachsprawdzic palcami na oko stopien miekkosci.Obrac i gdy jest jeszcze goraca posmarowac maselkiem nadzianym na widelec.Troche soli i odjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: kukurydza IP: 81.15.246.* 12.09.03, 22:26 moim zdaniem jak kukurydz jest młoda - a tylko taka jest dobra - to wystarczy ja gotować 10-15minut (potem twardnieje), ja wkładam do gara i zalewa wrzątkiem (sole i słodzę jak kalafior). mniam Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: kukurydza 15.09.03, 03:47 lunatica napisała: > obrane (z liści) kolby wrzucasz do gotującej się wrzącej/osolonej/ odrobinę > posłodzonej wody... po jakiś 20-30 minutach gotowe... jeszcze tylko masełko i > sol na kolbę :-) i gotowe. > > super jest również kukurydza w kolbach z gilla... kładziesz taką obraną na > grillu... obserwujesz - musisz być czujny, kiedy bedzie gotowa (mniej więcej > wtedy kiedy ziarenka lekko się zbrązowią/przypieką - ale leciutko) + masełko... > > ODLOT! > > pozdrawiam, L. wszystko OK procz czasu... przez 20 minut zabijesz w kukurydzy wszystko lacznie ze smakiem, 5-7 minut - zmieni troszke kolor i juz jest gotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna16 Re: kukurydza IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.03, 22:44 Jesli masz mozliwosc-tzn odpowiedni garnek-to ugotuj ja na parze,wtedy wszystko co najlepsze zostanie w srodku zamiast uciekac do wody-dalej jak lubisz solona lub z maslem-smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: kukurydza 15.09.03, 03:25 Gość portalu: luna16 napisał(a): > Jesli masz mozliwosc-tzn odpowiedni garnek-to ugotuj ja na parze,wtedy > wszystko co najlepsze zostanie w srodku zamiast uciekac do wody-dalej jak > lubisz solona lub z maslem-smacznego:) Zgadzam sie z Luna, wystarczy sitko metalowe i przykryty garnek. Od zagotowania wody wystarczy 3 (trzy ) minuty Odpowiedz Link Zgłoś